Tiroida este glanda care controlează tot corpul. Căldura este un excitant al funcției tiroidiene, deci temperaturile ridicate (canicula) poate să le creeze probleme pacienților cu funcție hipertiroidiană. De aceea, este bine ca vara pacienții cu afecțiuni ale glandei tiroide să meargă la un control endocrinologic, pentru o evaluare completă, efectuarea unei ecografii tiroidiene, a unui set de analize, în urma cărora se poate decide ajustarea tratamentului. Ce trebuie să știm despre legătura dintre tiroidă și căldură? La ce trebuie să fie atent pacientul cu tiroidă în concediu? Aflăm de la dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic primar medicină de laborator, medic specialist endocrinologie, la Centrul Medical Priority Medical.
Temperaturile ridicate din timpul verii pot să afecteze pacienții cu boli endocrinologice. Cea mai frecventă boală a tiroidei este hipotiroidismul, boala ce apare atunci când glanda tiroidă nu reușește să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. În acest caz metabolismul este leneș, motiv pentru care funcțiile organismului sunt încetinite.
„Afecțiunile endocrinologice sunt favorizate de temperaturile ridicate și, de multe ori, căldura extremă agravează numeroase boli, poate duce la apariția leșinului, la insolații, iar cele mai frecvente afecțiuni endocrine sunt favorizate de temperaturile ridicate, caniculă și mersul la mare. Este important să tratăm cu seriozitate patologia hipertiroidiană care este agravată de căldură. De ce? Căldura face corpul să treacă printr-un stres climatic și ca urmare, în cazul hipertiroidismului, temperaturile înalte și climatul marin stimulează biosinteza hormonilor tiroidieni, ducând la agravare afecțiunii. Acest lucru înseamnă tulburări cardiovasculare, de ritm: tahicardie, fibrilație, tulburări digestive, deshidratare, tulburări electrolitice, tulburări neuropsihice, tremurături ale mâinilor, agitație, insomnie. De aceea, eu recomand ca bolnavii hipertiroidieni să meargă în concediu în stațiuni cu climă temperată, să nu se expună la variații foarte mari de temperatură și dacă merg la mare să-și amplifice terapia medicamentoasă prin mărirea dozei de medicamente, la recomandarea medicului”, explică dr. Alexandra Buzatu-Lang, medic specialist endocrinologie, la Centrul Medical Priority Medical.
Pentru a ține sub control afecțiunile glandei tiroide, este recomandat ca la schimbarea sezonului vară/iarnă pacienții să meargă la medic, pentru un control endocrinologic. Numai medicul este cel care poate decide schimbarea dozelor de tratament.
„În general, se recomandă ca ajustarea dozelor să se realizeze măcar o dată pe an. Deci este necesar un control medical la șase luni. Cea mai frecventă boală a tiroidei este hipotiroidismul. În acest caz, avem un metabolism leneș, motiv pentru care funcțiile organismului sunt încetinite. Se consideră că la noi în țară aproximativ 15% dintre femeile cu vârsta peste 65 de ani prezintă o formă de hipotiroidism asociată cu o tiroidită autoimună. În momentul în care descopăr o patologie tiroidiană, eu întotdeauna chem pacientul în aceeași lună la un recontrol gratuit. Astfel, vedem cât de eficient este tratamentul, dacă doza de hormoni pe care am administrat-o este în regulă, iar apoi ne vedem o dată la șase luni”, spune dr. Alexandra Buzatu-Lang.
Cum ține afecțiunile endocrinologice sub control
Afecțiunile tiroidiene sunt tot mai des întâlnite. În România, numărul noilor cazuri de boli tiroidiene s-a triplat între 2010 și 2016. Principalele cauze sunt stresul foarte mare, alimentaţia proastă şi diferiţi factori nefavorabili. Glanda tiroidă mai este numită şi „dirijorul orchestrei endocrine” care dirijează ritmul organismului nostru cu bagheta magică şi, uneori poate dezlănţui o adevărată simfonie a tunetelor şi fulgerelor. Hormonii sunt deosebit de importanți, deoarece ei stau la baza multor procese care se desfășoară în corpul nostru. Creșterea, sarcina, dezvoltarea ritmurilor circadiene, ciclurile menstruale, acestea sunt doar câteva dintre aspectele în care sunt implicați hormonii. Cum ar trebui să intervenim astfel încât să depistăm la timp eventualele probleme endocrinologice?
„Screeningul începe încă de la copii. Dacă avem copii născuți din mame cu patologie tiroidiană, cu antecedente familiale de patologie tiroidiană (bunici, mătuși etc) ei beneficiază de un screening pentru hipotiroidismul congenital. Dacă nu există modificări și copilul crește normal, nu este nici prea slab, nici prea gras, doarme bine, se mai recomandă un consult medical, dozarea hormonilor tiroidieni și eventual a anticorpilor în perioada de prepubertate. În rest, dacă observăm modificări este bine să mergem la un control. Părul, pielea, unghiile depind foarte mult de sănătatea tiroidei, dacă observăm la copil că apare o depigmentare este bine să mergem cu el la un control. De exemplu, am avut în cabinet copii la care a apărut, după o perioadă de stres, vitiligo și la care s-a dovedit că au avut și tiroidită autoimună”, atrage atenția medicul endocrinolog.
Atenție la semnele pe care le dau afecțiunile glandei tiroide
Ca adulți este important să recunoaștem la timp simptomele afecțiunilor endocrinologice. Pielea uscată, kilogramele acumulate fără să ne fi schimbat ceva din stilul de viață, sau scăderea în greutate, părul care nu mai are strălucire sau cade, somnolența sunt câteva dintre semnele de alarmă.
„Este important să mergem la medic la timp, să urmăm tratamentul corect, pentru a evita complicațiile. Prevenția este cea mai importantă! Dacă avem senzația că ne bate inima în ureche când punem capul pe pernă, că ne tremură mâinile, că suntem transpirați, că ochii noștri parcă sunt ușor lucioși, ar trebui să mergem la un control endocrinologic”, spune spune dr. Alexandra Buzatu-Lang.
Nu știi ce analize și investigații este bine să faci? Echipa Priority Medical te ajută!
În cadrul Clinicii Priority Medical puteți benefica de un pachete de analize medicale recomandate pentru depistarea posibilelor afecțiuni ale tiroidei, care conține: TSH, FT4, Anti TPO, Prolactina. Prețul pachetului este 160 lei. Totodată, la clinica Priority Medical beneficiați de consult endocrinologic în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.