Prevenția este cel mai bun tratament pentru orice tip de afecțiune. Când vorbim de probleme ale coloanei, ale posturii, spatelui, șoldurilor, bazinului, atunci trebuie să avem în vedere recuperarea medicală de profilaxie. Asta înseamnă că putem preveni instalarea unor afecțiuni de tip cardiovascular, pulmonar doar prin efectuarea unor ședințe de kinetoterapie profilactică, menite să ne țină sănătoși și, bineînțeles, la distanță de alte boli. Raluca Giurgițeanu, kinetoterapeut la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, ne vorbește despre importanța kinetoterapiei de profilaxie, în ce constă, cine o poate face, de ce ar trebui să mergem la un specialist și, mai mult, care sunt beneficiile acesteia pe termen lung.
„Recuperarea medicală de profilaxie previne apariția anumitor boli sau poate stagna evoluția lor”
Media10: Ce înseamnă recuperarea medicală de profilaxie și când o putem face?
Raluca Giurgițeanu: Această terapie prin mișcare poate fi făcută chiar dacă nu avem o patologie preexistentă. Profilaxie înseamnă să preîntâmpini, să previi ceva și atunci ea ar putea fi făcută de către oricine, fiind benefică încă din timpul școlii. Ar fi extraordinar dacă ar exista astfel de cabinete în școli astfel încât copiii, la ora de sport, să își aloce măcar 10 minute în acest tip de kinetoterapie. Recuperarea medicală de profilaxie previne apariția anumitor boli sau poate stagna evoluția lor, de exemplu în bolile cronice deja instalate. O recomandăm tuturor, de la mic la mare.
Ce afecțiuni putem preveni cu ajutorul kinetoterapiei?
Media10: Ce afecțiuni putem preveni prin kinetoterapia de profilaxie?
Raluca Giurgițeanu: S-a dovedit științic că, în urma acestor tipuri de exerciții specializate, adică făcute sub îndrumarea unui specialist, întârziem apariția artrozelor. Artrozele sunt în proporție de 85% după vârsta de 60 de ani și apar la aproape toată lumea. Deci am putea preveni apariția lor, am putea preveni apariția scoliozelor, cifozelor, mai ales în rândul școlarilor. Copilul începe în clasa 0 și stă în aceeași bancă poate până în clasa a XII-a. În tot acest timp, el crește, se dezvoltă, nu mai are aceleași cerințe. De aceea, ar fi extraordinar să facem un program kinetic încă de la vârstele mici și să prevenim deformările coloanei.
E adevărat, nu putem preveni traumatismele, accidentele, însă s-a dovedit că această terapie prin mișcare duce la eliberarea endorfinelor (hormonii fericirii). Am observat cu toții că după o plimbare în parc suntem un pic mai liniștiți și mai fericiți. Gândiți-vă ce ar însemna să o facem cu regularitate. De asemenea, kinetoterapia previne inclusiv afecțiunile cardiovasculare, afecțiunile pulmonare, respiratorii, afecțiuni ale tubului digestiv. Mișcarea, în sine, duce la un comportament normal inclusiv a viscerelor, a organelor interne.
„S-a constatat că persoanele care fac aceste exerciții prezintă mult mai târziu artroze”
Media10: Atunci când suntem tineri nu acordăm atât de mare importanță posturii noastre, durerilor care apar. Cât de important este să facem această recuperare medicală de tip profilactic și de la ce vârstă este bine să începem?
Raluca Giurgițeanu: În momentul în care ne mișcăm corect, echilibrul și coordonarea corpului se îmbunătățesc. Important este să conștientizăm aceste lucruri și să înțelegem că sunt benefice pentru noi. Nu trebuie să avem neapărat o patologie ca să ne prezentăm în compartimentul de recuperare medicală, dar putem să o prevenim. Să zicem că atunci când suntem tineri nu dăm o importanță prea mare, dar trecând de 40-50 de ani începem să ne uităm în oglindă și să nu ne mai placă postura pe care o avem.
Ei bine, atunci trebuie să venim aici și să facem o reeducare a posturii în așa fel încât să fie armonioasă, să ne simțim bine cu noi și să evităm reapariția acestor dureri. Din păcate, la noi nu este atât de mult pusă în valoare kinetoterapia cum este în alte state, unde s-a constatat că persoanele care fac aceste exerciții prezintă mult mai târziu artroze, adică pragul de vârstă este mult mai înalt, însă noi încurajăm pe toată lumea să vină.
Kinetoterapia de prevenție
Media10: Care sunt principalele beneficii ale kinetoterapiei de profilaxie?
Raluca Giurgițeanu: În primul rând, prevenim apariția foarte multor boli degenerative. Eu aș porni cu asta pentru că, așa cum am spus mai devreme, cazuistica noastră se bazează foarte mult pe aceste tipuri de boli cronice, iar kinetoterapia profilactică previne apariția lor precoce. În al doilea rând, avem un confort psihic, avem niște efecte benefice asupra psihicului demne de luat în seamă, ceea ce este foarte important.
De asemenea, ajungem mult mai greu să avem probleme cardiovasculare. În ultimul timp a crescut numărul tinerilor diagnosticați și atunci această mișcare previne foarte mult tot ceea ce înseamnă partea de patologie cardiovasculară, de patologie respiratorie. Dacă am plămâni sănătoși și știu să respir corect, atunci ajung mai greu să fac anumite patologii pe această sferă. Am vorbit despre profilaxie mai ales în rândul copiilor. E foarte important ca ei să crească armonios, să aibă o postură cât mai corectă astfel încât, mai târziu, să nu vină cu deviații ale coloanei.
„Ajutăm foarte mulți tineri să-și reia o viață cotidiană normală, o statică posturală și să devină chiar mai frumoși”
Media10: Cum ne poate ajuta recuperarea medicală de profilaxie pentru tratarea scoliozei, de exemplu?
Raluca Giurgițeanu: Cred că este cam singura care ne poate ajuta. În general, aceste scolioze apar la o vârstă foarte fragedă, încă din primii ani de școală. Mai mult, aceste gadgeturi (telefoanele, laptopurile, tabletele) provoacă copiii în a adopta niște poziții extrem de vicioase pentru o perioadă îndelungată de timp. În momentul în care stăm pe canapea sau la masă și ne jucăm pe aceste dispozitive, coloana începe să se deformeze. Când suntem tineri, este flexibilă și putem să o corectăm mult mai ușor, nu o lasăm să se agraveze, să ajungem la 20 de ani și să observăm că avem un umăr căzut.
Din păcate, începem să devenim defecți și atunci această gimnastică vine exact în corectarea deviațiilor coloanei. Astfel, ajutăm foarte mulți tineri să-și reia o viață cotidiană normală, o statică posturală și să devină chiar mai frumoși. Să nu mai vorbim de durerile care apar. Poate nu în debutul lor, dar după aceea vor trage după ele niște dureri considerabile. Nu o să știm de unde ne doare capul, de ce avem amețeli, de ce apare vertijul, de ce ne doare șoldul și constatăm, până la urmă, că toate acestea vin de la o postură vicioasă pe care o adoptăm la birou, în viața de zi cu zi, la școală.
„Compunem un program kinetic, specializat pentru tipul de scolioză al pacientului”
Media10: În ce constă recuperarea medicală pentru tratarea scoliozei? Ce exerciții fac pacienții?
Raluca Giurgițeanu: Noi compunem un program kinetic, specializat pentru tipul de scolioză al pacientului, care poate fi asociat cu cifozele, cu hiperlordozele. Rar întâlnim o cifoză simplă în C care este foarte ușor de corectat. În general, scoliozele vin cu alte transformări și atunci noi trebuie să le luăm pe toate ca unul și să facem un program specializat pentru fiecare pacient în parte. Există, într-adevăr, niște exerciții standard care se pliază pe mai multe tipuri de pacienți. Pe lângă acelea, noi ne aducem contribuția cu câteva elemente specifice pentru fiecare în parte.
În general, când vorbim despre un program de scolioză, vorbim despre exerciții individualizate, special concepute pentru pacientul x sau y. Această terapie trebuie făcută în permanență în vizorul kinetoterapeutului pentru că trebuie corectată tot timpul, trebuie învățat pacientul, se lucrează în oglindă, deci este destul de complexă, se face pe termen lung, nu se corectează dintr-o dată.
La recuperare medicală poți vorbi cu terapeutul, îi poți spune ce simți când faci exercițiile
Media10: De câte ședințe beneficiază pacienții la Clinica de Recuperare Medicală de la Spitalul Filantropia și cât de important este să mergem la un specialist, să nu apelăm la Internet?
Raluca Giurgițeanu: Recuperarea medicală constă în 10 ședințe, timp în care învățăm pacientul exercițiile, pleacă de la noi cu un program kinetic special. Apoi revine, vedem dacă a avut o evoluție favorabilă și atunci adăugăm sau nu alte exerciții. Foarte important este că aceste scolioze pot fi degenerative dacă nu facem nimic, adică trebuie să ne prezentăm la un specialist. Programele care există pe Internet nu sunt individualizate. Sunt pur și simplu niște exerciții generale și este posibil ca unui anumit pacient să nu îi facă bine. Faptul că avem posibilitatea să vorbim cu un terapeut și să-i spunem exact ce simțim în momentul în care facem un exercițiu este extrem de important. Internetul nu o să poată niciodată să facă acest lucru, nu ne va răspunde, ba chiar putem să agravăm, așa că este bine să ne prezentăm la un terapeut.
Media10: Pe lângă kinetoterapia de profilxaie, cât de importantă este existența unei echipe multidisciplinare, o alimentație corespunzătoare?
Raluca Giurgițeanu: Toate se leagă între ele. Alimentația poate fi un factor foarte important. Venind la noi, pacienții le învață cam pe toate, adică au această posibilitate, de a trece prin mâna tuturor. Pacientul are parte de un examen medical, de un program kinetic, apoi de fizioterapie și chiar masaj. Deci da, este foarte importantă echipa, colaborarea.
„Cel mai important lucru este că nu ne poate face rău, ci numai bine”
Media10: Am enumerat toate beneficiile kinetoterapiei de profilaxie. Pot exista, totuși, anumite efecte secundare, contraindicații?
Raluca Giurgițeanu: Nu cred că există un efect secundar al kinetoterapiei de profilaxie și aici cred că am spus, de fapt, totul. Este cel mai ușor și cel mai sigur mod de a duce o viață liniștită din punct de vedere al mișcării. Noi, ca persoane, suntem prezenți. Nu ne dăm seama în mod obișnuit. Poate că ducem o viață normală, fără prea multă mișcare și nu ne doare nimic, însă această kinetoterapie profilactică ne dezvoltă tot ceea ce înseamnă echilibru, coordonare, atenție, știm să respirăm corect, ne îmbunătățim statica, postura, deci are toate beneficiile posibile. Cel mai important lucru este că nu ne poate face rău, ci numai bine.