Temperaturile extrem de ridicate din perioada verii pot avea efecte nefavorabile asupra sănătății noastre. De obicei, după o plimbare în timpul orelor de vârf, când temperaturile ating chiar 40 de grade, multe persoane acuză dureri de cap. Acestea apare frecvent după expunerea îndelungată la soare și pot să ne creeze o stare de rău. De aceea, este important să avem în vedere câteva măsuri pe care le putem lua dacă ne confruntăm cu durerea de cap, dar și pentru a preveni apariția unui alt episod.
Copiii și persoanele în vârstă sunt mai predispuse la dureri de cap
Dacă stăm foarte mult în soare, atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate, este posibil să ne alegem nu doar cu insolație, ci și cu o migrenă. De obicei, copiii și vârstincii sunt mai ușor afectați de temperaturile ridicate sau scăzute, deci sunt predispuși și la apariția durerilor de cap. De asemenea, dacă avem o afecțiune preexistentă, unul din simptomele asociate acesteia poate fi și migrena.
„Expunerea la temperaturi crescute poate determina o alterare a mecanismelor care reglează temperatura corpului. La aceasta se asociază o serie de factori individuali ce țin de vârstă (mai predispuși la aceste dereglări termice sunt copiii și vârstnicii) și patologia asociată. Toate acestea determină o toleranță redusă la căldură. Fluctuațiile vasculare produse de căldură, căci despre ele este vorba, se manifestă prin dureri de cap deoarece se produc creșteri sau scăderi ale tensiunii arteriale. Prin transpirație excesivă se pierd apă și electroliți, astfel că apare deshidratarea și în consecință se poate declanșa o migrenă”, spune dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.
Cum tratăm durerea de cap?
În cazul în care ne confruntăm cu durerea de cap, e bine să cerem sfatul unui medic neurolog și să nu ne ducem la farmacie să luăm tratament „după ureche”. Înainte de administrarea unei medicații, specialistul ne va lua tensiunea, pulsul și temperatura, iar mai apoi va administra tratamentul potrivit. Totuși, atunci când apare durerea, trebuie să acționăm și să luăm câteva măsuri până să ajungem la medic.
„În ceea ce privește tratamentul durerii de cap provocate de căldură, sunt necesare câteva măsuri înainte de a administra o medicație. Monitorizarea parametrilor precum: tensiune arterială, puls, temperatură, administrararea medicației specifice. Este necesară adăpostirea într-o zonă umbroasă, hidratare, odihnă, aplicarea de comprese reci dacă temperatura corpului depășește 37,2 grade Celsius și, după caz, administrarea de analgezice”, afirmă dr. Adriana Ninoiu.
Cum prevenim apariția durerilor de cap vara?
Totodată, putem preveni apariția durerilor de cap dacă respectăm câteva recomandări de la specialist, cum ar fi: evitarea expunerii la soare, hidratare, să nu facem efort fizic intens, să avem mese regulate, ușoare, dar și să luăm medicația recomandată de medic. Dacă apar modificări în starea generală, ne simțim rău sau simptomele se agravează, trebuie să ne adresăm unui specialist în cel mai scurt timp.
„Ca să prevenim apariția migrenelor atunci când afară este caniculă, trebuie să evităm, în primul rând, expunerea excesivă la soare, ba chiar să ne adăpostim în zone/încăperi umbroase/răcoroase, să purtăm pălării de protecție. În al doilea rând, e indicat să evităm efortul fizic intens și să luăm pauze în mod regulat pentru hidratare. Hidratarea este foarte importantă, deci trebuie să consumăm cât mai multă apă și să evităm băuturile care conțin cofeină sau alcool deoarece produc deshidratarea și, ca urmare, apar durerile de cap. În al treilea rând, trebuie să respectăm orarul de mese și să consumăm alimente cât mai bogate în apă precum castraveți, dovlecei, ardei gras, pepene și așa mai departe. De asemenea, medicamentele se păstrează la temperaturi optime și nu se omite medicația recomandată. În cazul în care pacientul se simte depășit, trebuie să ia legătura cu cel mai apropiat centru medical”, conchide dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.