Ecografia abdominală este una dintre investigațiile de bază în diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor din sfera abdominală. Este sigură, neinvazivă, nedureroasă și poate fi efectuată de câte ori este nevoie, fără a avea contraindicații. Când se recomandă ecografia abdominală? Ce afecțiuni putem depista cu ajutorul ei? Cum se realizează investigația? Ne spune dr. Cristina Leoveanu (Balosache), medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
Media10: Ce este ecografia abdominală?
Dr. Cristina Balosache: Ecografia abdominală, cea mai folosită investigație imagistică în practica medicală, este o metodă de examinare a organelor abdominale cu ajutorul ultrasunetelor (unde sonore cu frecvență înaltă). Este o tehnică imagistică neinvazivă, sigură, nedureroasă și repetitibilă, indispensabilă medicului clinician.
Trebuie să facem ecografie abdominală și analize de laborator o dată sau de două ori pe an
Media10: Când este necesară efectuarea unei ecografii abdominale? În ce situații o recomandați?
Dr. Cristina Balosache: Ecografia abdominală este indicată atunci când se suspicionează o patologie abdominală, dar și ca examen de rutină. Este prima recomandare medicală, după anamneză și examenul clinic obiectiv, în cazul durerilor abdominale, senzației de greață, vărsăturilor, meteorismului abdominal persistent (așa-zisa balonare), pierderii inexplicabile în greutate, micțiunilor frecvente, palpării unor formațiuni la nivel abdominal.
Ecografia abdominală se efectuează în scopul diagnosticării și monitorizării afecțiunilor abdominale, dar se poate folosi și ca metodă de ecoghidare în scop diagnostic sau terapeutic (stabilirea locului unei puncții cu ajutorul ultrasunetelor). Eu recomand tuturor pacienților, indiferent dacă prezintă sau nu simptomatologie digestivă, efectuarea unei evaluări care să cuprindă, pe lângă analizele de laborator, și o ecografie abdominală, la un interval de șase-12 luni, în scop preventiv.
Media10: Ce organe și structuri din abdomen putem examina cu ajutorul ecografiei abdominale?
Dr. Cristina Balosache: Putem examina organele din abdomen și pelvis precum: ficatul, pancreasul, rinichii, splina, colecistul (fierea), principalele vase din abdomen, vezica urinară, prostata/uterul, ovarele.
Ce boli putem diagnostica prin efectuarea ecografiei abdominale?
Media10: Ce afecțiuni putem depista cu ajutorul ei?
Dr. Cristina Balosache: Cu ajutorul ecografiei abdominale putem diagnostica și monitoriza numeroase afecțiuni, precum:
– afecțiuni hepatice: hepatosteatoza (ficatul gras), hepatita, ciroza hepatică, hemangioame, cancer hepatic;
– afecțiuni renale: litiaza renală (pietre la rinichi), abcese, tumori benigne/maligne, malformații renale;
– afecțiuni la nivelul colecistului: calculi (pietre), sludge biliar – sediment, tumori, malformații;
– tumori de glande suprarenale;
– splina accesorie, supranumerara;
– anumite traumatisme: hepatice/splenice.
– afecțiuni pancreatice: pancreatite, formațiuni tumorale benigne sau maligne
– tromboze, anevrisme la nivelul vaselor de sânge;
– afecțiuni ale prostatei/uterului: adenom de prostată, cancer al prostatei, fibrom uterin, chisturi de ovare, alte tumori în sfera pelvină;
– afecțiuni ale vezicii urinare: litiaza de vezică urinară, tumori benigne și maligne, diverticuli (un buzunar, o prelungire a vezicii urinare);
– abdomenul acut chirurgical.
Ce se întâmplă în timpul investigației?
Media10: Cum se realizează această investigație, mai exact?
Dr. Cristina Balosache: Este o investigație imagistică non-invazivă care utilizează ultrasunete pentru a produce imagini ale organelor și structurilor din abdomen. Indiferent de tipul ecografului, pentru obținerea unor imagini de calitate este necesară aplicarea pe abdomen a unui gel acustic care transmite ultrasunetele prin intermediul unei sonde. Undele emise se deplasează prin peretele abdominal către organele și structurile din interiorul abdomenului. Ecografia folosește energia ultrasunetelor și proprietățile acustice ale țesuturilor pentru a genera o imagine a zonei investigate. Pe ecran apar imagini alb-negru pe care medicul clinician trebuie să le interpreteze.
Pentru o examinare corectă este respectat un anumit algoritm. Pacientul este rugat să stea întins, în decubit dorsal, apoi lateral stâng, drept și să inspire profund. Sunt situații în care fereastra ecografică este slabă, la pacienții supraponderali, cu spații intercostale mici, lichid în cantitate mare, meteorism abdominal accentuat (balonare) și atunci este mai dificil de examinat. Trebuie menționat că, în anumite situații, ecografia abdominală are și ea limitele ei și atunci completăm planul de diagnostic cu alte investigații imagistice.
Pregătirea pacientului pentru ecografia abdominală
Media10: Este necesară o pregătire în prealabil a pacientului?
Dr. Cristina Balosache: Pregătirea pacientului pentru ecografia abdominală este foarte importantă pentru acuratețea imaginilor. Pacienții ar trebui să aibă un repaus alimentar (inclusiv băuturi acidulate sau cafea) cu cel puțin șase ore înaintea investigației. Stomacul trebuie să fie gol și conținutul gazos intestinal să fie redus, permițând o bună vizualizare a organelor abdominale. Se recomandă evitarea alimentelor care pot fermenta (lactate, crudități, prăjeli), cina din ziua precedentă trebuie să conțină alimente cât mai ușoare și să nu fie servită după ora 19:00. De asemenea, se recomandă consumul a 500 ml de apă plată cu o oră înaintea investigației. Este important ca vezica urinară să fie plină pentru a vizualiza cât mai bine structurile învecinate (prostată, uter, ovare).
„Singurul disconfort din timpul procedurii poate fi dat de temperatura gelului care uneori este rece”
Media10: Cât timp durează? Pacientul simte ceva în timpul ei?
Dr. Cristina Balosache: Procedura durează, în medie, 20 minute, dar acest timp este variabil. Se poate prelungi în funcție de complexitatea cazului sau dacă se utilizează tehnica Doppler, care ne permite vizualizarea vascularizației la nivelul organelor și a formațiunilor tumorale, precum și anumite suferințe vasculare. Singurul disconfort din timpul procedurii poate fi dat de temperatura gelului care uneori este rece. După încheierea procedurii, pacientul își poate relua activitățile normale.
Media10: Cine poate avea contraindicații pentru efectuarea ecografiei abdominale?
Dr. Cristina Balosache: Nu există contraindicații în ceea ce privește efectuarea acestei investigații. Poate fi efectuată la pacienții de toate vârstele, inclusiv la copii, se poate face chiar și în timpul sarcinii. Este repetitibilă, ușor accesibilă în raport cu alte investigații imagistice, neiradiantă, nedureroasă, nu implică riscuri și, în același timp, este o metodă rapidă de diagnostic. În unele cazuri, poate fi efectuată de urgență chiar la patul pacientului.