Îți cade părul? Ai încercat o mulțime de șampoane, suplimente, dar n-au avut efect? Ei bine, terapia vampir te poate scăpa de această problemă. Căderea părului este un proces fiziologic și normal, însă o cădere excesivă, rărirea firelor de păr sau chiar goluri pe zona scalpului reprezintă o problemă. În termeni medicali, căderea părului este denumită alopecie. Terapia vampir sau PRP este una dintre cele mai eficiente soluții de tratament de pe piață pentru aceasta, nu prezintă riscuri, iar medicii dermatologi o recomandă. Ce poate duce la pierderea excesivă a părului? Cum ajută terapia vampir și cum funcționează? Ne spune dr. Alexandra Chirea (Bocîrnea), medic specialist dermatolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Media10: Ce este alopecia?
Dr. Alexandra Chirea: Căderea părului este denumită științific alopecie. Modificările podoabei capilare au, deseori, impact psihologic puternic, părul contribuind la percepția psihologică a frumuseții și la atractivitatea individuală. La nivelul scalpului, există aproximativ 100.000 de fire de păr, iar numărul acestora este determinat genetic. Creșterea părului este mai rapidă la femei și tineri și în perioada martie-octombrie, iar părul crește cu 1 – 1,5 cm pe lună. Părul poate să fie normal, uscat sau gras, iar aspectul părului poate fi revelator atât pentru boli dermatologice, cât și pentru anumite tulburări endocrinologice.
De ce ne cade părul?
Media10: Sunt persoane care se confruntă cu căderea părului. Care sunt principalele cauze?
Dr. Alexandra Chirea: Cauzele cele mai frecvente sunt stresul, anxietatea și depresia, precum și deficitele nutriționale de fier, zinc, cupru, calciu, seleniu, magneziu. Bolile endocrinologice, cum ar fi afecțiunile tiroidiene, diabetul zaharat, hipoestrogenismul, hiperprolactinemia pot favoriza căderea părului. În plus, căderea părului poate să apară postpartum la una-patru luni de la naștere, cu revenire spontană în șase-12 luni. Pe de altă parte, părul poate să cadă în curele de slăbire din cauza privării calorice sau a carențelor nutrționale; în afecțiunile febrile când temperatura depășește 39 de grade; în focarele infecțioase; în bolile inflamatorii ale scalpului cum este dermatita seboreică; în intoxicațiile cu bismut, mercur sau arsenic.
De asemenea, alopecia poate apărea și ca urmare a ingerării anumitor medicamente cum sunt: antiinflamatoarele nesteroidiene, anticoagulantele, chimioterapicele, contraceptivele sau imunosupresoarele. Multe femei se confruntă cu căderea părului după decolorare, vopsire, după întinderea părului, schimbarea de formă sau tracțiunea prin prinderea strânsă a părului în coadă.
Căderea maxivă a părului și rărirea podoabei capilare sunt semnele alopeciei
Media10: Cum știm că ne confruntăm cu pierderea excesivă a părului?
Dr. Alexandra Chirea: În mod normal, pierdem 40-50 de fire de păr zilnic. Dacă această cădere este masivă și sesizăm o rărire a podoabei capilare, putem să spunem că suferim de alopecie difuză sau efluvium telogen.
Terapia vampir, cel mai modern tratament pentru regenerarea pielii și părului
Media10: Cum ne poate scăpa de această problemă terapia vampir?
Dr. Alexandra Chirea: Terapia vampir sau terapia cu plasmă bogată în trombocite (PRP) este cel mai modern tratament în domeniul regenerării pielii și părului prin forțe proprii. Procedura presupune recoltarea și concentrarea factorilor de creștere din propriul sânge și reinjectarea după procesare în țesutul cutanat. Astfel, sunt stimulate procesele de reparare celulară, sinteza de neocolagen pe termen lung și stimularea creșterii firelor de păr. Folosit inițial în ortopedie în refacerea tendoanelor, apoi în stomatologie în regenerarea gingivală, în chirurgia plastică, tratamentul cu sânge propriu este tot mai mult folosit în întreaga lume pentru regenerarea pielii feței, gâtului, decolteului, dar și pentru stimularea creșterii părului.
Media10: Cum se efectuează procedura si cum funcționează, mai exact?
Dr. Alexandra Chirea: Se recoltează o cantitate mică de sânge, aproximativ 10-20 ml într-o eprubetă sterilă. Mai apoi, se procesează rapid prin centrifugare pentru a selecta plasma cu trombocite (celule ce conțin factor de creștere și reparare) și se injectează cu un ac extrem de subțire în derm, la nivelul scalpului, la o distanță de aproximativ un centimetru. Procedura durează aproximativ 40 de minute. Terapia vampir ajută la stimularea și accelerarea procesului de refacere a firului de păr.
Recomandări înainte de procedură
Media10: Este necesară o anumită pregătire înainte de procedură?
Dr. Alexandra Chirea: În principiu, nu este necesară o anumită pregătire înainte de procedură. Singurele recomandări sunt ca pacienții să consume multă apă (doi litri pe zi) și să nu administreze medicamente sau suplimente înainte de procedură cu câteva zile – o săptămână.
Media10: Este o procedură dureroasă? Se poate face anestezie?
Dr. Alexandra Chirea: Este o procedură ușor dureroasă, dar nu se poate folosi cremă anestezică pentru că lucrăm pe zona scalpului unde avem păr. De obicei, crema anestezică se folosește pentru zona feței, gâtului, decolteului și mâinilor.
„Cele mai bune rezultate se văd după patru-șase ședințe, dar observăm îmbunătățiri încă de la prima ședință”
Media10: Ce rezultate apar după terapie și cât timp se mențin?
Dr. Alexandra Chirea: Este necesar să facem între patru și șase ședințe la interval de o lună. Totuși, rezultatele pot să apară chiar și după prima ședință, dar sunt cumulative cu ședințele următoare. Deci cele mai bune rezultate se văd după cele patru-șase ședințe, dar observăm îmbunătățiri încă de la prima ședință prin stoparea căderii părului, ulterior prin stimulare și regenerare. Pentru menținerea rezultatelor pe termen lung este nevoie să facem ședințe de întreținere, aproximativ o cură de două-patru ședințe pe an.
Terapia PRP nu funcționează la persoanele fără păr
Media10: Când se poate apela la terapia vampir pentru căderea părului? Dacă nu mai avem păr deloc, de exemplu, această terapie mai funcționează?
Dr. Alexandra Chirea: Dacă nu mai avem păr deloc, înseamnă că este o alopecie universalis. De obicei, alopecia universalis face parte din bolile autoimune și nu este recomandat să facem terapia cu plasmă pe aceste patologii deoarece este una din contraindicațiile tratamentului cu plasmă. Deci în căderea completă a părului este important să aflăm cauza, să excludem cauzele autoimune sau de alt tip și, de obicei, nu se folosește terapia cu plasmă.
Media10: Cine poate avea contraindicații pentru procedură?
Dr. Alexandra Chirea: Avem câteva contraindicații, și anume: bolile autoimune, bolile de coagulare, femeile însărcinate și femeile care alăptează sau neoplaziile. De obicei, întrebăm pacientul dacă are anumite patolgii și ulterior este nevoie să completeze o fișă pe propria răspundere pentru asta. În unele cazuri, îi rugăm să vină chiar cu analizele. Prin urmare, nu avem reacții adverse. În schimb, la locul de injectare pot să apară mici sângerări, echimoze (vânătăi) sau durere locală. În rest, alte tipuri de reacții adverse nu au fost raportate.
„Inițial apelăm la tratamentele dermatologice și, ulterior, trecem la terapiile ușor invazive”
Media10: Ce alte soluții există pentru a evita căderea părului?
Dr. Alexandra Chirea: Persoanele care au contraindicație pentru plasmă pot apela la varianta de mezoterapie. Aceasta presupune injectarea anumitor seruri cu vitamine la nivelul scalpului. Pe de altă parte, putem să apelăm la tratamentele clasice dermatologice, și anume: folosirea de șampoane împotriva căderii părului, folosirea suplimentelor împotriva căderii părului sau chiar pentru stimulare, anumite seruri cu capsaicină sau cu derivați de minoxidil care pot fi aplicați la nivelul scalpului pentru stoparea căderii și stimularea creșterii părului. Deci avem o varietate de opțiuni: de la șampoane la comprimate orale și tratamente topice. Inițial apelăm la tratamentele dermatologice și, ulterior, trecem la terapiile ușor invazive: terapia cu plasmă sau mezoterapia cu seruri specifice pentru păr.
Media10: Sunt anumite vitamine care ne pot ajuta să reducem căderea părului?
Dr. Alexandra Chirea: Există foarte multe tipuri de suplimente pe piață pe care noi le recomandăm pacienților, și anume: Anacaps, Revisan pentru păr și unghii, Cyistiphane pentru păr. Deci există diverse tipuri de complexe farmaceutice și studiate pentru stoparea și stimularea creșterii părului. De asemenea, colagenul de la Biosil sau Doppelherz este foarte bun și ajută la regenerarea pielii, părului, unghiilor și chiar a articulațiilor dacă este administrat pe termen lung (se fac cure de minim trei luni, șase luni, chiar până la nouă luni pentru articulații).