Problemele de vedere la copii. Cum le depistăm la timp și ce soluții există?

Tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu probleme de vedere, asta pentru că petrec prea mult timp în fața tabletei sau telefonului. Controlul regulat la medicul oftalmolog este singura metodă prin care afecțiunile ochilor pot fi prevenite sau corectate. Miopia este cea mai frecventă afecțiune întâlnită în rândul copiilor din cauza utilizării excesive a gadgeturilor de la vârste foarte fragede.

În cadrul ambulatoriului de pediatrie de la Spitalul Clinic Muncipal Filantropia Craiova, copiii pot beneficia de consultație oftalmologică în cele mai bune condiții. Consultațiile sunt acordate de medici bine pregătiți, empatici, cu experiență. Cabinetul este dotat complet cu aparatură de ultimă generație. Dr. Cristiana Militaru, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, ne spune când se recomandă prima consultație oftalmologică la copil și cu ce regularitate trebuie revenit la control.

„Părinții vin târziu cu copiii pentru un prim consult oftalmologic

Media10: Doamna doctor, când ar trebui efectuat primul consult oftalmologic în cazul copiilor? A cresut numărul copiilor depistați cu afecțiuni oftalmologice?

Dr. Cristiana Militaru: Adresabilitatea este mare. Ni se adresează copii de toate vârstele, cu patologie diversă și în continuă schimbare, iar acest lucru se întâmplă din cauza tehnologiei care ne înconjoară și de care copiii abuzează de cele mai multe ori. De multe ori, părinții vin târziu cu copiii pentru un prim consult oftalmologic. Așteaptă ca cel mic să aibă o simptomatologie pe care ei să o observe, să o interpreteze și abia după aceea vin la medic. Nu este în regulă să se întâmple acest lucru. În mod normal, primul consult oftalmologic la copii ar trebui făcut încă din prima lună de viață, mai ales dacă este un copil născut prematur. Ulterior, ar trebui să vină periodic cu copilul până la vârsta școlară.

Media10: De ce e important să facem copilului un control oftalmologic încă din primul an de viață? Ar trebui să vină toți copiii sau doar cei în cazul cărora părinții au probleme oftalmologice?

Dr. Cristiana Militaru: De la șase luni deja se poate determina refracția, adică putem să-i spunem părintelui ce dioptrii are copilul. Acesta este un punct important de plecare de la care putem să facem o predicție asupra stării de sănătate a ochilor. Toți copiii trebuie să facă un control oftalmologic în primele șase luni sau în maxim un an de la naștere. Nu trebuie să avem un motiv anume, ci pur și simpu în scop preventiv.

Afecțiuni oculare întâlnite la nou-născuți

Media10: Se poate face control oftalmologic la un bebeluș atât de mic? Cum?

Dr. Cristiana Militaru: Sigur că da! La copiii cu prematuritate se poate face un control oftalmologic destul de amănunțit, unde vedem și fundul de ochi cu ajutorul unei tehnici speciale. În spital avem un medic care face numai asta, iar dacă se depistează modificări în prima lună (extrem de rar întâlnite), ele au și un remediu: fotocoagularea laser.

Media10: După această perioadă, cu ce regularitate ar trebui să vină părinții cu copiii la un control?

Dr. Cristiana Militaru: Dacă este un copil care are un viciu de refracție și i se recomandă ochelari, trebuie să îl vedem obligatoriu de două ori pe an dacă lucrurile merg bine și copilul nu are nicio acuză, adică se simte bine cu ochelarii, îi poartă. În schimb, dacă este un copil care nu are o problemă și nu poartă ochelari, ci doar a venit să facă un control de rutină, recomandarea este să vină o dată pe an. Chiar dacă astăzi nu avem nicio problemă, ne putem trezi peste un an – doi că avem miopie. Miopia este cea mai frecventă afecțiune în momentul de față. De obicei, aceasta era o boală moștenită de la un părinte sau de la un unchi, însă acum ne confruntăm cu o inflație de miopii dobândite care apar din senin. Noi, medicii, le punem pe seama utilizării excesive a gadgeturilor.

Media10: Ce afecțiuni pot să apară în primele luni de viață ale copilului?

Dr. Cristiana Militaru: În prima lună de viață poate să apară retinopatia de prematuritate. Aceasta se înâlnește la copiii născuți prematur, care au o greutate mică, sub 1500 g de obicei, dar pot să fie și alte afecțiuni. De exemplu, una dintre afecțiunile foarte grave care poate să apară la nou-născutul sugar și la copilul mic este retinoblastomul, o tumoră malignă de pol posterior (de retină). Aceasta se diagnostichează printr-un examen de fund de ochi. După dilatarea pupilei, examenul amănunțit al fundului de ochi poate să arate aceste modificări, iar ulterior, dacă există o suspiciune, se continuă cu investigațiile.

Gadgeturile creează dependență și au efecte nocive asupra ochilor

Media10: Din păcate, toți copiii folosesc gadgeturi, chiar de la vârste fragede. De multe ori, părinții spun: „Nu mănâncă fără telefon”. Ce putem să facem în această situație?

Dr. Cristiana Militaru: Aud frecvent aceste lucruri de la părinți: „nu mănâncă decât cu telefonul, nu doarme decât dacă îi pun o poveste pe tabletă, nu e cuminte decât dacă se uită în telefon”. Dacă acest lucru devine un obicei, atunci este foarte grav pentru că aceste gadgeturi creează dependență, iar afectarea la nivelul ochilor este doar unul dintre nenumăratele efecte nocive. În primul rând, ochii care privesc la un ecran nu clipesc suficient de des. Deci primul efect este că se rupe mai devreme filmul lacrimal și se evaporă lacrimile. Astfel, corneea, un țesut avascular transparent, prin pierderea filmului lacrimal (stratul ei de protecție), începe să piardă celule.

A doua consecință este legată de radiația de lumină albastră pe care o emit dispozitivele și care au repercursiuni cumulative în timp. O altă consecință este apariția miopiei, un viciu de refracție ce constă în scăderea mai mult sau mai puțin accentuată a vederii la distanță. Odată apărută este permanentă și, cel mai grav, este progresivă. La 99% dintre copii și adolescenți, miopia crește. Cu alte cuvinte, dacă copilul vede acum trei rânduri la optotip și are dioptrie -1 la ochelari, după șase luni când vine la control putem să constatăm că vede din nou doar jumătate de optotip și că dioptria a crescut la -1,5, peste alte șase luni a ajuns la -2 și tot așa.

Sunt copii care, în câțiva ani, ajung de la 0 sau de la +, cum ar fi normal, la -5 sau -6 dioptrii. Un copil care are această dioptrie, dacă își scoate ochelarii, nu vede nimic în fața lui. Deci miopia este o afecțiune foarte serioasă pentru care nu avem multe opțiuni. În ultimul timp au apărut niște lentile speciale, dar care necesită și un efort financiar foarte mare din partea părinților.

Cât timp au voie copiii să utilizeze gadgeturile?

Media10: Cât ar trebui să lase părinții copilul la televizor sau pe telefon?

Dr. Cristiana Militaru: Dacă ar fi să alegem între televizor și telefon sau să facem mici compromisuri, mai degrabă aș alege televizorul. Vederea la distanță este altceva comparativ cu ecranele situate la 20-30 cm de ochi și aici vorbim de telefon, tabletă, laptop. La copiii de școală (până în clasa a IV-a și mai mici), le spun părinților să stabilească un program fix de privit la smartphone/calculator. Eu le recomand ca în fiecare weekend (vineri, sâmbătă, duminică), după școală sau grădiniță, să îi lase câte o oră la smartphone/calculator, iar pe timpul săptămânii deloc. Cei mai mulți nu sunt de acord și spun că e prea puțin.

Acesta este varianta probată, care funcționează cel mai bine. Dacă stăm să negociem în fiecare zi cu copilul, el va spune: „Te rog, mai stau cinci minute”. Acele cinci minute se vor transforma în 15 minute, apoi 30 și tot așa. Deci dacă negociem cu copilul, el va câștiga, de aceea trebuie să stabilim niște reguli de la început. Fie că sunt trei-patru ore pe săptămână, fie că sunt cinci, trebuie stabilite exact.

Cum ne dăm seama că bebelușul/copilul are o problemă de vedere?

Media10: Cum diagnosticăm miopia și cât de important este să o depistăm la timp?

Dr. Cristiana Militaru: De obicei, copilul nu își dă seama că are o problemă pentru că vederea scade progresiv, nu se întâmplă într-o zi și el încearcă cumva să se acomodeze. Strânge din ochi, își micșorează fantele palpebrale ca să vadă la tablă, mai greșește câte o literă. Uneori observă învățătoarea și îl mută mai în față, iar copilul constată că de acolo vede mai bine la tablă, iar alteori observă părinții. De exemplu, părinții vin și spun: „Copilul nu vede din mașină. Eu văd numărul mașinii din față, dar el nu îl vede” și atunci îl aduc la medic.

În ceea ce privește diagnosticul, acesta se stabilește foarte ușor. Se ia o acuitate vizuală, se măsoară refracția cu niște aparate speciale (fie un aparat special pentru copii mici, fie printr-un autorefractometru). De aici, ochelarii sau lentilele de contact sunt soluția până la vârsta de 18 ani. Ulterior, orice viciu de refracție poate fi operat dacă pacientul își dorește. Până atunci nu se poate interveni chirurgical pentru că ochiul crește în continuare și dioptriile ar putea reapărea după intervenție.

Media10: Recomandați copiilor să facă operație pentru tratarea miopiei după vârsta de 18 ani?

Dr. Cristiana Militaru: Eu le spun și această opțiune, iar ei vor lua singuri decizia atunci, când vor fi majori. Sunt pacienți care poartă ochelari de 10-15 ani și nu mai vor, își doresc să scape definitiv și există o soluție pentru asta. Operația se face cu laser până într-o anumită valoare a dioptriei, +/-6. Este o intervenție pe cornee care durează două-trei minute, cu recuperare imediată a vederii, ce se poate face chiar în ambulator. Pentru dioptrii mai mari, operația se face ca la cataractă, adică nu se mai intervine pe cornee, ci se înlocuiește cristalinul cu dioptriile de care pacientul are nevoie.

Noutăți medicale: lentile speciale care stopează miopia

Media10: Ce noutăți sunt pe piață din punct de vedere al tratamentului sau controlului miopiei?

Dr. Cristiana Militaru: De ceva timp, au apărut niște lentile speciale de ochelari la noi în țară. Eu, personal, le prescriu de un an de zile. În funcție de firmele producătoare, acestea poartă mai multe denumiri. De exemplu, lentilele MiYOSMART. Acestea au un design special, dar care nu ies în evidență atunci când privim un copil care are astfel de lentile. În schimb, dacă punem lentila în lumina unui bec, o să observăm că centrul ei este clar, iar în rest sunt niște liniuțe sau niște prisme pe toată suprafața acesteia. Ele reușesc să focalizeze imaginea pe tot fundul de ochi.

Fundul de ochi este o suprafață concavă. Dacă ar fi ecranul plan ca la cinematografe, toată imaginea ar fi pretată pe acest ecran, dar fundul de ochi este concav și atunci noi, de fapt, vedem doar cu macula. Restul de imagine este în spatele retinei. Prin designul lor special, aceste lentile proiectează imaginea pe toată suprafața oculară, realizând o defocalizare miopică. Se pare că, prin acest mecanism, ele reușesc să blocheze progresia miopiei, să o încetinească.

Rezultatele lentilelor minune: „niciunui copil nu i-a mai crescut dioptria”

Media10: Ați obervat o progresie mai lentă a miopiei la copiii cărora le-ați prescris aceste lentile?

Dr. Cristiana Militaru: Am avut rezultate extraordinare. Producătorii spun că 70% dintre purtători nu mai înregistrează progresii ale miopiei. Din ce am dat eu timp de un an de zile, niciunui copil nu i-a mai crescut dioptria. Mi-e greu să cred că este doar o coincidență. Bineînțeles, sunt și copii care au anumite perioade în care dioptriile nu cresc, rămân la fel, dar se pare că și aceste lentile ar putea avea un efect bun. S-au încercat multe variante: suplimente alimentare, lentile de contact dure care se poartă noaptea (eu nu le prescriu), dar după părerea mea, acestea sunt o variantă de luat în calcul. Din păcate, ochelarii trebuie cumpărați de părinți și lentilele sunt destul de scumpe.

Media10: La ce costuri ar ajunge o pereche de ochelari cu lentile de genul acesta?

Dr. Cristiana Militaru: Lentilele costă în jur de 1100 de lei, iar pe lângă asta se adaugă prețul ramei. Sunt mulți care își permit, dar sunt mulți și care nu își permit, deși ar dori. Pe de altă parte, eu le spun din start că nu poate garanta nimeni că miopia nu va mai crește, dar este o variantă de încercat. După ce trec doi-trei ani și copilului îi crește în continuare dioptria, ești dispus să încerci orice.

Când sunt indicate lentilele de contact la copii?

Media10: Mai există și varianta de lentile de contact. Le recomandați copiilor? În ce condiții se pot purta? De multe ori, există o reticență pentru această variantă.

Dr. Cristiana Militaru: E adevărat că purtătorul de lentile de contact trebuie să fie un pic mai mult responsabil și atunci nu orice copil poate să folosească lentile de contact. Depinde de vârstă, de motivul pentru care își dorește să renunțe la ochelari și să poarte lentile. Ele sunt o soluție foarte bună pentru viciile de refracție pentru că orice ochelar, oricât de bun ar fi, are niște aberații de sfericitate, iar lentilele de contact e ca și cum ar face parte din ochi. Ca și indicații, sunt situații în care copilul are viciu de refracție pe un singur ochi. Cu alte cuvinte, cu un ochi vede perfect și pe celălalt are dioptrie foarte mare. Dacă diferența este mai mare de două-trei dioptrii, îi este foarte greu să se adapteze cu ochelarul.

Creierul nostru nu prea acceptă diferențe, adică nu putem să îi dăm pacientului +7 pe un ochi și 0 pe celălalt. O să vedem bine când stăm pe scaun, dar nu o să putem merge. Prin urmare, soluția este să îi punem copilului o singură lentilă, pe ochiul care are probleme. La ora actuală, există lentile de contact pentru o singură zi (one day) care sunt foarte sigure. Practic, folosim în fiecare zi câte o pereche, sunt sterile și de unică folosință.

„Dacă avem o senzație de durere, înțeapătură, usturime, lăcrimare, disconfort, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să scoatem lentila”

Media10: Ce reguli trebuie să respecte copiii sau la ce trebuie să fie atenți părinții copiilor care poartă lentile de contact?

Dr. Cristiana Militaru: Este important ca pacienții să respecte foarte bine regulile de igienă a mâinilor când își schimbă lentilele. Mai întâi, trebuie să îi învățăm noi să le manevreze. Pe lângă asta, dacă avem o senzație de durere, înțeapătură, usturime, lăcrimare, disconfort, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să scoatem lentila. De cele mai multe ori, nu lentilele de contact sunt de vină, ci o conjunctivită sau un gunoi care ne-a intrat în ochi. După ce am scos lentila, pasul doi este să sunăm medicul și să ne prezentăm la el în acea zi, nu peste o săptămână. Dacă facem asta, nu se va întâmpla niciodată o tragedie. În schimb, dacă purtăm lentila în continuare și eventual avem și un gunoi sub ea, putem dezvolta un ulcer cornean grav. Deci lucrurile sunt foarte safe dacă le înțelegem și le respectăm.

Strabismul și conjunctivita, două afecțiuni des întâlnite la copii

Media10: Pe lângă miopie, ce alte afecțiuni mai întâlniți la copii?

Dr. Cristiana Militaru: Viciile de refracție pot să fie: hipermetropie, astigmatism și miopie. Am insistat pe miopie pentru că este ca o epidemie în ultimii ani. Ca să rămânem tot la ochelari, putem menționat strabismul. Toată lumea știe ce înseamnă strabism și oricine vede un copil care nu are ochii perfect aliniați știe că este vorba de un strabism. Strabismele sunt o tulburare sau o afecțiune a mușchilor oculari, dar legate tot de viciile de refracție. Orice stabism este însoțit de un viciu de refracție și, ca atare, tratamentul este tot cu ochelari. Tratamentul chirurgical se face numai în cazuri bine selecționate și sunt foarte puține, de obicei, sau în cazul în care ochelarul nu îndreaptă suficient de bine ochiul.

Părinții trebuie să aibă răbdare pentru că tratamentul durează câțiva ani. Dacă ne-am pus ochelari nu înseamnă că imediat ni se îndreaptă și ochii, de aceea este nevoie de răbdare și de controale periodice. Marea majoritate a cazurilor se corectează, dar asta în câțiva ani. Există și cazuri care au indicații operatorii chiar de la început, dar sunt situații speciale. O altă patologie este cea infecțioasă, cum ar fi conjunctivitele, care pot să fie virale, bacteriene sau alergice. În general, acestea se tratează cu niște aplicații locale sub formă de picături (coliruri) și prin respectarea unor reguli de igienă.

Cum ne îngrijim ochii în vacanță?

Media10: Ce le recomandați părinților să aibă în trusa medicală de vacanță?

Dr. Cristiana Militaru: Există în farmacii niște servețele dezinfectante pentru ochi, sub diverse denumiri, însă toate sunt bune. Sunt ca niște șervețele umede ambalate individual și e bine să le luăm în vacanță. Deschidem un pliculeț dimineața și/sau seara. Rupem șervețelul în două și ne ștergem cu el la ambii ochi. Aceste șervețele ne ajută să dezinfectăm marginea liberă a pleoapelor după ce am ieșit din piscină, după ce am stat în praf sau am fost în drumeții. Dacă le scoatem direct din frigider, sunt și mai bune și ne dau o senzație plăcută.

În trusa de vacanță e bine să avem și un colir cu antibiotic, un antiobiotic slab pentru copii, cum ar fi: nettacin, azyter. De asemenea, ar trebui să avem în vacanță lacrimi artificiale, care pot să fie sub formă de picături sau spray. Atenție la aceste spray-uri! Am avut cazuri în care pacienții și-au pulverizat direct în ochi. Ele sunt foarte bune, dar nu se pulverizează de la un cm, ci de la 10 cm. În plus, ochii trebuie să fie închiși (ca în somn, nu strânși), apoi clipim și ochii se curăță. Dacă pulverizăm direct pe cornee, putem să creăm o leziune corneană destul de neplăcută care va necesita tratament. Mai putem include în trusa de vacanță și niște pansamente oculare pentru o eventuală zgârietură.

Cum tratăm ulciorul la ochi?

Media10: Ce trebuie să facem dacă avem ulcior la ochi?

Dr. Cristiana Militaru: În cazul ulciorului, putem folosi un antibiotic local precum: nettacin, tobradex, vigamox sub formă de picături. E bine să folosim și un unguent local tot cu antibiotic sau tobradex asociat cu altceva. Dacă avem ulcior sau orjelet (în termeni medicali), e bine să administrăm și un antibiotic pe cale generală câteva zile pentru că accelerează procesul de vindecare. De multe ori, ulciorul este confundat cu șalazionul. Acesta este reprezentat de niște glande din grosimea pleoapei care se obstruează. Șalazionul nu se sparge, nu doare așa tare și, de obicei, se tratează chirurgical.

Dotările cabinetului de oftalmologie de la Spitalul „Filantropia” Craiova

Media10: De ce dotări dispuneți în cabinetul de oftalmologie?

Dr. Cristiana Militaru: La ora actuală, dispunem de toate aparatele necesare pentru o consultație oftalmologică completă la copii. Avem un optotip cu telecomandă, LCD. Acesta are, în afară de litere și cifre, diverse semne, desene pentru copiii mai mici și, spre surpriza noastră, mulți dintre ei colaborează. De asemenea, dispunem de un autorefractometru pentru copiii mici, un aparat care ne spune ce dioptrii are copilul, cât de mari sau cât de mici sunt, dacă sunt în limite normale, dacă sunt egale sau dacă există diferențe mari între ochi. La copiii mici, se poate măsura începând cu vârsta de șase luni. Avantajul acestui aparat este că măsoară în numai câteva secunde și nu trebuie să folosim picăturile de dilatație. Înainte se foloseau indiferent de situație, acum le folosim doar când e cazul.

Un alt avantaj al autorefractometrului este că stochează datele, deci avem un istoric pe ani de zile al copilului, ceea ce e foarte important pentru mine, ca medic, pentru că pot să compar. Mai mult, avem o combină oftalmologică care conține un biomicroscop foarte bun, cu rezoluție foarte bună și un autorefractometru pentru copiii mai mari. Este digital, foarte ușor de folosit și foarte exact în măsurători. Mai avem și oftalmoloscop direct, indirect, deci tot ce ne trebuie pentru a face un examen olftamologic complet la copiii de orice vârstă.

Părinții pot suna la spital pentru programare

Media10: Cum pot să vi se adreseze părinții cu copiii?

Dr. Cristiana Militaru: Avem un număr de telefon care este pus pe site-ul spitalului. Oricine poate suna, poate face o programare telefonică și asta este tot. Părinții vor veni cu copilul în ziua programării cu biletul de trimitere sau o copie după certificatul de naștere, în funcție de vârsta copilului (sub un an nu este necesară trimitera), iar după aceea vedem dacă este cazul să revenim la control.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Operația de micșorare a sânilor. Ce trebuie să știi?

Next Post

Chistul glandelor Bartholin. Cum se tratează și ce presupune intervenția chirurgicală?

Related Posts
Verified by MonsterInsights