Vara, sănătatea ochilor noștri poate avea de suferit, mai ales dacă nu ne protejăm și nu acordăm o atenție deosebită îngrijirii acestora. Sindromul ochiului uscat, conjunctivita, ulciorul, alergiile sunt afecțiuni ce apar cu preponderență în sezonul cald. Este important să ne protejăm de razele UV care favorizează îmbătrânirea prematură a ochiului, dar și apariția unor afecțiuni grave. Ochelarii de soare și pălăriile mari nu ar trebui să lipsească din geantă atunci când ne expunem la soare.
Vederea este cel mai de preț dar al nostru. Din acest motiv, trebuie să avem grijă să o întreținem cât de bine putem. Temperaturile ridicate și razele puternice ale soarelui sunt nocive pentru ochii noștri în combinație cu praful din jur. Dacă nu avem grijă, putem să dezvoltăm afecțiuni grave, care să ne pună chiar vederea în pericol. În plus, expunerea prelungită la soare provoacă disconfort la nivel ocular: ochi roșii, umflați, sensibili la lumină.
„Vederea este simțul care ne ajută să cunoaștem mediul înconjurător. Din acest motiv, ochii trebuie să fie cât mai protejați de afecțiunile care pot apărea de-a lungul vieții. În sezonul estival, din cauza căldurii, a razelor soarelui și a prafului din mediul înconjurator, pot apărea numeroase probleme oculare. Poate multe persoane nu acordă suficientă atenție protejării ochilor, însă consecințele sunt foarte frecvente. Perioadele lungi de expunere fără protecție pot provoca simptome de scurtă durată, precum: ochi roșii, umflați, uscați și fotosensibili. Cu toate acestea, aspectele cele mai îngrijorătoare sunt efectele pe termen lung, care sunt cauzate de expunerea constantă și treptată la lumina soarelui de-a lungul vieții”, explică dr. Iulia Borcan, medic specialist oftalmolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Afecțiuni frecvente în timpul verii
În sfera oftalmologică, medicii întâlnesc frecvent în cabinet pacienți care suferă de sindromul ochiului uscat, conjunctivită, ulcior și alergii. Manifestările sunt extrem de neplăcute și pot chiar să-i împiedice pe pacienți să-și desfășoare activitățile de zi cu zi. Iritația, usturimea, umflătură, roșeață sunt câteva dintre acuzele pacienților. Aceste simptome îi determină, de obicei, să apeleze la medicul oftalmolog pentru un consult de specilitate.
„Sindromul de ochi uscat apare vara deoarece filmul lacrimal se evaporă atunci când ne expunem unor temperaturi crescute, iar ochii nu mai sunt suficient de hidratați. Astfel, apar iritațiile și, în mod frecvent, senzația de usturime. Conjunctivita este, de asemenea, o afecțiune des întâlnită vara, care este cauzată de o infecție virală sau bacteriană. Aceasta poate apărea mai ales după o baie în mare sau în piscină și se transmite foarte ușor de la un ochi la altul, dar și de la o persoană la alta. Ulciorul este o altă afecțiune a ochiului frecvent întâlnită vara, mai ales în cazul copiilor. Pe lângă umflătură și roșeață, acesta este frecvent însoțită și de durere. Alergiile de toate tipurile sunt și ele prezente vara, iar unele afectează și ochii. Poluarea, praful și umezeala sunt factori care contribuie la dezvoltarea alergiilor de sezon”, spune medicul oftalmolog.
Cum ne protejăm ochii în sezonul cald
Protecția ochilor este un proces pe care trebuie să îl facem toată viața, începând chiar de la vârste fragede. Radiațiile UV sunt extrem de periculoase pentru sănătatea ochilor noștri. Poate pe moment nu observăm, nu acordăm importanță acestui aspect, însă pe termen lung poate fi dăunător pentru ochii noștri. Așa cum trebuie să avem grijă de pielea noastră ca să nu ne ardem, să nu facem cancer de piele, să nu ne îmbătrânească tenul, la fel trebuie să ne protejăm și ochii. Ochelarii de soare sunt obligatorii, iar dacă suntem pe plajă sau la piscină, trebuie să avem și o pălărie mare, cu boruri largi care să ne protejeze.
„Este important să începem să purtăm ochelari de protecție de la o vârstă cât mai mică pentru a ne proteja ochii de anii de expunere la radiațiile UV. Pe lângă ochelarii de soare, pălăriile cu boruri largi ne asigură un plus de protecție”, afirmă dr. Iulia Borcan.
Cum alegem ochelarii de soare?
Alegerea ochelarilor de soare trebuie să se facă după anumite criterii. În primul rând, căutăm să aibă filtre de protecție împotriva razelor UV, iar atunci când privim prin lentilă imaginea să nu fie distorsionată, neclară. Ochelarii luați din piață sau de la chioșcuri ne pot păcăli ușor cu etichetele colorate, de multe ori înșelătoare, și prețul mic. Totuși, o pereche de ochelari trebuie să fie conformi cu normele și îi găsim, de obicei, în opticile medicale. Ochelarii trebuie să aibă neapărat marcajul CE, iar nota informativă să conțină firma producătoare, categoria de filtru, precum și instrucțiuni de utilizare și întreținere a ochelarilor.
„Sunt câteva criterii importante pe care trebuie să-i aibă o pereche de ochelari de soare: filtre de protecție față de razele UV și lentila care să ofere o imagine clară, nedistorsionată. Când se achiziționează o pereche de ochelari de soare trebuie verificat să fie conformi cu normativele, adică să nu le lipsească: marcajul CE, care trebuie să fie vizibil, afișat pe ramă; nota informativă care să conțină numele producătorului, categoria de filtru solar și instrucțiuni de utilizare, de curățare, de întreținere”, precizează medicul oftalmolog, dr. Iulia Borcan.
De ce trebuie să investim într-o pereche de ochelari de soare de calitate?
Achiziționarea unei perechi de ochelari mai scumpe este o investiție de care, cu siguranță, fiecare dintre noi avem nevoie. Și totuși, de ce să luăm ochelari scumpi când oricum îi găsim pe toate drumurile și la un preț mult mai convenabil? Pentru că o pereche de ochelari de soare bună ne ferește ochii de luminile puternice și, cel mai important, de razele UV. În schimb, ochelarii de soare contrafăcuți blochează lumina, dar nu ne protejează și de razele nocive ale soarelui, ba chiar ne expun unei cantități mai mari de ultraviolete.
„În primul rand, ochelarii de soare au o componentă esențială în protecția ochiului, ferindu-i de lumini puternice. Lumina soarelui este din ce în ce mai periculoasă pentru noi. Aceasta poate să atace ochiul până la un nivel destul de mare. La lumina puternică, pupila se contracta pentru a nu permite pătrunderea unei cantități mari de lumină în ochi. Acesta este un mecanism de apărare al ochiului. Ochelarii de soare contrafăcuți dau o falsă impresie de protecție, neavând filtre pentru protecție. Ei blochează lumina, dar nu și razele UV care sunt nocive pentru ochi. Prin blocarea luminii, se dilată pupila și astfel intră o cantitate mai mare de raze UV”, explică medicul.
Ce afecțiuni putem dezvolta în timp dacă nu ne protejăm ochii?
Expunerea pe o perioadă lungă de timp la soare poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni oculare severe. De exemplu, o conjunctivită se poate agrava, ajungând ca pacientul să sufere complicații, precum pingueculă, pterigion. În plus, specialiștii afirmă faptul că soarele este răspunzător și pentru apariția mai rapidă a cataractei. Arsurile la nivelul ochilor pot determina chiar scăderea acuității vizuale în timp.
„Cu cât intensitatea razelor UV este mai puternică și timpul de expunere este mai lung, cu atât sunt mai nocive pentru ochi. Ele pot să determine chiar afecțiuni oculare grave. Corneea este cea mai expusă, deci este prima care poate fi afectată de razele UV. Conjunctiva poate dezvolta și ea afecțiuni degenerative provocate de temperaturile extreme și expunerea îndelungată la soare. Pinguecula si pterigionul sunt două exemple de astfel de afecțiuni. De asemenea, cristalinul (lentila ochiului) este afectat de razele UV. Se consideră ca expunerea îndelungată fără protecție contribuie la apariția cataractei. Retinopatiile solare sau chiar arsura maculară sunt afecțiuni grave care pot duce, în unele cazuri, la scăderea vederii și sunt rezultatul expunerii fără protecție la soare”, conchide dr. Iulia Borcan, medic specialist oftalmolog la Centrul Medical Prima Clinic.