Grăsimea abdominală. Cum scapi de ea?

Grăsimea abdominală este o problemă cu care atât femeile, cât și bărbații se confruntă frecvent. Vara, sunt căutate cele mai rapide și eficiente soluții pentru a pierde în centimetri. De ce se formează grăsimea abdominală? Cum putem slăbi sănătos? Cât de important este stilul de viață sănătos pentru a combate grăsimea? Ne spune Manuela Petrescu, nutriționist, într-un interviu acordat Media10.

Media10: Care sunt cauzele apariției grăsimii abdominale? Pe lângă alimentația dezechilibrată mai sunt implicați și alți factori?

Manuela Petrescu: Contează foarte mult constituția pe care o avem. Sunt persoane care au tendința de a depune grăsime în zona abdominală, au această predispoziție. Există o altă categorie de persoane care depun grăsime uniform, adică pe tot corpul, și alți oameni care depun grăsime în partea inferioară a corpului: pe coapse, șolduri, fesieri. Nu există altă cauză în afară de consumul excesiv de alimente. Dacă avem un abdomen mai proeminent, însă știm că nu am schimbat nimic în stilul nostru de viață și avem o greutate normală, atunci putem vorbi de o cauză medicală.

Fără diete stricte, ci doar un stil de viață sănătos

Media10: Persoanele care vin la dumneavoastră își doresc să scape cât mai repede de grăsimea abdominală. Care sunt metodele cele mai rapide? Recomandați dietele?

Manuela Petrescu: Deseori vin în cabinet, în special doamnele, pentru că această preocupare este cu precădere a doamnelor, și îmi spun că vor să dea jos grăsimea de pe abdomen cât mai repede. Grăsimea abdominală se dă jos odată cu surplusul de kilograme pe care le avem. Există metode rapide, precum cele chirurgicale, dar dacă noi nu facem schimbări în stilul de viață și în alimentație, nici această soluție nu este pentru totdeauna, deci nu o încurajez. Odată cu scăderea în greutate dispare și grăsimea abdominală.

Activitatea fizică contribuie la tonusul muscular și ne ajută în procesul de ardere a grăsimilor. Nu încurajez dietele nici la copii, nici la adulți, ci militez pentru schimbarea stilului de viață. Am văzut că din ce în ce mai mulți oameni aleg să îș schimbe stilul de viață, să fie mai atenți, ceea ce mă bucură. S-a demonstrat că, pe termen lung, indiferent de ce dietă adoptăm (Dukan, Rina, ketogenică), acestea nu au beneficii asupra organismului nostru. Singura metodă prin care putem să avem o siluetă așa cum ne-o dorim noi, în acord cu înălțimea, este schimbarea stilului de viață.

Grăsimea abdominală poate duce la afecțiuni cardiovasculare, diabet

Media10: La ce afecțiuni poate duce grăsimea abdominală în exces?

Manuela Petrescu: Grăsimea abdominală este extrem de periculoasă pentru că, odată cu ea, vin la pachet afecțiuni precum bolile cardiovasculare sau diabetul. Creșterea incidenței diabetului nu a apărut doar în rândul copiilor, ci și în rândul adulților și vine la pachet cu foarte multe alte probleme de sănătate.

De multe ori, confundăm setea cu foamea

Media10: Cât de importante sunt mișcarea și consumul de lichide pentru procesul de eliminare a grăsimii abdominale?

Manuela Petrescu: Sunt foarte importante mișcarea și consumul de apă. Noi nu ne hidratăm așa cum ar trebui. Am observat că sunt atât adulți, cât și copii care au terminat tot din farfurie și zic că încă le este foame. Recomandarea mea este ca după ce am terminat de mâncat să bem apă, pentru că noi confundăm ușor setea cu foame. După ce bem apă o să vedem că în 99% din cazuri a fost suficientă porția de mâncare, asta dacă este corect administrată în acord cu valoarea noastră energetică de consum de care are nevoie organismul. O să constatăm că nu ne mai este foame, ci ne este sete.

E foarte importantă hidratarea, de aceeaîn ghiozdanul copiilor este imperios necesar să se găsească, pe lângă pachețel, și o sticlă cu apă. Am întâlnit adulți care, până la ora prânzului, nu consumaseră niciun pahar cu apă. În schimb, consumaseră foarte multă cafea și sucuri. Doar apa ne hidratează. Cafeaua ne deshidratează și atunci, dacă ne știm mari consumatori de cafea, la o ceașcă mică este musai să avem un pahar mare cu apă. Cofeina scoate din organismul nostru electroliții care sunt foarte importanți pentru funcționarea noastră. De asemenea, stările de oboseală pot veni din deshidratare, de aceea regăsim foarte mulți adulți care se plâng de oboseală. Trebuie să identificăm excesele pe care le facem și apoi să verificăm dacă există și alte cauze. 

În timpul somnului, organismul se reface

Media10: Cât de important este să ne odihnim suficient?

Manuela Petrescu: În schimbarea stilului de viață, valabil și la adulți, și la copii, este respectarea unui program de somn. Este singura perioadă în care organismul nostru se reface. Între 22:00-00:00 are loc procesul de neurogeneză și atunci se fac foarte multe conexiuni, este așa-numitul „somn de frumusețe” și încurajez părinții să adoarmă copiii înainte de ora 00:00, începând cu ora 22:00, în funcție și de vârsta copilului, dar să fie un minim de opt ore. În somn se descarcă hormonul de creștere și este foarte important și acesta, în special la copii. În cazul adulților, un organism odihnit susține schimbările pe care vrea să le facă în privința stilului de viață. Când mâncăm mult? Când suntem obosiți și asta pentru că nu ne odihnim suficient, pentru că ne deshidratăm din cauză că nu bem apă, că lucrăm foarte mult, că uităm să facem mișcare.

Grăsimea abdominală și stresul

Media10: Care este legătura dintre stres și grăsimea abdominală?

Manuela Petrescu: Există o legătură între stres și kilogramele care se cumulează în zona abdominală, în funcție de tipologia fiecăruia dintre noi. De ce există această legătură? Pentru că atunci când suntem stresați descărcăm cortizolul, care este hormonul de stres ce inhibă toate procesele din organismul nostru. De la descărcarea hormonilor derivă diferite boli specifice acestor hormoni, fie că sunt feminini sau masculini, și se întâmplă în special la femei. Sunt persoane care pe fond de stres slăbesc, dar sunt și persoane care se îngrașă. Trebuie să ne cunoaștem foarte bine, să știm cum reacționăm în situații de stres.

De accea spun că există o legătură între stres și creștere ponderală, indiferent unde se depune ea, și încurajez oamenii să apeleze la un specialist, precum un psiholog sau la anumite metode, cea mai la îndemână fiind mișcarea. Studiile arată că după 20 de minute de mișcare se descarcă hormonii fericirii, însă nici să o ducem într-o extremă nu este indicat. Este important ca atunci când știm că suntem stresați să încercăm să ne reglăm singuri. Avem tot felul de instrumente la îndemână, dar asta presupune să ne cunoaștem foarte bine, în primul rând. Să știm exact cum reacționăm sau măcar să ne oprim și să ne întrebăm ce simțim. Toate au legătură: nutriția cu psihologia, psihonutriția cu mâncatul emoțional.

Mâncatul emoțional trebuie controlat

Media10: Una dintre principalele cauze ale depunerii de grăsime este mâncatul emoțional. Cum îl oprim și cum ne gestionăm impulsul?

Manuela Petrescu: În filmele americane este prezentată următoarea situație: părăsită sau certată cu iubitul, fata se duce și ia cutia de înghețată. Este un exemplu clasic de mâncat emoțional. În momentele acelea, ideal ar fi să ne oprim și să ne întrebăm ce e cu noi. Putem să ne luăm acea starea de bine alergând o tură de parc sau mergând în aer liber. Deci putem înlocui comportamentul acela cu mișcarea, însă industria cinematografică influențează foarte mult și ne-a dat un model foarte clar: cum îți rezolvi starea de supărare? Mâncând înghețată. Haideți să ne reconfigurăm!

Am văzut și filme în care atunci când personajul era supărat se ducea și alerga. Este o metodă foarte la îndemână, dar trebuie să o conștientizăm. Fiecărui adult îi adresez această întrebare în consiliere: „Ce faci în momentele acelea?” Dacă noi suntem conștienți de comportamentul nostru, este mult mai ușor să îl schimbăm. Dacă nu reușim singuri să gestionăm această situație, recomand să se apeleze la un specialist pentru că el, cu bagajul de cunoștințe și cu abilitățile pe care le are în domeniul respectiv, va reuși 100% să ne ajute să ne depășim anumite obiceiuri și să ne creăm altele.

„Recomand mâncatul tot timpul la masă, nu în picioare sau în fugă”

Media10: Cum controlăm obiceiurile nesănătoase cu care, mulți dintre noi, venim din copilărie, avem în minte aceste concepții clare?

Manuela Petrescu: Prima consultație, de regulă, durează peste o oră pentru că mă interesează foarte mult și istoricul lor. Noi venim și cu un istoric pe care nu trebuie să îl neglijăm, venim cu obiceiuri. Ce se făcea duminica? Dacă duminica noi știm că toată lumea stătea la masă și se mâncau prăjituri, atunci și noi vom face la fel. Deci învățăm toate aceste obiceiuri încă din copilărie și le practicăm din generații în generații, de asta spun că e foarte important să fim conștienți de noi și mă interesează foarte mult toate aspectele acestea.

Contează cum mănânc, când mănânc, cu cine mănânc. Dacă mănânci singur, cel mai la îndemână este să te uiți pe telefon. Sunt foarte puține persoane care stau și se bucură de ceea ce mănâncă. Recomand mâncatul tot timpul la masă, nu în picioare sau în fugă. Eu cred că avem această capacitate și nu se întâmplă nimic dacă ne luăm și ne respectăm mesele. Este un respect, practic, față de noi.

Mici schimbări pe parcursul unei zile pot să reflecte mari schimbări asupra organismului

Media10: Cum scăpăm de grăsimea abdominală?

Manuela Petrescu: Prin scăderea în greutate, automat se va duce și grăsimea de pe abdomen. Cel mai la îndemână este să ne notăm, timp de o săptămână, ce mâncăm, în fiecare zi. După ce ne-am notat, vedem ce am putea schimba. Mici schimbări pe parcursul unei zile pot să reflecte mari schimbări asupra organismului și, în special, în ceea ce ne interesează pe toți, aspectul fizic. Acestea le conștientizăm doar dacă notăm ce am mâncat. Ne poate ajuta un specialist, pentru că el este singurul în măsură să ne spună care este necesarul nostru energetic de kilocalorii pentru o zi. Se calculează în funcție de individ, de tipul de activitate, sunt mai multe metode, dar este individual. Nu putem să spunem că există o rețetă universal valabilă.

Mergem la un specialist, spunem ce problemă avem, de exemplu că vrem să scăpăm de grăsimea abdominală și stabilim împreună ce trebuie să facem de acum. Contează foarte mult tipul de activitate. Dacă avem o activitate de teren este una, dacă avem o activitate de birou este cu totul altceva. La birou, de exemplu, putem să comandăm mâncare. E important de unde comandăm și ce luăm. Pe teren există riscul de a lua repede un covrig și constatăm că unul nu este suficient, așa că îl luăm și pe al doilea, și pe al treilea. Trebuie să știm că valoarea nutrițională a unui covrig este egală cu 100 de grame de friptură cu garnitură și salată. Un singur covrig are 300 de kcal, nu aduce niciun aport nutrițional, niciun aport energetic mare și nici nu ne săturăm.

Procesul de slăbire se face doar prin rearanjarea meselor, printr-un aport caloric mai mic decât înainte

Media10: Recomandați anumite suplimente alimentare care să sporească reducerea grăsimii?

Manuela Petrescu: Nu cred în slăbitul cu pastile. Studiile arată că majoritatea suplimentelor pentru slăbit au o substanță activă care se găsește numai în medicamente. În schimb, sunt de acord cu suplimentele alimentare de tipul vitamine sau minerale, care ne susțin într-un proces de pierdere în greutate, dar asta pe baza unor analize, pe baza unor investigații, să vedem ce deficit avem. Nu cred în ceaiurile de slăbire, în suplimente. Bem ceaiuri să ne hidratăm și să ne dea senzația de sațietate, dar este o senzație falsă.

Procesul de slăbire se face doar prin rearanjarea meselor, printr-un aport caloric mai mic decât înainte. E foarte simplu! Dacă mâncăm mai mult decât consumăm, adică de cât are nevoie organismul nostru plus activitatea fizică, atunci apare o creștere în greutate. Să zicem că necesarul meu de energie, ca să funcționez, este de 1200 de kilocalorii și eu mănânc de 2000 de kilocalorii și nu fac nici sport, atunci este egal cu o creștere în greutate. Dacă mâncăm mai puțin decât consumăm, atunci este egal cu o scădere în greutate.

Kilogramele în plus nu trebuie neglijate

Media10: După o anumită vârstă suntem mai predispuși la apariția excesului de grăsime în zona abdominală. Ce putem face ca să prevenim apariția ei?

Manuela Petrescu: Sunt foarte multe doamne care se confruntă cu creșterea în greutate în perioada menopauzei. Printr-o rearanjare a meselor și printr-o echilibrare a consumului alimentar putem să reducem această grăsime. Nu există o rețetă, un medicament minune care să ne scape de grăsimea abdominală. De regulă, sunt foarte puține cazuri în care ne îngrășăm peste noapte. Neglijăm că am luat două kilograme față de greutatea pe care o aveam și aici vorbim de persoanele normoponderale. Anul acesta neglijăm două kilograme, la anul mai neglijăm încă două până când ne trezim că avem 10 kilograme în plus și atunci începem să ne autosesizăm.

Mai sunt și persoane care spun că nu știu de ce s-au îngrășat, că simt că se îngrașă din orice. Nu există să ne îngrășăm din aer și din apă, nu se întâmplă lucrul acesta și atunci trebuie să avem grijă. Când ne-am îngrășat? Ce a dus la asta? Ne investigăm să nu fie vreo afecțiune care să fi dus la kilogramele în plus. De regulă, tiroida, ca și organ, ne dă astfel de disfuncții. Disfuncțiile ei pot duce la creșteri sau scăderi în greutate. Trebuie să analizăm ceea ce consumăm. Ce este schimbat? Ce am făcut diferit față de perioada în care eram normoponderal?

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Diabetul. Cum ținem glicemia sub control?

Next Post

Aciditate la stomac? Ce alimente trebuie evitate

Related Posts
Verified by MonsterInsights