Petele pigmentare. Cum scapi de ele?

Petele pigmentare sunt o problemă cu care multe persoane se confruntă, în special pe timpul verii, din cauza expunerii la soare. Totuși, cauzele petelor hiperpigmentare pot ține și de genetică, dereglări hormonale sau chiar utilizarea gadgeturilor care emit lumină albastră. O vizită la medicul dermatolog ne poate scăpa de apariția și extinderea petelor pigmentare prin administrarea unui tratament corect și respectarea unei rutine de îngrijire personalizate. Cum apar petele pigmentare? Ce putem face ca să le tratăm? Ce reguli trebuie să respectăm pentru a preveni apariția lor? Ne spune dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale la Centrul Medical Prima Clinic. 

Media10: Ce sunt petele pigmentare?

Dr. Cristina Popa: Petele pigmentare sunt modificări de culoare ale pielii, care capătă o tentă maronie. Ele reprezintă un semn important de îmbătrânire. Apariția petelor pigmentare  poate adăuga 10-15 ani la varsta reală a unei persoane. Apar frecvent pe zonele expuse la soare, în special pe zonele convexe ale feței (bărbie, buza superioară, nas, frunte, obraji), dar și pe dosul mâinilor, pe spate (petele pigmentare postinflamatorii).

„La baza apariției petelor pigmentare stau: predispoziția genetică, dereglările hormonale și soarele”

Media10: De ce apar acestea? Soarele este unul dintre principalii factori de risc?

Dr. Cristina Popa: Petele pigmentare se formează în urma unor dereglări ale procesului de melanogeneză, care este fiziologic. Melanina are rol de a proteja nucleul celulelor, în special, de efectele utravioletelor. În anumite condiții fiziologice (dezechilibre hormonale-sarcină) sau patologice (consum de anticoncepționale, inseminări intro, afecțiuni tiroidiene, afecțiuni ale glandei suprarenale, consumul unor medicamente fotosensibilizante) și sub acțiunea radiațiilor ultraviolete, acest proces poate fi dereglat. Așadar, putem spune că la baza apariției petelor pigmentare stau: predispoziția genetică, dereglările hormonale și soarele. Atenție! Lumina albastră emisă de telefon, tabletă, laptop întreține hiperpigmentările, în special melasma.

Media10: Ce tipuri de pete pigmentare există și cum se diagnostichează fiecare?

Dr. Cristina Popa: În funcție de paternul specific, petele hiperpigmentare se pot clasifica în: circumscrise, difuze, liniare și reticulate. Melasma este una dintre cele mai frecvent întâlnite hiperpigmentări circumscrise. În afară de melasmă, ne lovim frecvent în cabinet de hiperpigmentări postinflamatorii (după acnee, psoriazis, arsură, peelinguri); în urma expunerii la anumite substanțe sau medicamente fotosensibilizante; parfum (hiperpigmentări pe gât); efelide (pistrui); lentige solare ca urmare a arsurilor solare localizate; în special, pe spate; leziuni de lentigo (plăci pigmentare mai mari, perfect ovalare, care apar odată cu înaintarea în vârstă). De asemenea, mai putem întâlni hiperpigmentări în afecțiuni tiroide, metabolice sau prin deficit nutrițional.

Cum se tratează petele pigmentare?

Media10: Care sunt metodele de tratament? Cât de eficiente sunt acestea?

Dr. Cristina Popa: Tratamentul petelor pigmentare presupune evaluarea corectă (stabilim tipul hiperpigmentării), evaluare cu Lampa Wood pentru a aprecia penetranta pigmentului melanic (epidermic, derm sau mixt) și stabilirea schemei de tratament. Aceasta presupune rutina de îngrijire a tenului: gel de curățare; un serum de prevenție și tratament al petelor care să conțină: vitamina C (10-15%), acid glicolic, niacinamidă, acid kojic (1-4%); cremă hidratantă cu ingredinte active depigmentante și obligatoriu cremă cu factor de protecție 50+ (în fiecare zi a anului, indiferent de anotimp, cu reaplicare la două ore). De asemenea, schema  de tratament poate conține preparate eliberate doar cu prescripție medicală pe bază de hidroquinona, retinoid și corticosteroid.

Cum ajută procedurile estetice?

Media10: Este indicat să apelăm la proceduri estetice pentru a spori vindecarea petelor hiperpigmentare?

Dr. Cristina Popa: Pe lângă rutina de îngrijire și preparatele eliberate doar cu prescripție medicală (hidroquinona, acid tranexamic), în cabinet realizăm proceduri care să ne ajute să ameliorăm și să vindecăm. În cazul acesta, putem vorbi de peelinguri cu efect depigmentant, microneedeling, laser și mezoterapie pentru a crește capacitatea pielii de reînnoire celulară și uniformizare.

Media10: Ce recomandări le faceți pacienților pentru a spori vindecarea petelor hiperpigmentare?

Dr. Cristina Popa: Pacienții sunt sfătuiți să evite expunerea directă la radiații solare și lumina albastră, să folosească cremă cu factor de protecție și să respecte riguros rutina, procedurile propuse și schema de tratament adaptată tipului de hiperpigmentare. De mare ajutor sunt și capsulele de protecție solară, cu administrare orală care ajută la protejarea uniformă a corpului împotriva radiațiilor solare și fotoîmbătrânirii.

„Este extrem de important să stabilim o schemă și o rutină corectă de îngrijire cu medicul dermatolog”

Media10: Multe persoane evită să vină la medicul dermatolog și apelează la recomandări de pe internet, de la cunoștințe sau de la farmaciști. De ce este important să cerem sfatul unui medic specialist și să nu încercăm singuri să găsim o soluție?

Dr. Cristina Popa: Este extrem de important să stabilim o schemă și o rutină corectă de îngrijire cu medicul dermatolog, în funcție de forma clinică și necesitatea tenului nostru. De exemplu, dacă soluția/crema aplicată determină iritație și inflamație, poate duce la apariția de noi pete pigmentare, extinderea acestora și chiar confluarea în plăci mari, profunde, cu aspect de mască, cu impact asupra vieții sociale și a încrederii în sine.

Media10: Pe de altă parte, sunt pacienți care vin la dermatolog, li se dă un tratament, însă îl întrerup după ceva timp pentru că nu văd efectele imediate sau li se pare că tratamentul le face mai mult rău decât bine. Cât de important este să avem răbdare și să fim perseverenți în acest proces de vindecare?

Dr. Cristina Popa: Tratamentul petelor pigmentare este laborios. Uneori, pacienții necesită șase – nouă luni de tratament, dar perseverența este cheia succesului. De asemenea, vreau să subliniez importanța tratamentului de întreținere și comunicarea cu medicul dermatolog pentru că în lipsa unei rutine de fotoprotecție riguroase, melasma poate recidiva.

„Putem introduce în rutina de îngrijire serumuri cu vitamina C, niacinamide, acid azelaic”

Media10: Ce putem face ca să prevenim apariția petelor pigmentare?

Dr. Cristina Popa: Cele mai importante sfaturi pe care le pot oferi în acest sens sunt: evitarea expunerii neprotejate la soare și în saloanele de bronzat; utilizarea cremelor cu factor de protecție 50+; fotoprotecție fizică: pălării, ochelari, haine; atenție la utilizarea de medicamente și substanțe fotosensibilizante. Dacă avem vreo pată roșie pe față, trebuie să mergem la medic pentru a o trata rapid deoarece se poate transforma în pată pigmentară (atenție în special la eritemul postinflamator din acnee, dermatită atopică, lichen simplex cronic, înțepături de insecte, posttraumatice, fitofotodermatoze). În cazul în care avem predispoziție de pigmentare, putem introduce în rutina de îngrijire serumuri cu vitamina C, niacinamide, acid azelaic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Menstruația dereglată. Care pot fi cauzele?

Next Post

Durerea de genunchi. Cum o tratăm eficient?

Related Posts
Verified by MonsterInsights