Lipsa de fier poate îmbolnăvi inima?

Uneori, deficitul de fier poate să creeze probleme la nivelul inimii, de aceea este important să ne facem analizele periodic și să observăm dacă există schimbări în starea noastră de sănătate. Pulsul crescut, lipsa de energie, starea generală proastă pot fi semnele unei lipse de fier. Anemia feriprivă apare ca urmare a unui deficit de fier care persistă în timp, ducând la scăderea hemoglobinei. Ulterior, această afecțiune poate să determine și afectarea sănătății inimii. Mai mult, există situații în care pacienții au o afecțiune cardiovaculară asociată și atunci simptomele acesteia se pot agrava din cauza lipsei de fier.

Fierul, o parte a hemoglobinei, este un mineral foarte important pentru buna funcționare a organismului, musculaturii și este implicat în producerea de energie necesară activității zilnice. Principalul rol al hemoglobinei este acela de a transporta oxigenul de la plămân la organe și țesuturi. Lipsa fierului pe o perioadă îndelungată de timp determină scăderea hemoglibinei, nivelul de energie scade și atunci se instalează anemia feriprivă, un tip de anemie care apare din cauza lipsei de fier din organism.

„Fierul este un mineral esențial pentru organismul uman, fiind parte componentă a hemoglobinei. Hemoglobina este responsabilă de transportul oxigenului de la plămân către organe și țesuturi, contribuie la buna funcționare a mușchilor și la producerea energiei atât de necesară activității fizice zilnice. Dacă deficitul de fier persistă, în timp va duce la scăderea hemoglobinei cu apariția anemiei feriprive”, spune dr. Mihaela Vilaia, medic specialist cardiolog la Centrul Medical Prima Clinic.

„Lipsa de fier poate să îmbolnăvească o inimă anterior sănătoasă”

Pacientul cu anemie poate fi asimptomatic la început, pentru ca ulterior să apară și manifestările. Trebuie să știm că deficitul de fier pe o perioadă lungă de timp poate favoriza îmbolnăvirea inimii sau chiar agravarea unei afecțiuni preexistente din sfera cardiacă. De aceea, este important să identificăm din timp lipsa de fier și să suplimentăm dacă este necesar.

„În fazele incipiente, pacientul poate fi asimptomatic pentru ca ulterior să apară palpitații, dureri în piept, senzație de lipsă de aer, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, căderea părului, unghii friabile. Pe de-o parte, lipsa de fier poate să îmbolnăvească o inimă anterior sănătoasă, iar pe de altă parte poate să accentueze simptomele unor boli cardiace preexistente, cum este insuficiența cardiacă”, precizează medicul cardiolog.

Cardiomiopatia tahiaritmică și cardiomiopatia prin deficit de fier

Scăderea hemoglobinei determină inima să acționeze. Odată ce pulsul începe să crească, inima este predispusă la apariția anumitor afecțiuni, cum ar fi cardiomiopatia tahiaritmică. Este o boală a mușchiului cardiac care face ca inima să pompeze sângele cu dificultate în organism.

„Anemia înseamnă scăderea hemoglobinei sau, așa cum știu pacienții noștri, mai puține globule roșii. Asta înseamnă mai puțin oxigen care ajunge la organe și țesuturi. Prin urmare, organismul nostru, ca să compenseze această lipsă de oxigen, crește pulsul. Pulsul crescut pentru o perioadă îndelungată de timp dă o boală numită cardiomiopatie tahiaritmică, adică o inimă de dimensiuni mai mari, cu o fracție de ejecție ușor scăzută, apărută în contextul frecvenței cardiace crescute”, afirmă dr. Mihaela Vilaia.

Pe de altă parte, lipsa fierului din sânge poate determina apariția cardiomiopatiei prin deficit de fier. În acest caz, caracteristicele bolii sunt la fel ca în cardiomiopatia tahiaritmică, numai că frecvența cardiacă nu este crescută. Ambele afecțiuni sunt determinate de lipsa fierului din sânge, deci corectareaa deficitului favorizează regresia bolii.

„În literatura de specialitate este descrisă o cardiomiopatie prin deficit de fier, o afectare cardiacă care apare din cauza fierului scăzut. Chiar dacă frecvența cardiacă nu este mare, are aceleași caracteristici, o inimă ușor mărită de volum care nu pompează sânge cum ar trebui. Partea bună este că amândouă sunt reversibile în momentul corectării lipsei de fier. În momentul în care pacientului i se administrează fier oral (dacă anemia nu este foarte gravă) sau transfuzie în formele severe, cele două cardiomiopatii regresează”, spune dr. Mihaela Vilaia, medic specialist cardiolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Cum acționăm?

Suplimentarea cu fier depinde foarte mult de vârsta pacientului, dar și de ce deficit are. Un pacient în vârstă cu anemie trebuie investigat și de medicul gastroenterolog penru că anemia poate ascunde afecțiuni grave, cum ar fi neoplaziile (cancerele). În ceea ce privește pacientul tânăr, lipsa de fier poate fi determinată de un aport insuficient, o alimentație nesănătoasă. În acest caz, problema poate fi rezolvată printr-o alimentație corespunzătoare, bogată în fier.

„Dacă este vorba de un pacient vârstnic cu anemie, lipsă de fier, trombocite crescute, atunci este bine să îl îndrumăm către medicul gastroenterolog. Anemia feriprivă poate să ascundă o patologie serioasă în sfera gastrointestinală, cum ar fi cancerul. Nu e bine să începem direct să corectăm anemia, ci toate acestea trebuie un pic investigate. Dacă este vorba de o pacientă tânără cu o anemie feriprivă, atunci cauza poate fi aportul insuficient de fier, adică pacienta nu consumă suficiente alimente care conțin fier”, explică medicul cardiolog.

Dacă nivelul de fier din sânge nu poate fi corectat prin alimentație, putem încerca să suplimentăm lipsa acestui oligoelement cu ajutorul suplimentelor pe bază de fier. Există numeroase variante în farmacii, cu rezultate dovedite clinic și fără reacții adverse. Totuși, e important să cerem sfatul medicului înainte și să nu administrăm fier fără indicație.

„Există și alimente care conțin fier în mod natural, cum sunt legumele cu frunze verzi (spanac, urzici, sfecla roșie), ficatul. Dacă pacientul este tânăr și deficitul de fier este redus, atunci putem să încercăm să-l corectăm în mod natural. Dacă este un deficit de fier mai sever, poate fi necesar un supliment, un preparat pe bază de fier și avem noroc că în ultima perioadă au apărut tot felul de preparate care sunt foarte bine tolerate de către organism, nu mai au reacțiile adverse întâlnite înainte”, conchide medicul cardiolog.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Limfedemul. Drenajul limfatic și kinetoterapia, soluții de tratament

Next Post

Operația de histerectomie. Cum se schimbă viața femeii după intervenție?

Related Posts
Verified by MonsterInsights