O femeie sănătoasă este o femeie puternică și frumoasă, o femeie în echilibru și în armonie, o mamă, o soție, o colegă, o prietenă pe care oricine și-ar dori-o. Ghidul femeii este un instrument de educație medicală prin care ne dorim să încurajăm femeile să aibă grijă de sănătatea lor, să facă prevenție, să meargă la medic chiar și atunci când nu le doare nimic. În sprijinul nostru vin medicii specialiști de la Spitalul MaDonna Maria, iar de data aceasta vorbim cu dr. Loredana Avram, medic primar obstretică-ginecologie.
Media10: Ce este rejuvenarea vaginală și ce presupune, mai exact, această procedură?
Dr. Loredana Avram: Rejuvenarea vaginală este o tehnică destul de ușoară, dar care are rolul de a trata multe dintre afecțiunile ginecologice. Una dintre tehnicile de rejuvenare vaginală constă în administrarea unei soluții bogate în trombocite la nivelul corpului uman. În acest caz, se folosește plasma bogată în trombocite, care are o concentrație crescută atât de factori de creștere diferiți, cât și de citokine, care au rolul de a stimula regenerarea țesuturilor.
Etapele rejuvenării vaginale
Media10: Este o procedură dureroasă? Cum se derulează?
Dr. Loredana Avram: Această procedură include trei etape destul de simple. Prima etapă constă în prelevarea probei de sânge de la pacienta tratată, urmată de centrifugarea în eprubete speciale, prelevarea probei de PRP în seringi și, ulterior, administrarea cu ajutorul injecțiilor în zona de tratament. Primele două etape nu necesită și nu impun durere pentru pacientă. În schimb, pentru ultima etapă este necesară anestezia locală cu ajutorul unei creme anestezice. În concluzie, nu este o tehnică dureroasă.
Media10: Când se recomandă această tehnică de rejuvenare vaginală?
Dr. Loredana Avram: După vârsta de 20 de ani, de cele mai multe ori, procentul de colagen și de elastină suferă scăderi fiziologice. Prin urmare, aș recomanda rejuvenarea vaginală ca fiind necesară, în anumite condiții, chiar de la această vârstă.
„Nu există riscul de alergii, de incompatibilitate sau de neacceptare a probei de organismul pacientei”
Media10: Există și riscuri? Femeile trebuie să știe ceva din acest punct de vedere?
Dr. Loredana Avram: Având în vedere că această probă este prelevată din sângele pacientei, asigură o biocompatibilitate completă. Cu alte cuvinte, nu există riscul de alergii, de incompatibilitate sau de neacceptare a probei de organismul pacientei. Cu toate acestea, în aproximativ unul din 10 cazuri de paciente tratate, se poate observa un fenomen numit fler. Acesta constă într-o durere destul de ascuțită în prima zi post intervenție. Ulterior, dispare spontan și nu mai apar efecte neplăcute.
Media10: Este nevoie ca femeile să se pregătească într-un fel anume înainte de această procedură medicală?
Dr. Loredana Avram: Înainte de această procedură se impun anumite aspecte: să se evite folosirea antiinflamtoriilor nesteroidiene aproximativ șapte zile înainte de intervenție; prednisonul sau alți corticosteroizi trebuie întrerupți cu trei săptămâni înainte de intervenție; trebuie evitate multivitaminele cu aproximativ șapte zile înainte; nu se ia anticoagulante sau antiagregante plachetare în cazul pacientelor care necesită anumite tratamente și au alte afecțiuni. De asemenea, se impune o hidratare corespunzătoare cu 36 de ore înainte de intervenție, aproximativ doi litri jumătate – trei litri de lichide pe zi. Cu 24 de ore înainte de procedură trebuie evitate grăsimile în dieta alimentară a pacientei. Nu trebuie să uităm că această procedură nu trebuie făcută pe o infecție acută. Drept urmare, se impune un consult înainte de intervenție, recoltare de analize vaginale și tratarea infecțiilor vaginale acute.
Indicații după procedură
Media10: Ce trebuie să facă femeia după această procedură? Este nevoie să respecte anumite indicații?
Dr. Loredana Avram: Pacienta trebuie să respecte mici indicații și după intervenție. Trebuie evitate pentru încă patru săptămâni prednisonul și corticosteroizii, iar antiinflamatoriile nesteroidiene trebuie evitate pentru încă șapte zile post intervenție. Ca și tratament al durerii, poate fi administrat atât paracetamol, cât și tramadol. Alte contraindicații post intervenție nu sunt.
Ce afecțiui putem trata prin rejuvenare vaginală?
Media10: Care sunt principalele avantaje, beneficii pe care această procedură medicală le aduce?
Dr. Loredana Avram: Principalul beneficiu este că pot fi tratate mai multe afecțiuni. În primul rând, avem afecțiunile ginecologice printre care pot să enumăr: ectropionul prin repitelizarea mai rapidă a țesuturilor, lichenul scleros sau kraurosisul vulvar, boli degenerative vulvare, atrofia vaginală și sindromul genito-urinar postmenopauză, endometrita cronică. Mai putem include în conduita terapeutică cistita postcoitală, precum și formele ușoare de incontinență urinară de efort. În cazul problemelor de reproducere, poate fi folosit ca și perfuzie intrauterină cu scopul de a ajuta endometrul în ceea ce privește creșterea și biodisponibilitatea. În al doilea rând, ca și afecțiuni obstreticale, rejuvenarea vaginală poate fi folosită în elasticitatea exacerbată a vaginului mai ales la femeile care au născut pe cale vaginală. În plus, poate fi folosită și în anorgasmie.
Media10: Este nevoie de mai multe ședințe de rejuvenare vaginală? Cum lucrați, de obicei, cu pacientele?
Dr. Loredana Avram: În general, sunt necesare în jur de două-trei ședințe pentru această procedură. Intervalul dintre ședințe variază foarte mult și în funcție de afecțiunea tratată.