De ce îmi amorțesc picioarele? Atenție la deficitul de B12

Amorțirea picioarelor poate avea multe cauze, mai grave sau mai puțin grave, însă cel mai important pas este depistarea acestora la timp. De multe ori, pacienții se confruntă cu amorțeala picioarelor după ce au stat într-o poziție necorespunzătoare timp îndelungat. Această senzație trece rapid și nu este nevoie să ne adresăm medicului. Pe de altă parte, discopatiile, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool sau deficitul vitaminei B12 pot reprezenta cauzele problemei. În această situație, este necesar să ne adresăm medicului pentru a efectua investigații, dar și pentru a primi un tratament corect.

Pozițiile vicioase, cea mai frecventă cauză

Ți s-a întâmplat să te trezești în timpul nopții sau dimineața cu piciorul amorțit? Să ai o senzație de furnicături și să nu îți mai poți mișca membrul? Nu te speria! Pozițiile vicioase pot să creeze, uneori, amorțeală însoțită de furnicături. Această senzație trece de la sine în decurs de câteva minute și nu reprezintă o problemă medicală.

„Senzația de amorțeală poate să fie cauzată de o poziție vicioasă. Ni se întâmplă să dormim și să ne trezim cu un picior amorțit pentru că în timpul somnului am ținut membrul într-un mod eronat și nervul care transmite impulsurile către partea respectivă a corpului a fost comprimat. Este o senzație comună, pe care o avem cu toții și care trece rapid de la sine”, spune dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog.

Pe de altă parte, dacă observăm că senzația de amorțeală persistă o perioadă mai lungă de timp sau se repetă, debutează brusc și cu durere, atunci cel mai probabil este asociată o cauză serioasă și este necesar să mergem la medic cât mai repede: „În schimb, dacă vorbim de senzația de amorțeală care nu trece de la sine, care are un debut brusc și este repetitivă, constantă, este însoțită de furnicături, durere, atunci sunt mai multe cauze”, avertizează dr. Cristina Ene.

Discopatiile, una dintre cauzele serioase ale amorțelii picioarelor

Cauzele amorțelii picioarelor pot fi multiple, de aceea trebuie să fim atenți la manifestările asociate acesteia. O durere de spate poate să ducă la apariția amorțelii pe un picior și aici vorbim de discopatii. Când coloana vertebrală are de suferit, sunt afectați automat și nervii. În această situație, corpul încearcă să ne semnaleze problema prin apariția durerii, a furnicăturilor, amorțelii.

„În primul rând, avem cauzele mecanice și aici vorbim de discopatii, adică tot ceea ce înseamnă afectarea coloanei vertebrale, cervicală sau lombară. În momentul în care canalul vertebral se îngustează din cauza deplasării vertebrelor sau a discului, acestea vin în contact cu rădăcina nervoasă a nervilor, pe care le irită, comprimă sau chiar stenozează, lezându-le structura, iar pe tot traiectul deservit de acești nervi apar senzații de amorțeală, furnicături sau chiar durere”, precizează medicul reumatolog.

Diabetul zaharat și picioarele amorțite

Există și cauze metabolice care determină apariția amorțelii la nivelul picioarelor și aici avem diabetul zaharat. Zahărul crescut din sânge determină, în timp, alterarea pereților vaselor sangvine. Prin urmare, o vascularizație slabă a nervilor periferici va fi resimțită de pacient ca amorțeală și senzație de furnicături. Pe lângă diabet, putem menționa și scleroza multiplă, consumul excesiv de alcool care favorizează neuropatia diabetică.

„Pe de altă parte, avem cauzele metabolice, cum este diabetul zaharat. Nivelul crescut al glicemiei din sânge alterează pereții vaselor de sânge care vascularizează și hrănesc nervii periferici, implicit o vascularizație deficitară și o hrănire deficitară a acestor nervi vor duce, în timp, la leziuni structurale ai acestora și la apariția senzațiilor de amorțeală și furnicături. Mai putem vorbi de bolile autoimune, cum este scleroza multiplă. O altă cauză metabolică este dată de consumul excesiv de alcool care dă neuropatie periferică”, afirmă dr. Cristina Ene, medic specialist reumatolog.  

Cum ne afectează deficitul vitaminei B12

O altă cauză care poate să ducă la amorțirea picioarelor este determinată de lipsa vitaminei B12 din organism. Deficitul acesteia împiedică transmiterea impulsului nervos și astfel pot să apară manifestări la nivelul membrelor inferioare. Din fericire, dacă descoperim problema și o tratăm, amorțeala și furnicăturile vor dispărea. Mai exact, medicul ne poate recomanda anumite suplimente sau alimente pe bază de vitamina B12.

„Vitamina B12 este implicată în regenerarea și formarea tecii de mielină – învelișul fibrelor nervoase care contribuie la transmiterea corectă a impulsului nervos – ca o autostradă pentru impulsul nervos. În momentul în care avem un deficit, transmiterea impulsului nervos este deficitară sau chiar blocată și apar acele senzații de amorțeli, furnicături sau chiar putem să avem un control slab al motricității. Suplimentarea vitaminei B12 prin alimentație, dar și prin suplimente naturale poate să ne ajute să recuperăm aceste deficiențe”, conchide medicul reumatolog.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Atac de panică în avion. Ce facem?

Next Post

Operația de cataractă. Ce trebuie să știi?

Related Posts
Verified by MonsterInsights