Vărsăturile la copii vara. De ce apar și ce trebuie să știi?

Pîrlogea Claudia
5 Min Read

Copilul tău prezintă vărsături? Nu știi din ce cauză sau ce să faci? Nu te panica! Ei bine, acestea apar, de cele mai multe ori, din cauza unei afecțiuni numite gastroenterită virală, care se manifestă prin vărsături, diaree și durere abdominală. Totuși, sunt si situații în care vărsăturile pot fi cauzate de o toxiinfecție alimentară sau de o alergie alimentară. În acest caz, copilul prezintă, pe lângă vărsături, roșeață, umflarea feței, mâncărime. În funcție de simptomele asociate, putem identifica ușor cauza vărsăturilor.

Gastroenterita virală, una dintre cele mai frecvente cauze

Gastronterita la copii este mai des întâlnită în timpul verii și asta din cauza alterării mai rapide a alimentelor care pot să provoace disconfort la nivel digestiv și, astfel, să cauzeze vărsături. Părinții trebuie să fie informați cu privire la posibilele cauze care cauzează vărsăturile. Dacă aestea au un debut brusc și sunt însoțite de scaunde diareice, durere la nivel abodminal, cel mai probabil poate fi vorba de gastroneterita virală. Este important de menționat că această afecțiune se transmite ușor de la un copil la altul și trebuie respectate câteva măsuri de prevenție pentru a reduce riscul răspândirii acesteia.

„Gastroenterita virală este cea mai frecventă cauză de vărsături apărute brusc la copii. Este de cauză infecțioasă și se răspândește ușor, în special la copii. Vărsăturile din gastroenterita virală dispar, de obicei, în câteva zile, dar scaunele diareice pot să dureze uneori mai mult. Pentru a minimiza răspândirea acesteia se recomandă spălatul regulat al mâinilor, igiena alimentației și chiar vaccinarea împotriva rotavirusului”, spune dr. Desdemona Stepan, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.  

Cauzele vărsăturilor la copii

Există o multitudine de cauze care pot să provoace vărsături, mai des și mai rar întâlnite. Printre cele mai frecvente cauze se numără alergiile alimentare și intoxicațiile alimentare. Fiind în creștere, ingestia anumitor alimente poate să perturbe flora intestinală și copilul să aibă vărsături. Pe de altă parte, vărsăturile pot fi un simptom al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi apendicita, însă aici avem și dureri în partea dreaptă însoțite de febră. De asemenea, mulți copii au rău de mișcare și prezintă vărsături numai când merg mult cu mașina. Pe lângă acestea, există și cauze mai rar întâlnite, printre care: formațiuni tumorale craniene, tulburără de alimentație, boli inflamatorii intestinale, vărsături ciclice.

„De asemenea, alergiile alimentare pot să provoace vărsături, dar în aceste cazuri apare și o erupție cutanată însoțită de prurit, roșeață, umflarea feței, a buzelor sau a limbii (în cazuri rare). În plus, vărsăturile mai pot apărea și ca urmare a unor intoxicații alimentare sau în apendicită, care reprezintă o urgență chirurgicală manifestată prin durere intensă în fosa iliacă dreaptă, febră și vărsături. Mai avem și ingestia de anumite substanțe toxice, răul de mișcare (cel mai frecvent răul de mașină) și, mai rar, formațiuni tumorale craniene, tulburări de alimentație, vărsături ciclice sau boli inflamatorii intestinale”, explică dr. Desdemona Stepan.

Cum recunoaștem intoxicația alimentară?

Intoxicația alimentară este o problemă serioasă dacă nu este identificat alimentul care provoacă vărsăturile. De aceea, este important ca părinții să fie foarte atenți la ce a consumat copilul înainte de apariția vărsăturilor și să îi comunice medicului specialist. Vărsăturile pot să apară imediat după consumarea alimentului contaminat sau chiar după câteva zile. Din cauză că simptomele sunt asemănătoare cu cele din gastroneterită, trebuie să ne adresăm medicului pentru o evaluare. Ulterior, acesta va stabili planul de tratament.

„De obicei, copilul începe să verse în câteva ore după ce a mâncat alimente contaminate, dar uneori poate să dureze chiar și o zi-două până să apară simptomele. Copilul prezintă greață, diaree apoasă și dureri abdominale, dar uneori poate să apară și febră. De fapt, simptomele sunt aceleași ca în gastroenterita acută, dar mai severe și pot să dureze de la câteva ore până la câteva zile”, precizează medicul pediatru.

Share This Article