Calculii biliari sau pietrele la fiere, așa cum sunt cunoscuți în popor, au o evoluție silențioasă. De multe ori, pacientul nu știe că suferă de această afecțiune pentru că nu are simptome. Atunci când apare durerea, vezicula biliară este deja blocată. În acest caz, pacientul trebuie să se prezinte la medic cât mai repede pentru a trata manifestările neplăcute care îi pot pune sănătatea în pericol.
Pietrele la fiere sunt depistate, de obicei, la un control de rutină
O mare parte din pacienții care au pietre la fiere nu știu acest lucru sau află după o vizită de rutină la medicul specialist. Acest lucru este datorat lipsei simptomatologiei. Durerea apare, de obicei, în ultimă fază, când pietrele s-au format și blochează una sau mai multe din căile de evacuare ale bilei.
„În 80% din cazuri, prezența calculilor biliari NU este însoțită de simptomatologie, iar diagnosticul se stabilește în urma unui control de rutină. În cazul în care un calcul pleacă din vezicula biliară și blochează una din căile de evacuare ale bilei, iar contracțiile veziculei biliare nu fac față pentru a împinge calculul mai departe, apare durerea biliară acută (colica biliară)”, spune dr. Ana-Maria Mitran, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
Durerea bruscă și de intensitate mare, un semnal de alarmă
Odată ce calul de evacuare al veziculei biliare este blocat, pacientul începe să resimtă o durere puternică, bruscă în partea dreaptă a abdomenului. Pentru că durerea este foarte mare, iradiază și către celelate zone ale corpului: partea stângă a abdomenului, în spatele abdomenului, dar și spre umărul drept.
„Durerea are un început brutal, cu o intensitate foarte mare de la început, atingând maximul în câteva minute. Este localizată în hipocondrul drept (în partea dreapta a abdomenului, sub coaste) și poate iradia către hipocondrul stâng (în partea stângă a abdomenului, sub coaste) / posterior (sub coaste, pe partea dreaptă, dar în spate) / umăr drept”, precizează medicul.
Care sunt simptomele de însoțire?
Durerea acută este însoțită și de senzație de greață, vărsături cu lichid verde, dureri de cap care duc la amețeală, agitație, transpirații. Simptomele pot persista între 15 minute și pot ajunge chiar să dureze până la patru ore. În cazurile severe, în care durerea este intensă și se menține pe o perioadă lungă de timp (mai mult de șase ore), pacientul trebuie să se prezinte de urgență la medic pentru a avea evita complicațiile.
„Simptomele de însoțire sunt: greață, vărsături bilioase (cu lichid verde), dureri de cap, amețeală, agitație, anxietate, transpirații. Durata acesteia este între 15 minute și patru ore. Dacă durerea depășește șase ore, înseamnă că s-a instalat o complicație (colecistita acută, pancreatita acută) și trebuie adresată de urgență medicului”, explică dr. Ana-Maria Mitran, medic specialist medicină internă.