Atac de panică în avion. Ce facem?

Multe persoane au frică de avion și, de multe ori, se întâmplă să aibă un atac de panică chiar în timpul zborului. În această situație, este greu să ne gestionăm emoțiile, să ne controlăm și să facem față momentului. Este important să fim stăpâni pe situație, să ascultăm sfaturile psihologului și să depășim inconvenientul cu calm. Conștientizarea a ceea ce ni se întâmplă este un pas extrem de important, care ne aduce la realitate și ne face să înțelegem că nu vom păți nimic rău.

Primul pas: exercițiile de respirație

Inspirația și expirația reprezintă una dintre cele mai eficiente metode prin care putem să eliminăm teama, stresul, indiferent de ce natură este: „Putem să încercăm să facem niște exerciții de respirație: să inspirăm adânc și să expirăm. Acest lucru ne poate ajuta să ne calmăm”, spune Gabriela Ancuța, psiholog clinician și psihoterapeut la Psiho-Mindcare. Psihologul ne poate recomanda câteva exerciții pe care să le aplicăm atunci când suntem în zbor și, astfel, să ajungem la pasul următor: conștientizarea situației.

Un atac de panică ne poate face să credem că suntem în pericol, ne poate da o stare de rău cu diverse simptome: transpirații, palpitații, senzație de leșin, amețeală. Toate acestea ajung să ne creeze un scenariu fals, niște manifestări care sunt generate de atacul de panică și nu de o afecțiune care să ne pună viața în pericol. Dacă conștientizăm ce ni se întâmplă, vom putea să depășim atacul de panică fără probleme.

„Este important să conștientizăm ce ni se întâmplă. Trebuie să înțelegem că suntem în siguranță, că este doar un atac de panică care va atinge o intensitate maximă timp de câteva secunde, după care va începe să coboare, să scadă în intensitate. În cele din urmă, va trece fără să aibă efecte negative intense asupra stării de sănătate, nu vom face un accident vascular cerebral sau altceva”, explică Gabriela Ancuța, psiholog clinician și psihoterapeut.

Pasul doi: înțelegerea situației

Persoana care suferă un atac de panică trăiește o senzație de durere intensă care crește și scade în intensitate preț de câteva momente. Psihologul spune că dacă facem exerciții de respirație și conștientizăm ce ni se întâmplă, mai apoi vom putea înțelege starea prin care trecem și atacul de panică va dispărea. Mai exact, dacă reușim să recunoaștem simptomele atacului de panică și  ne gândim realist, concret că nu vom păți nimic, va fi mult mai ușor pentru noi să depășim momentul neplăcut.

„Cea mai mare problemă în cazul unui atac de panică este dificultatea de a suporta acea trăire dureroasă, neplăcută. Dacă persoanele respective ajung să înțeleagă lucrul acesta, nu se vor mai teme atât de mult atunci când vor avea un atac de panică. Îl vor tolera mult mai ușor și vor înțelege că la final vor fi bine, nu li se va întâmpla nimic, nu va fi nevoie de intervenția unui medic, nu vor leșina, nu vor muri, nu vor înnebuni, nu vor pierde controlul”, spune psihologul.

Măsuri de precauție

Pentru a preveni un atac de panică sau pentru a reuși să te liniștești în timpul zborului, pur și simplu poți încerca să faci ceva ce îți place. De exemplu, citește o carte, vizionează un film sau ascultă muzică: „În plus, pot să își ia niște măsuri de precauție, cum ar fi să aibă la îndemână niște căști și să își pună melodia preferată în acel moment ca să își ducă gândurile în altă parte”, conchide Gabriela Ancuța, psiholog clinician și psihoterapeut la Psiho-Mindcare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Chistul glandelor Bartholin. Cum se tratează și ce presupune intervenția chirurgicală?

Next Post

De ce îmi amorțesc picioarele? Atenție la deficitul de B12

Related Posts
Verified by MonsterInsights