Este perioada concediilor, a vacanțelor cu familia și prietenii, însă problemele medicale pot să apară oriunde. Pentru a evita aceste situații este bine să fim pregătiți, informați și să avem la îndemână câteva lucruri esențiale, care nu ar trebui să lipsească din trusa medicală, mai ales în vacanță.
În cazul în care suferim de anumite afecțiuni, le cunoaștem și urmăm un tratament, cu atât mai mult nu trebuie să neglijăm sănătatea în vacanță, așa cum afirmă și dr. Cătălin Petrișor, medic specialist medicină internă și cardiologie: „În primul rând, trebuie să avem la noi medicația pe care ne-a prescris-o medicul curant.” Chiar dacă suntem în concediu, asta nu înseamă că trebuie să întrerupem tratamentul, să exagerăm cu mâncarea nesănătoasă și obiceiurile vicioase. Totul trebuie să fie echilibrat pentru a evita ulterioare complicații.
Ține mereu în bagaj câteva medicamente!
Când ne facem bagajul pentru călătorie trebuie să luăm și câteva medicamente de prevenție, cum ar fi un antiinflamator. O durere de cap, un spasm, o durere articulară pot să apară chiar și în vacanță. Prin urmare, e bine să fim mereu pregătiți. Dacă suntem alergici, nu trebuie să ne lipsească din geantă un antihistaminic.
„Este bine să avem un antiinflamator precum ibuprofen pentru că în orice concediu se poate întâmpla să avem o durere de cap sau o durere articulară. Dacă știm că suferim de alergie, este foarte bine să avem un medicament care se numește antihistaminic. Niciodată nu știm peste ce alergeni o să dăm”, explică dr. Cătălin Petrișor, medic specialist medicină internă și cardiologie la Centrul Medical Prima Clinic.
Afecțiunile digestive, frecvente în concedii
În concediu încercăm și multe feluri de mâncare, iar acest lucru poate să provoace afecțiuni digestive nivelul stomacului. De aceea, din trusa medicală nu trebuie să lipsească medicamentele antidiareice, probioticele pentru refacerea florei intestinale și sărurile de rehidratare pentru a preveni deshidratarea.
„Pentru că afecțiunile digestive sunt foarte des întâlnite în concedii, este bine să avem în trusa de urgență o medicație antidiareică, probiotică și săruri de rehidratare pentru că pot să apară vărsături sau, de ce nu, și sindroame diareice”, spune medicul.
Să nu lipsească protecția solară: SPF, pălărie, ochelari
Soarele este benefic, însă cu măsură. Temperaturile ridicate și expunerea prelungită la razele UV pot să ne creeze probleme de sănătate grave. Crema cu SPF se aplică înainte de expunerea la soare și trebuie să aibă un grad de protecție ridicat (50+). De asemenea, este indicat să folosim o loțiune calmantă după expunerea la soare. În plus, pălăria și ochelarii de soare sunt accesoriile care nu trebuie să lipsească într-o zi toridă de vară.
„Dacă mergem în vacanțe unde suntem expuși soarelui, este foarte bine să avem în trusa de urgență o cremă de protecție solară cu un factor de protecție adaptat tenului nostru. Cu cât tenul este mai alb, cu atât factorul de protecție trebuie să fie mai mare. Totodată, să nu uităm și de crema de după expunerea la soare, pălăria care ne protejează de razele soarelui și ochelarii cu protecție solară”, precizează dr. Cătălin Petrișor, medic specialist medicină internă și cardiologie la Centrul Medical Prima Clinic.
Plasturi și dezinfectant în geantă
Dacă mergem în concediu cu copiii, trebuie neapărat să fim pregătiți pentru orice situație. O zgârietură sau o iritație la nivelul pielii necesită măsuri imediate, de aceea e bine să avem la îndemână trusa medicală și să acționăm. O sticlută cu dezinfectant și câțiva plasturi pot fi de ajutor atunci când cei mici cad și se rănesc. În plus, în spațiile aglomerate, e indicat să purtăm și mască de protecție pentru a evita contactul cu virusurile și bacteriile.
„Este absolut necesar să avem în trusă plasturi și dezinfectant pentru că este o probabilitate foarte mare să suferim diverse leziuni la nivelul pielii. De asemenea, este foarte bine să avem și măști de unică folosință în trusa de prim ajutor”, afirmă medicul.
Ține pe telefon o copie a documentelor medicale!
Pe lângă trusa medicală, persoanele care se știu cu anumite afecțiuni e bine să aibă pe telefon o copie a documentelor medicale care atestă boala respectivă. În cazul în care suntem plecați în alt oraș sau în altă țară și ajungem în spital, vom putea informa medicii cu privire la afecțiunile preexistente.
„Dacă ne știm suferind de diverse boli, este foarte bine să avem pe telefon sau pe tabletă o copie după documentele medicale din țară. În cazul în care ajungem într-un spital din străinătate, medicii de acolo vor fi informați asupra stării noastre de sănătate”, conchide dr. Cătălin Petrișor.