România ocupă locul trei în Europa la obezitatea infantilă, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În Dolj, sute de copii doljeni ajung periodic în cabinetele medicale din cauza problemelor de greutate și a dereglărilor hormonale pe care le au. Medicii spun că obezitatea infantilă a ajuns la niveluri alarmante în România. Grav este că din cauza obezității mulți ajung să aibă și alte boli asociate, cel mai adesea diabet, boli de inimă, dar și cu probleme de ordin social și emoțional. Sedentarismul și alimentația nesănătoasă sunt principalele cauze care duc, în timp, la obezitate. Despre factorii de risc, semnalele de alarmă care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți, schimbarea stilului de viață și alimentația copilului vorbim cu dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinolog, la Centrul Medical Priority Medical.
Media10: Doamna doctor, cât de frecvent întâlniți copii care suferă de obezitate?
Dr. Alexandra Buzatu-Lang: Din păcate, statisticile naționale, dar și cele mondiale sunt îngrijorătoare. Se pare că 30% dintre copii suferă de obezitate, iar procentul tinde să crească de la an la an. Toată lumea tinde să spună că un copil cu obezitate ar avea o problemă endocrină, dar nu este așa. În realitate, obezitatea este cea care face ca acel copil să ajungă să aibă o patologie endocrină. Mai grav este că, pe lângă patologia endocrină, hipotiroidism, el dezvoltă și o patologie cardiovasculară sau un sindrom metabolic. Obezitatea poate duce în cazul uneori copii la pubertate întârziată, iar în cazul altora la pubertate precoce, la stima de sine scăzută, la bullying. Faptul că părinții vin foarte târziu cu copiii la cabinet este un lucru îngrijorător.
„S-a pierdut această obișnuință de a măsura copilul an de an la tocul ușii și de a-l cântări”
Media10: Care sunt principalele cauze ce duc la apariția obezității?
Dr. Alexandra Buzatu-Lang: Cauza principală este alimentația nesănătoasă. Pe lângă acest lucru, pandemia a făcut copiii să fie tot mai sedentari și să petreacă mult timp pe diverse dispozitive electronice. Ați fi uimită să vedeți câte ore petrece un copil pe un dispozitiv electronic. De multe ori, părinții refuză să recunoască că există o problemă și spun: „este doar puțin grăsuț copilul”. În realitate, copilul este chiar obez. Se întâmplă să calculăm IMC-ul și să constatăm că acel copil nu mai este nici măcar supraponderal, ci obez.
Pe vremea când eram copil, bunicii și părinții ne măsurau la tocul ușii. S-a pierdut această obișnuință de a măsura copilul an de an la tocul ușii și de a-l cântări. Este cea mai bună metodă de a urmări dacă copilul crește cât ar trebui pentru vârsta pe care o are și dacă greutatea este cea potrivită. Copiii ajung foarte târziu la medic și, din păcate, nu se înțelege că lupta cu obezitatea este una care durează. Nu avem nicio pastilă minune, nu avem o rețetă minune prin care un copil care are 20 sau chiar 30 de kg în plus să le dea jos într-o lună. Copiii sunt foarte conștiincioși. Dacă îi supui la o dietă, ei sunt foarte fericiți și ascultători, numai că ei trebuie aduși la medici, de către părinți/bunici ca să îi putem ajuta.
„Dacă în decurs de câteva luni sau un an copilul s-a îngrășat peste șase kilograme, atunci nu este în regulă”
Media10: Care sunt semnalele de alarmă ce ar trebui să-i determine pe părinți să vină la un control endocrinologic la timp?
Dr. Alexandra Buzatu-Lang: În primul rând, normalitatea trebuie agreată de medicul de familie și de medicul pediatru. Ei cunosc copilul de când s-a născut și dacă în decurs de câteva luni sau un an copilul s-a îngrășat peste șase kilograme, atunci nu este în regulă. Observăm că, în general, băieții fac ginecomastie, andromastie (n.r. sânii măriți), apar vergeturile pe corp din cauză că țesutul elastic al pielii crapă ca urmare a îngrășării. Nu trebuie să așteptăm ca el să aibă 20 de kg în plus și abia atunci să acționăm. În al doilea rând, dacă pierdem momentul intrării la pubertate, lucrurile sunt foarte greu de manageriat atât la băieți, cât și la fete. Când copiii intră la pubertate, creșterea în înălțime nu mai este atât de spectaculoasă și atunci vom avea un copil mic și gras.
„Trebuie să urmărim creșterea sânilor, pilozitatea la nivel inghinal și axilar, mirosul apocrin care se schimbă”
Media10: Mulți copii ajung să aibă astăzi pubertate precoce. Cum recunosc părinții semnele pubertății precoce?
Dr. Alexandra Buzatu-Lang: În cadrul congreselor de endocrinopediatrie s-a discutat despre faptul că se vor reduce un pic anii la care este normal să apară pubertatea în România. Se lucrează la o nouă scalare, dar nu ne dorim să ajungem să avem copiii care intra la perioada de pubertate de la nouă ani. Ideea este că trebuie să știm din familie la ce vârstă a avut mama prima menarhă (n.r. prima menstrauție) și la ce vârstă a intrat tatăl la pubertate. În general, toate aceste lucruri au determinism genetic. Dacă eu, ca mamă, am intrat la pubertate la vârsta de 12 ani, mama mea la fel și mama tatălui la fel, nu e în regulă ca fetița mea să intre la pubertate la opt ani.
Trebuie să urmărim creșterea sânilor, pilozitatea la nivel inghinal și axilar, mirosul apocrin care se schimbă, adică transpirația aceea urât mirositoare. Acestea sunt semne peste care nu trebuie să trecem dacă apar foarte devreme. Sunt normale dacă apar la 11 ani, pentru că ne așteptăm să intre la pubertate pe la 12 ani, dar anii de intrare la pubertate au scăzut foarte mult.
„Alimentația trebuie să fie diversificată, corespunzătoare vârstei, fără fast food, sucuri și alimente dulci”
Media10: Ce ar trebui să mănânce copiii? Cum alegem alimentele sănătoase?
Dr. Alexandra Buzatu-Lang Eu mi-am hrănit copilul după cartea „Mama și copilul” scrisă de doi pediatri extraordinari ai României. Este tradusă în 30 de limbi și este cunoscută pe tot continentul, dar din păcate, astăzi, puține mame mai țin cont de ea. Acolo mamele găsesc rețete pentru fiecare perioadă din viața copilului. Din păcate, acum alimentația copilului este aleasă de pe tot felul de vloguri, grupuri, ceea ce nu este în regulă. Mai este o idee pe care o aud frecvent, aceea de a slăbi cu smoothie-uri. Slăbitul cu smoothie-uri nu este în regulă. Fructul și leguma se mușcă și se mestecă ca să ne dezvoltăm și anumite abilități de masticație.
Copiii și toată familia ar trebuie să mănânce alimente care se produc în arealul nostru, unde ne-am născut și unde trăim, produse naturale. Alimentația trebuie să fie diversificată, corespunzătoare vârstei, fără fast food, sucuri și alimente dulci. Tot ce cumpărăm din comerț conține zahăr. Am avut copii cărora le-am zis: „Spune-mi o ciorbă sau o supă care îți place, pe care să îți spun să o mănânci”, iar răspunsul a fost „Nicio ciorbă, nicio supă”. Sunt copii care nu pot să-mi spună o legumă preferată, un fruct preferat, dar asta nu este din vina copilului. Un copil de cinci ani nu se duce la supermarket și atunci este destul de complicat să discutăm despre ce am putea să mâncăm dacă, de fapt, nu am gustat aceste alimente.
„Singurele lucruri care fac bine sunt alimentația și sportul”
Media10: Ce tip de alimentație ar trebui să aibă copilul cu obezitate din momentul în care ajunge în cabinetul dumneavoastră și cât de important este să înțelegem că acest tip de regim trebuie adoptat de toată familia?
Dr. Alexandra Buzatu-Lang: Toată lumea așteaptă minuni și spun mereu că ar fi minunat să avem o pastilă pentru slăbit. Nu o avem. Singurele lucruri care ne ajută sunt alimentația și sportul. În general, eu recomand sportul de înălțare și anume: înot, scrimă, baschet, badminton, handbal, volei. În ceea ce privește alimentația, toată familia ar trebui să mănânce la fel. Îi rog pe copii să îmi scrie un jurnal alimentar și o fac. Mulți dintre ei sunt foarte conștiincioși și scriu pe un vocabular, iar apoi discutăm.
Mesele trebuie să fie luate la ore fixe, cu o cantitate potrivită pentru vârsta pe care o are copilul. Indicat ar fi ca toată familia să mănânce la aceleași ore. Copilul trebuie să mănânce fără telefon sau alte dispozitive electronice, iar între mese să nu îl forțăm cu gustări. Dacă copilul este supraponderal, nu îi mai dăm nicio gustare. Mâncarea trebuie să fie gătită în casă, dar dacă nu avem posibilitatea există și alte variante. Sunt firme de catering care fac mâncare gătită, care nu are multe zaharuri. Bineînțeles că alimentația este diferită pentru fiecare categorie de vârstă și trebuie să ținem cont de acest aspect, iar medicul ajută părinții și copilul cu recomandări, idei, soluții/
„Obezitatea de tip hormonal se vede de la naștere”
Media10: În ce situații obezitatea poate fi cauzată de dereglări hormonale sau endocrinologice?
Dr. Alexandra Buzatu-Lang: Obezitatea de tip hormonal se vede de la naștere, cum este, de exemplu, hipotiroidismul congenital. Nu mai sunt cazuri nediagnosticate la ora actuală, să nu vedem. Colegii medici neonatologi o diagnostichează imediat. Mai există și cazul obezităților determinate genetic, adică acei copii care mănâncă non-stop, dar sunt cazuri foarte rare. Alimentația nesănătoasă, sedentarismul și dispozitivele sunt cele care duc, de obicei, la obezitate.
Media10: Există soluții de tratament medicamentos?
Dr. Alexandra Buzatu-Lang: Nu și nici nu este cazul. Toată greșeala este pur și simplu de alimentație și de stil de viață. Nu trebuie să credem că medicamentele ne rezolvă problema. O să cădem într-o capcană din care nu vom mai ieși. Problema va fi rezolvată prin alimentație sănătoasă și prin mișcare.
„Stabilim dieta și apoi, o dată pe lună, chemăm copilul la cântărit și la măsurat”
Media10: Din momentul în care părintele vine cu copilul la dumneavoastră, cum decurge consultația și cum îl urmăriți apoi astfel încât să ajungă să dea jos kilogramele în plus?
Dr. Alexandra Buzatu-Lang: Consultația inițială constă în măsurarea greutății, înălțimii, întrebăm părinții ce înălțime au, facem deviațiile standard, recomandăm un set de analize, printre care și hormonii. La Priorty Medical consultația este gratuită. La următoarea vizită, rog copilul să vină cu jurnalul alimentar și împreună vedem ce greșeli alimentare face. Stabilim dieta și apoi, o dată pe lună, chemăm copilul la cântărit și măsurat. Dacă există și patologie endocrină, atunci dăm tratament, dar sunt cazuri foarte rare, poate la adolescentele cu sindrom de ovar polichistic și obezitate.
În plus, la noi la clinică copilul are posibilitatea să învețe și câteva exerciții pe care să le facă acasă: abdomene, puțină gimnastică, bicicletă, dar eu întotdeauna recomand mișcarea în aer liber, joaca. Dacă stăm la curte, e foarte ușor să luăm un coș de baschet să arunce cu mingea la coș sau dacă copilul are doi-trei prieteni, atunci putem să luăm un set de badminton ca să se joace împreună. Copilul obez nu vrea să se ducă la sală pentru că râde lumea de el, nu poate să depășească această barieră psihologică, iar asta se întâmplă și în cazul adulților.
„Nu putem să luăm o dietă pe care a pus-o cineva pe internet și să zicem că ni se potrivește nouă”
Media10: De multe ori, există această tendință a părinților de a încerca să gestioneze singuri situația. Nu se duc la controale medicale, nu fac analize, ci pur și simplu încep ei o dietă. De ce ar trebui să apeleze părinții la un specialist?
Dr. Alexandra Buzatu-Lang: Întotdeauna mi-am pus întrebarea: dacă există mii de diete, cum de nu ne gândim că poate, totuși, niciuna nu este ok? Dieta este personalizată. Există copii care au tendința de a mânca mai multe fructe, preferă mai acru, mai sărat, mai amar, sunt copii cărora le place să mănânce dulce și atunci lucrurile acestea trebuie știute. Unii sunt înclinați să mănânce carne, pe când altora le plac legumele. Nu putem să luăm o dietă pe care a pus-o cineva pe net și să zicem că ni se potrivește nouă. Spun întotdeauna: amintește-ți ce mâncai când erai în cea mai bună formă a ta, ce îți plăcea când erai copil. Asta trebuie să consumăm, mâncarea copilăriei.
Media10: În cazul copiilor, în timpul dietei, este bine să evităm pâinea?
Dr. Alexandra Buzatu-Lang: La copii nu. În general, nu facem asocieri. Dacă la prânz i-am făcut o friptură și o salată, putem să îi dăm crutoane și dimineața, dar nu să consume și cartofi și pâine. Copilul care se joacă nu ar trebui să aibă nicio restricție. Problema este că nimeni nu se mai joacă. Câți copii ați văzut afară să se mai joace, să sară coarda, să joace șotron? Vin și stau pe bancă, se uită pe telefon.
„Avem copii cu obezitate și hipertensiune”
Media10: Deci, este foarte importantă schimbarea stilului de viață pentru că altfel copii obezi de astăzi vor fi bolnavii de mâine?
Dr. Alexandra Buzatu-Lang: Avem copii cu obezitate și hipertensiune și când le spunem părinților sunt șocați. Să ai hipertensiune la 10 ani nu este în regulă! Sunt copii la care scăderea în greutate a dus la remiterea hipertensiunii arteriale. Copiii obezi vor fi viitori diabetici sau cu hepatosteatoză. Mai sunt niște discuții pe tema: „păi așa e și tăticul”. Da, tăticul este așa la 40 de ani, dar dacă ne uităm în pozele din copilărie vom vedea că nu era obez. De multe ori, îi rog să îmi aducă pozele părinților din copilărie să văd cum arătau ei înainte și cum arată copilul lor acum.