Monturile înseamnă migrarea spre interior a osului din spatele degetului mare de la picioare. Această afecțiune este frecvent întâlnită în rândul femeilor pentru că este cauzată de un exces de hormoni estrogeni. Singura variantă de tratament este cea chirurgicală și este indicată atunci când piciorul devine inestetic și dureros. Cum arată monturile și la ce trebuie să fim atenți? Când ar trebui să mergem la un specialist? Cum se desfășoară operația? Ne spune dr. Marius Bălă, medic specialist ortopedie-traumatologie.
Media10: Ce sunt monturile?
Dr. Marius Bălă: Monturile sau hallux valgus, denumirea științifică, înseamnă o deplasare a osului din spatele degetului mare. Practic, este ca o luxație a articulației metatarsofalangiene la nivelul halucelui (n.r. degetul mare al piciorului). Pot să apară oricând pe parcursul vieții, însă cel mai frecvent apar fie la o vârstă fragedă (hallus valgusul juvenil), fie după 45-50 de ani, când complicațiile sunt mai mari și efectele sunt mai grave pentru că apar și afecțiuni articulare asociate (artroză).
Nivelul crescut de estrogen poate favoriza apariția monturilor
Media10: Care sunt cauzele apariției monturilor la picioare?
Dr. Marius Bălă: Cauzele dezvoltării monturilor nu sunt foarte bine cunoscute. De obicei, acestea apar la persoanele care au o laxitate ligamentară mai mare. Femeile sunt predispuse apariției monturilor (30-40% dintre femei) pentru că este o afecțiune ce apare atunci când avem un exces de hormoni estrogeni. Într-adevăr, monturile pot să apară și la bărbați, dar în procent mult mai mic (este de 10 ori mai frecvent la femei decat la barbati).
De obicei, monturile apar pur și simplu, deci nu putem face nimic ca să le prevenim. Majoritatea cauzelor sunt doar agravante și nu predispozante, cum ar fi: încălțămintea rigidă, conformația piciorului, statul în picioare pe o perioadă lungă de timp, greutatea excesivă. Dacă avem o greutate crescută, se creează o presiune mai mare pe articulație și atunci este normal să se deplaseze, să se deformeze și mai mult. Mulți pacienți spun că „le-a crescut un os”, dar nu este așa.Este un os normal care și-a pierdut poziția anatomică. În timp, dacă stăm foarte mult în picioare și purtăm încălțăminte rigidă, monturile se accentuează și se măresc.
Deformarea piciorului și durerea sunt semne clare ale monturilor
Media10: Cum ne dăm seama că avem monturi? Ce ar trebui să ne atragă atenția?
Dr. Marius Bălă: În primul rând, monturile le recunoaștem clinic, adică vedem devierea și deformarea piciorului care, ulterior, poate să avanseze. Cu cât stăm mai mult și se creează o presiune mai mare, cu atât se deformează mai mult piciorul. Inițial, monturile apar la nivelul degetului mare, iar apoi încep să deformeze toate degetele. Ulterior, se ajunge la afecțiuni mult mai grave și mai greu de tratat,piciorul complex. În al doilea rând, apare durerea, care este cauzată de fricțiunea cu încălțămintea. Piciorul se deformează, se lățește și se freacă de încălțăminte. Ideal ar fi să avem o încălăminte mai moale, mai maleabilă, care să nu creeze o fricțiune mare cu montul.
Media10: Ce tip de încălțăminte ar trebui să poarte pacienții cu monturi?
Dr. Marius Bălă: Contează foarte mult forma piciorului și activitatea cotidiană, de zi cu zi. O persoană care stă mult timp în picioare trebuie să aibă o încălțăminte mult mai moale, care să nu creeze o presiune si mai mare asupra montului. Din păcate, deformarea continuă și nu ne ajută doar încălțămintea. Încălțămintea este importantă, de aceea recomand incaltaminte ortopedica. De exemplu, dacă purtăm o încălțăminte cu toc, automat călcâiul se ridică, se creează o presiune mai mare la nivelul montului, deci și fricțiunea este mai mare.
Media10: Cum se diagnostichează acestea? De ce investigații este nevoie?
Dr. Marius Bălă: În primul rând, diagnosticul monturilor se pune clinic pentru că este o deformare vizibilă. În al doilea rând, se face o radiografie, față și profil, pentru a vedea raporturile articulare de la nivelul piciorului.
„Singura variantă de tratament este operația de corecție a deformării”
Media10: Care sunt opțiunile de tratament pentru monturi? Ce dispozitive ortopedice pot fi de ajutor în această situație?
Dr. Marius Bălă: Din păcate, nu există o altă terapie în afară de intervenția chirurgicală.Simptomele se mai amelioreaza cu antiinflamatoare, antialgice, creme, dar acestea nu rezolvă problema în sine. Pot ajuta si branțuri speciale care reduc fricțiunea între picior și pantof, dar o ameliorează pe termen scurt. Singura variantă de tratament este operația de corecție a deformării. Branțurile sunt niște dispozitive ortopedice din silicon care se aplică la nivelul montului și reduc fricțiunea între mont și încălțăminte. Acestea se pot folosi atât în fazele incipiente, cât și în fazele avansate.
Sunt mulți pacienți reticenți în ceea ce privește intervenția, poate și pentru că au mai multe afecțiuni asociate și nu pot opta pentru operație, mai ales că nu este o afectiune care să pună viața în pericol. Este o intervenție care se face în scop estetic și pentru a scădea durerea, inflamația. De multe ori, pacientul se obișnuiește cu durerea și branțurile acestea mai ameliorează din simptomatologie.
„Le recomand pacienților să nu fumeze măcar cu câteva luni înainte de operație”
Media10: Ce trebuie să știe pacienții înainte de a face intervenția chirurgicală? Sunt anumite recomandări de care ar trebui să țină cont?
Dr. Marius Bălă: Este foarte important ca pacienții care optează pentru o astfel de intervenție să nu fumeze. Fumatul produce vasoconstricție și pot să apară fenomene circulatorii destul de importante la nivelul piciorului, mai ales dacă este un pacient fumător de mult timp. Le recomand pacienților să nu fumeze măcar cu câteva luni înainte de operație. Mulți dintre ei sunt fumători cronici care nu pot renunța la acest viciu, dar fumatul face foarte mult rău, mai ales postoperator. Pot să apară probleme, să se vindece mai greu plaga, să se ajungă la complicații nedorite care se vindecă cu dificultate pe parcursul a mai multor săptămâni.
Cum se desfășoară operația?
Media10: În ce constă intervenția chirurgicală?
Dr. Marius Bălă: Intervenția constă în repoziționarea osului de la picior. Mai exact, osul din spatele degetului mare părăsește articulația și atunci trebuie readus în apropierea poziției inițiale. Prin intervenție încercăm să îl aducem cât mai aproape de forma inițială pentru ca pacientul să nu mai resimtă la fel de puternic durerea. În ceea ce privește operația propriu-zisă, se face o tăietură în os și se repoziționează, urmând să fie fixat cu niște șuruburi speciale. Ulterior, îl vom trata ca pe o fractură. Asta înseamnă că o perioadă va trebui să protejăm piciorul până ce osul se va vindeca și se va consolida astfel încât să putem merge normal.
Media10: După operație, când își pot relua pacienții activitatea?
Dr. Marius Bălă: În mod normal, o fractură se vindecă în două-trei luni, deci așa este și după aceasta intervenție chirurgicală. Pacientul nu trebuie să se aștepte ca la două săptămâni după operație să se poată întoarce la serviciu. Într-adevăr, pacienții care lucrează numai la birou, care nu solicită mult piciorul, nu trebuie să stea în picioare și nu fac un efort fizic susținut se pot întoarce la serviciu în trei-patru săptămâni. Condiția este ca piciorul să fie protejat, să fie ținut la înălțime, întins pe un scaun pentru că există riscul să se umfle după intervenție și să apară durerea. În principiu, pacientul poate să calce în picior imediat după intervenție, dar se folosește o ghetuță specială timp de șase-șapte săptămâni. Astfel, va călca mai mult pe călcâi și nu va pune presiune pe degetul mare de la picior.
„Se face anestezie rahidiană în coloană, adică pacientul va fi amorțit de la brâu în jos”
Media10: Cât durează intervenția? Se face anestezie generală?
Dr. Marius Bălă: Intervenția poate să dureze între una și două ore, în funcție de complexitatea cazului. În principiu, se face anestezie rahidiană în coloană, adică pacientul va fi amorțit de la brâu în jos. În funcție de afecțiunile asociate, medicul anestezist va hotărî acest lucru împreună cu pacientul. Intervenția chirurgicală eu o efectuez în clinică pentru că nu este o operație foarte invazivă care să necesite spitalizare prelungită. Ulterior, pacientul rămâne internat până a doua sau a treia zi.
Media10: Când este bine să facem această intervenție?
Dr. Marius Bălă: Ideal este să facem intervenția în sezonul mai puțin cald și mai puțin rece. Căldura excesivă accentuează inflamația. De exemplu, dacă facem intervenția aceasta vara sau spre sfârșitul primăverii, când temperatura este foarte ridicată și persoana respectivă nu are aer condiționat sau nu stă într-un mediu răcoros (sub 25 de grade), piciorul se va inflama și pot să apară complicații. De preferat este să facem intervenția primăvara devreme sau toamna după ce temperaturile sunt în scădere. Postoperator, piciorul se mai inflamează în primele două-trei săptămâni, este normal, dar căldura favorizează și mai mult inflamația.
Pacientul va purta o ghetuță specială în primele două luni
Media10: Este nevoie de recuperare medicală după intervenția chirurgicală?
Dr. Marius Bălă: Nu facem recuperare medicală după intervenție, ci așteptăm să se vindece osul. Nu creăm presiune la nivelul degetului pentru că altfel o să se vindece mai greu și există riscul să se distrugă intervenția. La început, pacientul va merge timp de șase săptămâni cu ghetuța specială. În primele trei săptămâni se va deplasa doar până la baie, până la bucătărie. Mai apoi, poate să meargă ușor, să iasă puțin din curte sau din bloc. După patru-cinci săptămâni, pacientul poate începe să facă plimbări ușoare în jurul blocului sau în jurul casei. La șase-șapte săptămâni, după ce a renunțat și la ghetuță, se va putea deplasa pe distanțe un pic mai lungi. Totuși, mai devreme de două-trei luni nu poate să își reia activitatea de dinainte, mai ales dacă serviciul pe care îl are presupune muncă fizică mai intensă.
„E bine ca pacientul să stea liniștit în puseele acute, să nu facă efort ca să aibă o recuperare cât mai bună”
Media10: În ce situații pot fi de ajutor injecțiile cu steroizi?
Dr. Marius Bălă: De cele mai multe ori, tratamentul antiinflamator ajută pe o perioadă scurtă de timp. Personal, nu recomand injecțiile cu steroizi în afecțiuni de genul acesta. Dacă pacientul are un puseu foarte dureros, atunci putem face local o injecție ca să mai ameliorăm simptomatologia, dar nu are un efect pe termen lung. Ideea este că după câteva zile durerea reapare. E bine ca pacientul să stea liniștit în puseele acute, să nu facă efort ca să aibă o recuperare cât mai bună.
Media10: La ce complicații se poate ajunge dacă nu tratăm monturile din timp?
Dr. Marius Bălă: Complicația principală este distrugerea articulației metatarsofalangiene prin deformarea extremă. Mai exact, capătul osului părăsește complet articulația, se macină cartilajul și apare artroza. Din păcate, chiar și după intervenția chirurgicală, nu avem cum să refacem articulația. De aceea, e posibil ca durerile să persiste chiar și după intervenție pentru că articulația devine imobilă, rigidă. Pacientul nu o să mai poată face mișcările normale la nivelul articulației, pot să apară bătături la nivelul montului și la baza degetelor în deformările mai mari.