Menstruația dereglată. Care pot fi cauzele?

Multe femei se confruntă cu întârzierea menstruației sau chiar lipsa acesteia. În mod normal, menstruația apare la 28 de zile, dar poate să varieze cu patru-cinci zile de la femeie la femeie. Acest lucru nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă dacă perioada crește sau menstruația dispare complet pentru mai multe luni, trebuie să facem o consultație la medicul ginecolog pentru a afla care este cauza.

Absența totală a menstrelor la femeia activă poartă denumirea de amenoree. Ei bine, aceasta este normală în sarcină și în perioada de alăptare, precum și la instalarea menopauzei. În afara acestora, lipsa menstruației reprezintă o problemă medicală și aici avem două situații: fie menstruația nu apare până la 16 ani, fie am avut menstruație și a încetat ulterior.

„Amenoreea reprezintă absența menstruației la femeia aflată la vârsta reproductivă. Avem o amenoree fiziologică în sarcină și alăptare. Amenoreea poate fi primară (când prima menstruație nu apare până la vârsta de 16 ani) și secundară (când inițial a fost prezentă, dar a încetat din anumite cauze)”, explică dr. Denisa Palașcă, medic primar obstretică-ginecologie la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.

Care pot fi cauzele lipsei menstruației?

Cauzele amenoreei pot fi de natură hormonală sau poate indica afecțiuni din sfera genitală, cum ar fi: sinechii uterine, disgenezii ovariene, tumori. Dacă nu ești însărcinată și nu te afli nici în apropierea vârstei de instalare a menopauzei, lipsa menstruației pentru o perioadă de câteva luni de zilear trebui să te trimită cât mai repede la un control.

„Menstruația poate înceta din cauza unor malformații congenitale ale uterului, unor sinechii uterine, disgenezii ovariene, tumori ovariene, dar mai pot fi și cauze endocrine, cauze generale”, spune medicul ginecolog, dr. Denisa Palașcă.

Menstruația întârziată. Tipuri și cauze

Pe de altă parte, sunt femei care au o menstruație întârziată sau cu un flux redus. De exemplu, dacă menstruația depășește 35-40 de zile, este posibil să avem oligomenoree. Dacă menstruația apare la câteva luni, atunci este spaniomenoree. În schimb, dacă menstruația apare lunar, dar fluxul de sânge este redus, poate fi vorba de hipomenoree. Dezechilibrele hormonale, anumite afecțiuni genitale, boli ale tiroidei sau chiar stresul, obezitatea, activitatea fizică intensă pot duce la o menstruație întârziată.

„Oligomenoreea înseamnă că menstruația apare la mai mult de 35-40 zile, spaniomenoreea este atunci când menstruația apare la un interval de câteva luni, iar hipomenoreea este menstruația cu flux redus care apare ca urmare a unor dezechilibre hormonale, sinechii uterine, din cauza bolii tiroidiene, activitate fizică intensă, stres, anemie, ovare polichistice. Pentru un diagnostic precis și stabilirea metodelor de tratament, pacienta trebuie să meargă la medicul specialist ginecolog.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Arsură în capul pieptului? Ce afecțiuni poate ascunde și cum o tratăm

Next Post

Petele pigmentare. Cum scapi de ele?

Related Posts
Verified by MonsterInsights