Implantarea de stent cardiac este o nouă șansă pentru pacientul cu patologie cardiovasculară. Își poate relua activitățile de zi cu zi, poate să se bucure de plăcerile vieții și să trăiască ca un om obișnuit. Ei bine, acest lucru este posibil numai dacă respectă recomandările medicului, dacă stilul de viață al pacientului cu stent cardiac se îmbunătățește și are grijă să nu facă greșelile care l-au adus în acel punct. Dr. Cristian Militaru, medic specialist cardiolog cu specializare în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și CardioMed, ne vorbește despre viața pacientului după implantul de stent cardiac și despre regulile pe care trebuie să le respecte pentru a evita complicațiile.
Media10: Ce este un stent cardiac și cum funcționează?
Dr. Cristian Militaru: Stentul este un dispozitiv medical care se implantează în interiorul vasului de sânge, dispozitiv care se aseamănă cu un arc de pix. Vasul de sânge este ca un mic furtun prin care circulă sângele. Stentul are rolul de a dilata un vas de sânge îngustat, de a-l readuce la diametrul normal și de a-l menține așa. Este făcut dintr-un aliaj metalic special (nitinol) care este pliat pe un balon într-un mod foarte ergonomic ca să poată fi avansat la nivelul vasului de sânge. Inițial, balonul este umflat și stentul expandat, apoi balonul se desumflă, este scos, iar stentul rămâne acolo pentru toată viața. Nu mai poate fi scos. În timp, acesta este înglobat în peretele vascular un proces care se numește endotelizare.
În timpul procedurii de coronarografie se poate efectua și implantul de stent cardiac
Media10: Când este necesar implantul de stent cardiac?
Dr. Cristian Militaru: Implantarea unui stent cardiac urmează după efectuarea coronarografiei și poate fi parte a aceleiași proceduri. Pacientul se prezintă cu simptome de cardiopatie ischemică (angină pectorală, dispnee), așa că efectuăm o coronarografie. Mai exact, printr-o procedură minim invazivă cu anestezie locală la nivelul mâinii sau șoldului (artera radială sau femurală), se pătrunde cu catetere până la nivelul inimii. Apoi se injectează substanță de contrast în arterele coronare pentru a vedea dacă vasele de sânge prezintă stenoze semnificative (îngustări). Dacă una sau mai multe artere coronare sunt îngustate, putem continua cu implantarea de stent coronarian în cadrul aceleiași proceduri. În general, procedura poate dura între 30 de minute și două ore.
Pacienții care nu își iau tratamentul medicamentos pot suferi un infarct
Media10: Pacienții cu stent cardiac trebuie să mai urmeze tratament medicamentos?
Dr. Cristian Militaru: După implantarea unui stent, pacienții trebuie să urmeze tratamentul medicamentos exact așa cum le-a fost prescris de medic. Este vorba, în special, despre tratamentul antiagregant, unde avem aspirină, clopidogrel sau ticagrerol (brilique), care trebuie urmate cel puțin un an de zile. De ce? Pentru că riscul ca stentul să se trombozeze (să formeze un cheag de sânge în interiorul stentului pe care să îl blocheze) este major. Atunci când sângele intră în contact cu un material străin: aer, piele sau cu orice altceva în afară de endoteliul vascular (interiorul vasului de sânge), sângele se trombozează și se formează un cheag. Având în vedere faptul că stentul este un material străin, tratamentul antiagregant este absolut necesar pentru prevenirea trombozei intrastent.
Sunt pacienți care, din diferite motive, nu-l iau și suferă un infarct miocardic pentru că stentul se blochează, astfel pacientul poate să fie într-o situație mai gravă decât era înainte de implantarea stentului. Deci este absolut necesar să își ia tratamentul așa cum este prescris de medic pentru că, în caz contrar, există consecințe extrem de grave, inclusiv decesul.
„Este important să ne alegem o dietă și un stil de viață sustenabil pe termen lung”
Media10: Ce modificări trebuie să facă pacientul cu stent în alimentație?
Dr. Cristian Militaru: Pacienții trebuie să facă o schimbare mai amplă în stilul de viață și aici mă refer în special la alimentație. Unul dintre principalii factori de risc ai aterosclerozei (depunerile de grăsime în interiorul vaselor de sânge) este nivelul crescut al colesterolului din sânge. Așa cum acesta se depune în interiorul vasului de sânge, se poate depune și în interiorul stentului. Pentru a preveni acest proces, pacienții trebuie să aibă o dietă săracă în grăsimi de origine animală, în grăsimi saturate. De cele mai multe ori, pacienții fac această schimbare un timp, după care revin la obiceiurile de dinainte. Este important să ne alegem o dietă și un stil de viață sustenabil pe termen lung. Nu trebuie să facem schimbări prea drastice de care să ne ținem o lună-două, iar apoi să fim ca înainte. Este recomandat să alegem o dietă care să fie sustenabilă pe termen lung.
Media10: Este indicat să practicăm sporturi dacă avem un stent cardiac?
Dr. Cristian Militaru: Implantarea unui stent în sine nu prezintă nicio contraindicație pentru efort. Motivul pentru care implantăm un stent este ca pacientul să ducă o viață normală, să nu aibă angină la efort. Efortul fizic și stilul de viață activ sunt factori de protecție pentru bolile cardiovasculare. Orice pacient trebuie să știe că sportul (minim 30 de minute pe zi) îl ajută, cu atât mai mult dacă avem o boală cardiacă dovedită. Într-adevăr, dacă motivul implantării de stent este un sindrom coronarian acut (spre exemplu infarct miocardic), atunci se recomandă reintrarea în activitate încetul cu încetul, la recomandarea medicului cardiolog, la nivelul de efort tolerat. Mișcarea și efortul fizic sunt excelente pentru inimă și le recomand.
Nu se face coronarografie de rutină după implantul de stent
Media10: La cât timp este necesară o evaluare cardiologică?
Dr. Cristian Militaru: În general, eu văd pacienții la o lună, după care din șase în șase luni, în funcție de patologia de care suferă. Poate să fie o variație foarte mare a afecțiunilor, deci personalizăm planul de urmărire și management în funcție de caracteristicile specifice fiecărui pacient. În cazul pacienților cu implant de stent, trebuie menționat faptul că nu este nevoie de coronarografie de control. Este suficient un control cardiologic general care să includă: consultație, EKG și ecografie. Nu verificăm stenturile peste un an sau doi de rutină, ci numai dacă medicul consideră necesar.
„Intervențiile care nu sunt urgente trebuie amânate până la cel puțin șase luni de la implantarea unui stent”
Media10: Ce trebuie să știe pacientul cu stent cardiac în cazul unei intervenții chirurgicale pe o altă zonă a corpului?
Dr. Cristian Militaru: Pacienții trebuie să comunice istoricul medical, inclusiv angioplastia cu stent din antecedente, echipei chirurgicale și de anestezie care urmează să îl ia în îngrijire. Pacienții care sunt sub tratament antiagregant după implantarea unui stent prezintă un risc crescut de sângerare. De aceea trebuie pus foarte bine în balanță riscurile și beneficiile întreruperii tratamentului antiagregant. Intervențiile care nu sunt urgente trebuie amânate până la cel puțin șase luni de la implantarea unui stent ca apoi să putem face întreruperea în siguranță măcar a unuia dintre medicamentele antiagregante.
De exemplu, dacă avem un pacient căruia i-am implantat un stent în urmă cu două luni și dorește să facă o extracție dentară, îl vom sfătui să o amâne, dacă nu este absolut necesar să o facă, până la cel puțin șase luni de la implantarea stentului. Apoi vom putea întrerupe unul dintre antiagregante (spre exemplu clopidogrelul), în funcție și de discuția cu medicul stomatolog. În anumite cazuri, însă, întreruperea nu se poate face mai curând de un an.
„Fumatul dublează riscul cardiovascular și crește riscul apariției altor patologii: pulmonare, neoplazice”
Media10: Ce recomandări le faceți pacienților cu stent cardiac și ce ar trebui să aibă în vedere?
Dr. Cristian Militaru: În primul rând, pacienții trebuie să renunțe la fumat, dacă făceau asta înainte. Toată munca medicului de a implanta stentul și toată suferința prin care a trecut pacientul pot fi inutile dacă va continua să fumeze. Fumatul dublează riscul cardiovascular și crește semnificativ și riscul apariției altor patologii: pulmonare, neoplazice. În al doilea rând, este important ca pacienții să nu ignore simptomele pe care pot avea. Dacă pacientul nu se simte bine, spre exemplu începe să prezinte din nou angină pectorală sau dispnee după implantarea stentului, trebuie să se adreseze medicului. Ca să închei într-o notă pozitivă, sunt foarte bucuros că în ziua de astăzi pacienții pot avea acces la aceste proceduri moderne, salvatoare de viață în cadrul departamentului de cardiologie intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.