Arsură în capul pieptului? Ce afecțiuni poate ascunde și cum o tratăm

Pîrlogea Claudia
13 Min Read

Senzațiile de arsură în capul pieptului sunt printre cele mai frecvente acuze ale pacienților care ajung în cabinetul medicului de familie sau de medicină internă. Este o stare care ne creează disconfort și care trece, de obicei, odată ce facem schimbări în alimentația noastră. Totuși, arsura în capul pieptului poate fi asociată și cu alte simptome, iar atunci este nevoie de investigații amănunție și tratament adecvat. Dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea, ne oferă informații utile.

Media10: Multe persoane vin la dumneavoastră și acuză arsuri în capul pieptului. Ce înseamnă asta?

Dr. Adelina Văduva: Într-adevăr, foarte mulți pacienți vin la medic pentru această problemă și anume arsura în capul pieptului. Acesta este un simptom comun mai multor afecțiuni digestive. Arsura în capul pieptului sau, în termeni medicali, „pirozisul” reprezintă acel disconfort în epigastru (partea superioară a abdomenului), ce poate să iradieze ascendent în spatele sternului. De cele mai multe ori, se poate termina cu o regurgitare de lichid acid în gură. Atunci când apare cu regularitate, arsura în capul pieptului se traduce ca un reflux gastroesofagian cauzat, de obicei, de o hernie hiatală (ridicarea polului superior al stomacului prin orificiul diafragmatic).

De ce apar arsurile la stomac?

Media10: Din ce cauze apare această manifestare la pacienți?

Dr. Adelina Văduva: Arsurile în capul pieptului apar în momentul în care conținutul din stomac ajunge în esofag. Acest traseu invers se întâmplă atunci cand sfincterul esofagian nu mai funcționează în mod corespunzător sau este slăbit. Astfel, acidul gastric din stomac irită esofagul și conduce la apariția arsurilor, iar cauzele pot fi multiple. Așa cum am menționat mai sus, principala cauză care provoacă arsuri la stomac este refluxul gastroesofagian, o afecțiune în sine care necesită tratament. Totuși, există o serie de alimente care pot determina apariția pirozisului.

De asemenea, fumatul, consumul de cafea, alcool și băuturi carbogazoase, mai ales pe stomacul gol, îl pot irita și pot creea senzația de arsură. O serie de medicamente, în special antiinflamatoarele, categorie din care fac parte ibuprofenul și aspirina, afectează stomacul prin iritarea mucoasei. Dacă sunt luate un timp îndelungat, cauzează arsuri la stomac. Pe de altă parte, arsurile la stomac pot fi un simptom al herniei hiatale. Aceasta este o afecțiune caracterizată printr-o deschizătură anormală a diafragmei care permite pătrunderea unei părți din stomac în zona superioară. Alte afecțiuni care sunt însoțite de arsuri stomacale sunt: hiperaciditatea gastrică, gastrita, ulcerul gastric și duodenal, cancerul de stomac sau esofag.

„Balonarea, flatulența și eructațiile pot fi simptome care să însoțească arsurile la stomac”

Media10: Ce alte simptome pot însoți senzația de arsură în capul pieptului?

Dr. Adelina Văduva: Dincolo de senzația de arsură, pirozisul poate fi însoțit de o stare de disconfort general, dar și de durere în piept, dificultate la înghițire, tuse seacă, răgușeală și durere în gât. Balonarea, flatulența și eructațiile pot fi, de asemenea, simptome care să însoțească arsurile la stomac, însă nu obligatoriu. Balonarea poate avea alte cauze, însă poate provoca dureri sub stern din cauza presiunii exercitate de gazele intestinale. În cazurile mai grave, senzația de arsură la stomac poate fi însoțită de regurgitarea mâncării, situație care manifestă un gust acru-amar în gură și o respirație urât mirositoare.

Arsura în capul pieptului poate ascunde boli grave

Media10: Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele acesteia?

Dr. Adelina Văduva: Anumite boli de stomac, cum sunt gastrita sau ulcerul, dar şi altele mult mai grave pot avea ca simptome arsurile. Ele sunt însoţiţe, în general, şi de dureri abdominale destul de mari şi stări de vomă. De asemenea, inflamaţia esofagului sau chiar cancerul de esofag pot da arsuri în piept, la fel și cancerul de stomac, care are simptome discrete. De multe ori, punem arsurile pe seama bolilor gastrice, însă acestea pot fi și semnul unor boli grave de inimă. De exemplu, pacienții care suferă de angină pectorală pot avea senzația de arsuri puternice în piept. 

Totodată, arsurile urmate de durere mare în piept pot fi semnul unui infarct. Două afecţiuni care mai pot da arsuri sunt calculii biliari (pietrele la fiere) şi hernia hiatală. În cazul pietrelor la fiere, acestea pot bloca la un moment dat canalul biliar şi atunci apar arsuri, dar şi dureri în partea superioară dreaptă a abdomenului. Hernia hiatală, care pune presiune pe abdomen, poate da arsuri destul de puternice, chiar dacă această manifestare este mai rară.

„Arsurile de stomac pot fi confundate cu simptomele unui preinfarct”

Media10: Mulți dintre noi încercăm prima dată acasă să ameliorăm simptomele. Când ar trebui să cerem ajutor specializat?

Dr. Adelina Văduva: Deseori, arsurile de stomac pot fi confundate cu simptomele unui preinfarct. Dacă senzația de arsură stomacală este însoțită de durere în piept care iradiază către umăr, avem dificultăți de respirație, amețeală, transpirații reci și abundente, este necesar un control de urgență. Pe de altă parte, dacă scaunul este de culoare închisă fără a exista o cauză alimentară (alimentele de culoare închisă precum sfecla roșie sau strugurii negri pot colora materiile fecale), este necesar un control suplimentar deoarece poate fi vorba de sângerări digestive.

Media10: Ce teste, investigații sunt necesare pentru a depista cauza care a dus la apariția arusurii în capul pieptului?

Dr. Adelina Văduva: Analizele medicale care pot depista cauza reală a arsurilor stomacale sunt: radiografia abdominală, endoscopia, determinarea pH-ului de la nivelul esofagului, manometria (test de analizare a funcționării sfincterului esofagian), iar în cazuri avansate poate fi nevoie inclusiv de biopsie. Este important de menționat că endoscopia, de care mulţi pacienţi se tem, se face acum cu anestezic locală, durează maxim câteva minute şi nu este dureroasă, fiind una dintre cele mai precise investigații. De asemenea, medicul poate cere o electrocardiogramă pentru înlăturarea suspiciunii de preinfarct.

„Arsura este declanșată de dieta și stilul de viață dezordonat pe care îl avem”

Media10: Când acuză pacienții, de obicei, arsură în piept? Apare întotdeauna după masă?

Dr. Adelina Văduva: În marea majoritate a cazurilor da, arsurile apar după masă, dar există și cazuri când pot să apară dimineața, după ce am stat întinși în pat toată noaptea. În principiu, arsura este declanșată de dieta și stilul de viață dezordonat pe care îl avem. Orice masă, indiferent că este pe bază de fructe și legume proaspete, dacă este în cantitate prea mare, va stimula distensia gastrică și, implicit, pirozisul. Prin urmare, pirozisul apare după ce mâncăm, când ne aplecăm, când facem sport sau după ce mâncăm și ne întindem.

Media10: Femeile gravide acuză aceste arsuri destul de frecvent. De ce?

Dr. Adelina Văduva: Arsurile la stomac pot apărea cu precădere în sarcină, dar în majoritatea cazurilor acestea dispar după naștere. Femeile însărcinate, ca urmare a dereglărilor hormonale, se pot confrunta cu o relaxare a sfincterului esofagian care permite sucului gastric să ajungă în esofag și să-l irite. Acest lucru se întâmplă cu precădere în ultimul trimestru de sarcină. În plus, presiunea exercitată de făt poate fi un alt motiv care să favorizeze deschiderea anormală a sfincterului esofagian.

Soluții eficiente de tratament

Media10: În ce constă tratamentul?

Dr. Adelina Văduva: În primul rând, se începe cu regimul igieno-dietetic și anume: scăderea aportului de grăsimi și alte alimente care cresc aciditatea în stomac, mese reduse cantitativ, scădere în greutate, evitarea medicamentelor care cresc secreția acidă, adoptarea unui stil de viață echilibrat, fără excese alimentare. În al doilea rând, există o serie de pastile pentru arsuri la stomac, însă trebuie luate la recomandarea medicului. În această categorie intră medicamente pe bază de hidroxid de magneziu și carbonat de calciu, dar sunt considerate antiacide clasice și au calitatea de a neutraliza sucul gastric. Pentru scăderea cantității de acid gastric se recomandă medicamente pe bază de inhibitori de pompă de protoni și de receptori H2.

Media10: Ce măsuri pot lua pacienții de acasă pentru a diminua sau chiar preveni senzația de arsură în capul pieptului?

Dr. Adelina Văduva: Arsurile la stomac impun, în primul rând, o mare grijă la alimentație. Se recomandă cinci mese pe zi: trei principale și două gustări, iar micul dejun trebuie să devină obligatoriu și să fie consistent. De asemenea, cina trebuie luată cu minim trei ore înainte de culcare pentru ca stomacul să aibă timp să digere alimentele. Pe de altă parte, alimentele trebuie mestecate încet, până se transformă în pastă, pentru a nu suprasolicita suplimentar stomacul, iar porțiile de mâncare trebuie să fie mici. Mișcarea fizică ușoară, plimbările scurte ajută nu doar la îmbunătățirea tranzitului intestinal, dar și la detensionarea organismului și la eliberarea stresului. În plus, trebuie evitată purtarea hainelor foarte strânse în talie, care pun presiune pe abdomen, pentru că împiedică desfășurarea corectă a procesului de digestie.

Ce alimente pot declanșa sau înrăutăți arsurile în capul pieptului?

Media10: Ce alimente duc frecvent la apariția acestui simptom și ar trebui evitate?

Dr. Adelina Văduva: Există o serie de alimente care favorizează puternic apariția arsurilor la stomac și care trebuie evitate, cel puțin pe durata tratamentului. În această categorie intră: condimentele picante, citricele, roșiile, ciocolata, grăsimile, mezelurile, prăjelile, murăturile, dar și legumele crude, fructele acide, mai ales dacă sunt consumate pe stomacul gol. Trebuie să avem mare grijă și la consumul de băuturi carbogazoase, cafea pe stomacul gol, alcool etc. De asemenea, aalimentele bogate în grăsimi pot înrăutăți simptomele. Acest lucru se întâmplă pentru că alimentele grase, uleioase au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate. Printre acestea se numără: carnea roșie, lactatele precum brânzeturile și untul.

Ce alimente este bine să consumăm?

Media10: Pe de altă parte, ce alimente este indicat să consumăm dacă avem arsuri în capul pieptului?

Dr. Adelina Văduva: Atunci când avem arsuri în capul pieptului este indicat să consumăm legume și fructe fierte, coapte sau preparate la abur (se va evita consumul lor în stare crudă); carne slabă gătită prin fierbere sau la cuptor; lactate cu conținut scăzut de grăsimi (brânză dulce, iaurt); ouă fierte; orez brun, ovăz integral, grâu integral, quinoa. Unul dintre cele mai bune alimente pentru combaterea acidităţii gastrice este ghimbirul, însă trebuie mâncat cu moderaţie pentru gustul puternic pe care-l are. Dacă avem arsuri în capul pieptului, alimentul care trebuie mâncat dimineaţa sau după-amiaza este banana. Ea este perfectă pentru calmarea arderilor stomacale. Alte alimente perfecte pentru calmarea pirozisului sunt: carnea de pui și curcan, peștele, fructele de mare, aloe vera.

Share This Article