Operația de histerectomie. Cum se schimbă viața femeii după intervenție?

Viața femeii care a suferit operația de histerectomie se schimbă, iar asta înseamnă că pacienta trebuie să se obișnuiască cu noul stil de viață, să înțeleagă ce i se întâmplă și să facă față situației. De multe ori, poate fi nevoie de ajutorul unui psiholog sau de sprijinul familiei pentru a gestiona emoțiile corect și a-și recăpăta încrederea în sine. Ce schimbări suferă pacienta după operația de histerectomie? Cum le poate gestiona mai ușor? Vezi în articolul următor:

„Pacienta nu va mai avea menstruație sau sângerări lunare”

Histerectomia este o intervenție care aduce în viața femeii schimbări semnificative, cum ar fi, de exemplu, lipsa menstruației. Histerectomia totală presupune înlăturarea completă a uterului femeii și a colului uterin. Prin urmare, sângerările lunare vor dispărea, la fel și simptomele care veneau la pachet cu acestea.

„După o histerectomie, viața pacientei poate experimenta anumite schimbări, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. În cazul histerectomiei totale, în care se înlătură uterul și colul uterin, pacienta nu va mai avea menstruație sau sângerări lunare. Aceasta poate fi o schimbare semnificativă în viața unei femei, eliminând disconfortul și problemele asociate cu menstruația”, spune dr. Rodica Nagy, medic specialist obstretică-ginecologie la Ginecho Craiova.

După histerectomie, pacienta nu mai poate rămâne gravidă

Din păcate, sunt multe femei tinere care sunt nevoite să facă această intervenție chirurgicală. Multe dintre ele poate își doresc o sarcină, un copil, însă după operație, pacienta nu mai poate să rămână gravidă, lucru care declanșează sentimente intense pentru aceasta. Discuția cu medicul și explorarea posibilităților de păstrare a fertilității sunt foarte importante, mai ales dacă pacienta este tânără și își dorește un copil în viitorul apropiat.

„Histerectomia duce la încetarea posibilității de a rămâne gravidă. Pentru femeile care doresc să aibă copii, acest lucru poate fi o schimbare emoțională semnificativă. Este important să se discute cu medicul înainte de intervenție și să se exploreze opțiunile disponibile pentru conservarea fertilității, în cazul în care este posibil”, explică medicul ginecolog.

Histerectomia poate trata afecțiuni uterine: fibroame, endometrioză, adenomioză

Anumite afecțiuni din sfera uterină pot fi tratate sau ameliorate odată cu efectuarea operației de histerectomie, ceea ce este un lucru bun. Fibroamele, endometrioza, adenomioza sunt boli cu care pacientele trăiau, care le provocau disconfort și stări neplăcute, simptome agresive. De multe ori, aceste manifestări le împiedicau să își desfășoare activitatea zilnică, să dea randament la serviciu și să le afecteze viața familială. Din fericire, histerectomia poate aduce beneficii semnificative din acest punct de vedere.

„Dacă histerectomia a fost realizată pentru a trata afecțiuni uterine precum fibroame, endometrioză sau adenomioză, pacienta poate experimenta o îmbunătățire semnificativă sau chiar eliminarea completă a simptomelor asociate acestor afecțiuni. Aceasta poate îmbunătăți calitatea vieții și poate permite revenirea la o viață activă și fără durere”, afirmă dr. Rodica Nagy, medic specialist obstretică-ginecologie la Ginecho Craiova.

„Histerectomia poate avea un impact asupra vieții sexuale a pacientei”

Mai mult, viața sexuală a pacientei poate suferi schimbări după operație. Sunt paciente care observă o îmbunătățire după intervenție pentru că manifestările neplăcute dispar, nu mai au dureri în timpul actului sexual. Pe de altă parte, unele paciente au nevoie de timp până să își reia viața sexuală și până să se obișnuiască cu schimbările care se întâmplă în corpul lor. În acest caz, este important ca pacienta să discute deschis cu partenerul despre cum se simte, ce nevoi are, iar apoi, ușor, ușor, să găsească împreună un echilibru.

„Histerectomia poate avea un impact asupra vieții sexuale a pacientei. În timp ce unele femei pot experimenta o îmbunătățire a vieții sexuale datorită eliminării simptomelor dureroase sau disconfortului anterior, altele pot avea nevoie de timp și ajustări pentru a se adapta la schimbările fizice și emoționale. Discuția deschisă și sinceră cu partenerul și comunicarea cu medicul pot ajuta în gestionarea acestor schimbări”, spune dr. Rodica Nagy, medic ginecolog.

Pacientele pot experimenta emoții și reacții diferite

Dacă corpul suferă schimbări, ei bine, și starea noastră psihică se poate modifica. Multe femei experimentează stări de tristețe, anxietate, schimbarea percepției asupra propriei persoane și le poate fi greu să se adapteze acestor trăiri. Familia, prietenii, iubitul trebuie să fie alături de pacientă, să o sprijine și să o încurajeze ca să își recapete încrederea. În cazul în care femeia simte că nu poate face față situației, e indicat să ceară ajutor specializat de la un psihololg pentru a înțelege mai bine ce i se întâmplă, dar și pentru a putea trece mai ușor peste această etapă.

„Histerectomia poate provoca o gamă largă de emoții și reacții. Fiecare femeie poate trăi aceste emoții într-un mod unic, incluzând tristețe, anxietate sau schimbări în percepția propriei identități feminine. În astfel de cazuri, sprijinul psihologic sau consilierea pot fi utile pentru a gestiona emoțiile și pentru a face față schimbărilor”, precizează medicul ginecolog.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Lipsa de fier poate îmbolnăvi inima?

Next Post

De ce inima ta are nevoie de grăsimi bune?

Related Posts
Verified by MonsterInsights