Implantul de sân. Cum decurge operația și ce trebuie să știi?

Implantul de sân este una dintre cele mai populare intervenții estetice în rândul femeilor. Operația este sigură, recuperarea nu este foarte grea, iar rezultatele sunt pe măsura așteptărilor. Implantul mamar este o operație care schimbă nu doar aspectul fizic al femeii, ci crește stima de sine, pacientele se simt mai frumoase și mai încrezătoare. Cum se realizează intervenția? Ce trebuie să știe pacientele? Când vedem rezultatele finale? Ce ar trebui să ne îngrijoreze? Ne spune dr. Vlad Pârvănescu, medic primar chirurgie plastică și estetică.

Implantul de sân cu silicon sau cu ser fiziologic?

Media10: Ce este implantul mamar sau implantul de sân?

Dr. Vlad Pârvănescu: Implantul mamar este un dispozitiv medical creat cu scopul de a îmbunătăți aspectul estetic al sânului, de a-i modifica forma și de a-i dat un volum care să placă pacientei. La exterior este o membrană formată din silicon, iar în interior are un silicon sub formă de gel. Există două tipuri de implanturi mamare: rotunde și anatomice. În general, se observă diferența privind implantul din profil. Forma se alege în funcție de ce dorește pacienta, după ce îi prezentăm avantajele și dezavantajele implantului rotund față de implantul anatomic.

Există și acele implanturi saline, în România mai puțin utilizate, în care interiorul lor nu este ocupat de un silicon sub formă de gel, ci de o soluție de ser fiziologic. În cazul în care implanul se sparge, acesta se desumflă și îl putem observa imediat. Mai apoi, serul se absoarbe în organism. În schimb, dacă implantul cu silicon se sparge, putem vedea asta numai în urma unei investigații imagistice.

Majoritatea femeilor fac această intervenție după naștere

Media10: În ce situații apelează pacientele la această procedură?

Dr. Vlad Pârvănescu: Majoritatea femeilor fac această intervenție după naștere. Sunt și cazuri de fete la 19-20 de ani care își doresc un bust mai voluminos, care își doresc să arate mai bine. Teoretic, operația se poate face și înainte de 18 ani, cu acordul familiei. Vârsta minimă este undeva la 16-17 ani. 

Pacientele trebuie să facă o ecografie mamară, analize uzuale, EKG și consult cardiologic

Media10: Ce trebuie să știe pacientele înainte de efectuarea operației?

Dr. Vlad Pârvănescu: Mai întâi, pacientele vin la un consult în care își expun dorințele, ce rezultate și-ar dori să obțină și, de multe ori, vin cu un volum prestabilit. În urma consultului, se fac niște măsurători precise la nivelul sânului, la nivelul toracelui, se calculează niște distanțe și dimensiuni. Pe baza acestora se stabilește, de comun acord cu pacienta, un volum aproximativ al implantului. Ulterior, se face programarea pentru intervenția chirurgicală.

De asemenea, pacienta trebuie să facă niște investigații suplimentare înainte de procedură. De cele mai multe ori, este nevoie de o ecografie mamară pentru a depista eventuale probleme la nivelul sânului. Dacă în urma ecografiei mamare se obține un scor BI-RADS favorabil, se poate face intervenția chirurgicală. Mai este nevoie de un set de analize uzuale, un EKG și un consult cardiologic.

Pacienta poate pleca acasă în următoarea zi după operație

Media10: În ce constă și cum se realizează operația de implant de sân?

Dr. Vlad Pârvănescu: În timpul intervenției, pacienta va fi obligatoriu adormită, intubată cu anestezie generală. Deci nu știe absolut nimic, nu simte absolut nimic și, de cele mai multe ori, se trezește foarte bine. Operația durează în jur de 45 de minute – o oră. Abordul se face la nivelul șanțului inframamar (sub sân). De obicei, implantul se introduce sub mușchiul pectoral, dar sunt situații în care se poate introduce și deasupra acestuia. După operație, pacienta rămâne internată în clinică peste noapte, a doua zi o văd și apoi o externez. Ulterior, va veni la consult după câteva zile, după o săptămână, două săptămâni și tot așa. Acest consult este necesar pentru a verifica dacă evoluția postoperatorie este normală.

Media10: Când vedem rezultatele finale?

Dr. Vlad Pârvănescu: Pacienta trebuie să fie avertizată din timp că aspectul final după operația de implant mamar este, în cel mai bun caz, la o lună. Majoritatea femeilor au rezultate definitive la două luni, dar sunt și cazuri în care rezultatul este la trei luni. În prima lună, implantul stă foarte sus, este foarte înalt, bombează deasupra într-un mod inestetic și de accea trebuie să avertizăm pacienta că există acest risc. Trebuie să aibă răbdare pentru că implantul, în timp, va coborî treptat și va umple frumos sânul. Deci rezultatul final se obține la aproximativ două luni de zile.

Cum alegem mărimea implantului mamar?

Media10: Sunt paciente care vor sâni foarte mari după operație. Cum alegem mărimea implantului mamar?

Dr. Vlad Pârvănescu: Principalul parametru care ne ajută în stabilirea mărimii implantului este lățimea sânului. Dacă pacienta își dorește un volum mai mare, atunci se va alege implantul care să nu depășească lățimea sânului, dar care să aibă o proiecție mai mare. Pe de altă parte, dacă pacienta va dori un implant mai mic pentru lățimea sânului ei, atunci se va alege un implant cu o proiecție puțin mai mică. Teoretic, există și variante cu o proiecție foarte mare pentru acele paciente care își doresc implanturi mari, dar nu înseamnă că merge orice volum.

Complicațiile există, dar sunt foarte rare

Media10: Este o intervenție sigură? Prezintă riscuri? Pot apărea complicații în timpul sau după procedură?

Dr. Vlad Pârvănescu: Ca la orice operație, există riscuri date de intervenția chirurgicală, pe care le explic eu, și există riscuri date de anestezia generală, pe care le explică medicul anestezist pacientei. În timpul intervenției, pot să apară mici complicații, dar care se rezolvă pe loc: o arteră care sângerează mai puternic, pielea care nu se așează cum dorim noi. În schimb, după intervenție avem complicații care apar în primele două săptămâni și complicații care apar tardiv, peste luni de zile sau poate peste ani.

Ca și complicații precoce avem sângerarea, infecția, însă sunt extrem de rare, nu mi s-au întâmplat, dar pot să apară. Acestea nu țin de tehnica chirurgicală, nu țin nici de pacientă și nu pot fi prevăzute în niciun fel. Dacă apare o infecție, trebuie scoase obligatoriu implanturile, iar operația este compromisă. Dacă apare o sângerare mai puternică, se poate evacua acel hematom și lucrurile se rezolvă.

Pe termen lung, complicația de care ne este cel mai teamă este contractura capsulară care deformează sânul. Atunci când introducem un corp străin în organism, în jurul lui se formează o capsulă. În anumite situații, ea capătă un caracter constrictiv, adică strânge foarte mult implantul și produce o distorsiune. Sânul va fi deformat, unul va sta mai sus și celălalt mai jos, deci va fi un rezultat estetic deranjant. Pe lângă asta, pacientele au o durere puternică la nivelul sânilor și atunci este nevoie să scoatem implantul și capsula. De cele mai multe ori, se schimbă poziția implantului. De exemplu, dacă a fost băgat sub mușchi, se introduce deasupra mușchiului și invers sau pacienta rămâne fără implanturile respective. În general, această complicație apare în primul an, maxim în primii doi ani de zile, fiind foarte rar întâlnită (sub 4-5% din cazuri).

„Cele mai multe dintre paciente au o durere medie, care cedează la administrarea de antiinflamatorii”

Media10: La ce ar trebui să se aștepte pacientele după operația de implant mamar și ce trebuie să știe, la ce să fie atente?

Dr. Vlad Pârvănescu: După operație, în funcție de gradul de sensibilitate al fiecăreia, pacientele pot evolua de la o extremă la alta. Pe de-o parte, sunt paciente care spun că nu le-a durut absolut nimic și că e totul perfect, iar la cealaltă extremă sunt acele paciente care nu mai suportă durerea, vor să scoatem implanturile și le pare rău că au făcut operația. Din fericire, cele mai multe dintre paciente au o durere medie, resimțită în primele zile după operație, dar care cedează la administrarea de antiinflamatorii.

Durerea apare pentru că acel mușchi trebuie să se obișnuiască cu tensiunea care există inițial în prezența implantului. Pielea este foarte întinsă și ușor, ușor țesuturile se relaxează, scade durerea, inflamația și starea pacientei se îmbunătățește în primele cinci-șase zile. De cele mai multe ori, după o săptămână nu mai acuză nicio durere. După operație, recomand o cură de trei-cinci zile per os cu antibiotic în scop profilactic. Se face o doză  de antibiotic și înainte de operație, iar apoi pacienta continuă acasă să administre pe cale orală.

„Pacienta nu are voie să facă eforturi fizice intense timp de o lună de zile”

Media10: Pacientele au voie să facă efort fizic după operație?

Dr. Vlad Pârvănescu: E bine ca pacienta să se ridice cât mai repede din pat, să se mobilizeze. Trebuie să-și reia activitățile într-o anumită măsură, cu recomandările medicului, dar să nu se considere o persoană bolnavă pentru că altfel își va reveni mult mai greu. Pacienta nu are voie să facă eforturi fizice intense timp de o lună de zile, cum ar fi să meargă la sală, să alerge. În schimb, poate să-și desfășoare activitățile de zi cu zi precum: îmbărcatul, spălatul, mâncatul, gătitul, dar să nu facă eforturi fizice mari.

Pacienta nu are voie să ridice coatele deasupra umerilor aproximativ trei săptămâni – o lună de zile. Asta înseamnă că nu are voie să apuce cu mâinile obiecte aflate la înălțime, din dulapuri situate deasupra capului. De asemenea, nu este indicat să doarmă pe burtă în primele două săptămâni, ci doar pe spate sau pe o parte.

„În prima lună, pacientele trebuie să poarte non-stop o bustieră, chiar și noaptea”

Media10: De ce trebuie să purtăm bustieră după operație și cât timp trebuie ținută?

Dr. Vlad Pârvănescu: În prima lună, pacientele trebuie să poarte non-stop o bustieră, chiar și noaptea. Apoi, timp de încă o lună, recomand să o poarte în special pe timpul nopții, dar și pe zi. Cu cât o poartă mai mult, cu atât e mai bine. Această bustieră previne lăsarea sânilor, la fel ca orice sutien. Cu cât purtăm o bustieră sau un sutien mai mult, cu atât sânii se vor lăsa mult mai încet și mult mai lent pentru că gravitatea și trecerea timpului lucrează în defavoarea noastră.

Media10: Când se schimbă implantul?

Dr. Vlad Pârvănescu: Implantul se schimbă atunci când creează probleme, și anume: ruptura implantului, contractură capsulară la șapte-10 ani, lăsarea sânului. Aceste probleme pot fi observate ecografic sau prin efectuarea unui RMN. Totuși, sunt și paciente care au implanturi de 15 ani și n-au nicio problemă la sâni. Producătorul nu recomandă schimbarea implantului la 10-15 ani, deci pacienta poate să stea cu el mult și bine atâta timp cât nu-i creează probleme. Pe de altă parte, ca să vedem că nu este nicio problemă, trebuie să facem niște ecografii. Dacă nu simțim nimic nu înseamnă că este totul în regulă. Această situație poate să fie asimptomatică, să nu creeze nicio problemă, nicio durere. Uneori se deformează, alteori nu se desformează foarte rău sânul cu implantul spart. De asta e bine ca pacientele să facă ecografii o dată pe an după intervenție.

Când NU putem face implant de sân?

Media10: Sunt situații în care nu se poate efectua această intervenție? Există contraindicații pentru anumite persoane?

Dr. Vlad Pârvănescu: Dacă în urma unei ecografii mamare se găsesc niște probleme, scorul BI-RADS are o valoare de trei sau patru, atunci nu se face intervenția. Este contraindicat să efectuăm implantul de sân dacă la nivel local există o infecție. De asemenea, nu se face intervenția dacă pacienta este gravidă sau își dorește să rămână gravidă. Nici în primul an după naștere nu este recomandat să apelăm la această procedură pentru că trebuie să lăsăm sânul să-și revină după perioada de sarcină. Ideal ar fi treacă nouă luni – un an de zile. O altă contraindicație este pentru pacientele care au nevoie de operație de ridicare a sânului sau când au niște sâni foarte voluminoși.

Media10: Femeile cu implant mamar mai pot alăpta?

Dr. Vlad Pârvănescu: Operația de implant mamar, prin șanțul inframamar, permite alăptarea, dar asta în limitele în care glandele mamare ale pacientei se dezvoltă suficient și produc lapte. Dacă nu produc suficient lapte, nu este vina implantului. Sunt situații în care incizia pentru augumentarea mamară de implant siliconic se face pe la nivelul areolei, se cheamă incizie periareorală. Aceasta poate să perturbe funcția de secreție a glandei mamare. Prin abordul inframamar, nu este influențată cu absolut nimic alăptarea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Toxiinfecția alimentară. Ce trebuie să faci?

Next Post

Testele genetice în sarcină. Când se fac și care sunt cele mai importante

Related Posts
Verified by MonsterInsights