Să ai sâni frumoși nu înseamnă neaparat să ai sâni mari. Sânii mari vin la pachet și cu dureri de spate. Ei bine, trebuie să știi că există soluții. Operația de reducție mamară este o metodă eficientă pentru această problemă, nu doare, iar pacientele se recuperează foarte repede. În ce constă procedura și cum se realizează? Când apelează femeile la reducția mamară? Ce îmbunătățiri apar odată cu această intervenție? Ne spune dr. Răzvan Mercuț, doctor în științe medicale, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirugie reconstructivă, șef de lucrări UMF Craiova.
Media10: Ce este operația de reducție mamară?
Dr. Răzvan Mercuț: Reducția mamară este intervenția chirurgicală prin care se reduce volumul sânului și se repoziționează sânul restant. Mai exact, se elimină o parte din cantitatea de grăsime, de glandă mamară și de piele de la nivelul sânului.
„Principalul motiv pentru care femeile apelează la această intervenție sunt durerile de spate”
Media10: În ce situații vin pacientele să facă această procedură?
Dr. Răzvan Mercuț: Sunt atât fete tinere care vin să facă operația de reducție mamară, cât și femei mai în vârstă. De obicei, ajung să facă această operație din cauza durerilor de spate, din motive estetice sau din cauza transpirației excesive de sub sâni. Sunt femei care nu își pot găsi haine pe măsura lor, sutiene din cauza sânilor prea mari. Altele apelează la reducția mamară pentru că prezintă niște zone de infecție sub sân din cauza transpirației excesive. Se irită și, la un moment dat, pot să apară chiar infecții supărătoare care, mai apoi, să se extindă.
În general, principalul motiv pentru care femeile apelează la această intervenție sunt durerile de spate. Sânii mari au o greutate foarte mare care se resimte la nivelul umerilor și coloanei cervicale, prin urmare se declanșează durerile de spate. Pot să apară și amorțeli la nivelul sânilor sau la nivelul brațelor, precum și dureri destul de mari.
Cum se desfășoară întreaga procedura?
Media10: În ce constă și cum se realizează operația de reducție mamară?
Dr. Răzvan Mercuț: Prima oară discutăm cu pacienta despre motivele pentru care își dorește să facă această operație. Sunt femei care au alte probleme de sănătate și nu își dau seama, pun aceste probleme pe seama sânilor. Dacă, într-adevăr, constatăm că rezultatele operației ar aduce un beneficiu pacientei, discutăm despre ce și-ar dori să obțină. De exemplu, sunt paciente care își doresc sâni foarte mici după intervenție sau paciente care doresc să-și păstreze sânii mai mari.
După ce am stabilit dimensiunea dorită de pacientă, se face un desen preoperator, se fac niște măsurători și se repoziționează areola, un element foarte important al sânului, la o înălțime potrivită. Ulterior, se elimină excesul de grăsime, de glandă și de piele astfel încât să se repoziționeze elementele rămase și sânul să aibă un aspect plăcut. Operația se face sub anestezie generală pentru că este o intervenție destul de lungă și de elaborată.
Pacienta nu simte nimic în timpul intervenției
Media10: Cât durează operația? Pacienta simte ceva în tot acest timp?
Dr. Răzvan Mercuț: Operația de reducție mamară poate să dureze de la două ore și până la cinci-șase ore. Fiind sub anestezie generală, pacienta nu simte nimic. Ajunge la clinică, se fac pregătirile pentru intervenție, pacienta este adormită și după aceea se trezește în sala de terapie intensivă cu pansament, fără să fi știut ce s-a întâmplat. Ulterior, va sta sub supraveghere timp de 24 de ore, urmând apoi să poată merge acasă.
Media10: În ce constă pregătirea pacientei pentru operația de reducție mamară?
Dr. Răzvan Mercuț: Ca la orice operație cu anestezie generală, pacienta va trebui să facă niște analize de sânge, o radiografie pulmonară și un EKG. La acestea se adaugă și ecografia mamară sau mamografia. În cazul în care se descoperă o problemă la nivelul sânului, trebuie să știm înainte de operație, să încercăm să rezolvăm acea problemă și după aceea să luăm în calcul și operația de reducție mamară.
Riscurile și complicațiile reducției mamare
Media10: Este o intervenție sigură? Prezintă riscuri? Pot apărea complicații în timpul procedurii sau după?
Dr. Răzvan Mercuț: Ca la orice operație, există anumite riscuri legate fie de anestezia generală, fie de complicațiile care pot să apară în timpul operației: infecție, hematom, dehiscență (să se rupă firele). O așa-zisă complicație postoperatorie ar putea fi dată de asimetria sânilor care, însă, este perfect normală. Nimeni nu este simetric și nimeni nu poate să facă sânii perfect simetrici. După operație, majoritatea pacientelor se analizează mult mai bine și spun că observă o asimetrie. După ce ne uităm la pozele făcute înainte de intervenție observăm că existau și atunci aceste asimetrii, doar că nu erau atât de vizibile din cauza mărimii sânilor, iar pacientele nu au sesizat acest lucru.
O altă problemă care este frecvent întâlnită după operația de reducție mamară este legată de vindecare. De obicei, renunțăm la pansamente după 10-14 zile, însă în unele cazuri sunt zone care se vindecă mai greu și care au nevoie de trei-patru săptămâni de pansament.
Media10: Când vedem rezultatele finale?
Dr. Răzvan Mercuț: Noi spunem că vindecarea completă este undeva la șase luni – un an. Este un proces de reorganizare a țesuturilor. La exterior, vindecarea apare undeva la două-trei săptămâni, însă sânii sunt umflați, au o poziție diferită. Ce ne interesează cu adevărat este cum o să arate peste șase luni – un an, mai ales că cicatricile se vor modifica și ele în acest timp.
„Rezultatele se mențin pentru toată viața, dar sânul și pielea își vor continua procesul fiziologic de îmbătrânire”
Media10: Ce poate influența aspectul sânilor? Cât timp se mențin rezultatele?
Dr. Răzvan Mercuț: Cel mai important aspect este ca pacientele să se ferească de soare în primele șase luni. Dacă se duc la mare, e indicat să stea sub umbrelă, să folosească cremă solară cu factor de protecție ridicat sau să-și aplice ceva peste cicatrici. Aspectul sânilor după operație poate fi influențat și dacă pacienta se îngrașă, pentru că vor crește și sânii, sau dacă pacienta slăbește, pentru că sânii vor scădea, ceea ce le va influența și forma. Sunt trei momente în viața unei femei când sânii pot să crească foarte mult: pubertate, sarcină și menopauză.
Este important de știut faptul că rezultatele se mențin pentru toată viața, dar sânul și pielea își vor continua procesul fiziologic de îmbătrânire. Femeile care apelează la această procedură constată o îmbunătățire pentru că se creează un aspect mai tineresc al sânului, dat fiind că sunt poziționați mai sus pe torace, areola este plasată la nivelul corect și sânul nu mai atârnă peste șanțul inframamar.
„Femeile care fac operație de reducție mamară sunt categoria de paciente cele mai mulțumite de rezultate”
Media10: Ce îmbunătățiri observă pacientele după operația de reducție mamară?
Dr. Răzvan Mercuț: Femeile care fac operație de reducție mamară sunt categoria de paciente cele mai mulțumite de rezultate. Chiar de a doua zi observă îmbunătățiri la nivelul spatelui, scapă de dureri și, în plus, sânii au un aspect mult mai frumos, iar pacientele sunt foarte mulțumite.
Media10: Sunt situații în care nu se poate efectua această intervenție? Există contraindicații pentru anumite persoane?
Dr. Răzvan Mercuț: În situația în care observăm o modificare pe mamografie, aceasta trebuie investigată și tratată, deci nu se poate face operația de reducție mamară. De asemenea, pacientele care nu au analizele în regulă sau care prezintă modificări pe EKG trebuie investigate și tratate corespunzător de medicii specialiști, iar mai apoi vedem dacă putem să efectuăm și operația de reducție mamară.