Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu un episod de migrenă. Este o afecțiune frecventă și care, de cele mai multe ori, dispare odată ce eliminăm factorul declanșator. Ei bine, sunt și situații în care migrenele sunt persistente, apar periodic și împiedică pacientul să își desfășoare activitățile zilnice. Care sunt factorii ce declanșează migrena? Ce alte simptome mai poate avea pacientul cu această afecțiune? De ce apare migrena în timpul menstruației? Care sunt cele mai eficiente metode de tratament? Aflăm răspunsurile de la dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Centrul Medical Cardio Help.
Media10: Ce sunt migrenele?
Dr. Adriana Ninoiu: Migrena este una dintre cefaleele primare. Cefaleea este definită ca fiind orice durere localizată la nivelul extremității cefalice, de la gât în sus. Migrena reprezintă o afecțiune familială, caracterizată prin episoade de cefalee, este localizată unilateral, are caracter pulsatil și debutează în copilărie sau în adolescență.
Etapele migrenei și simptomele asociate
Media10: Care sunt etapele migrenei?
Dr. Adriana Ninoiu: Există mai multe etape, dar trebuie precizat că nu toți pacienții trec prin ele. Unii pot să treacă prin toate, alții doar prin câteva. Prima etapă este cea prodromală, care apare înaintea durerii de cap. Aici avem modificări de dispoziție, de energie, ne simțim mai obosiți, nu avem poftă de mâncare. Aceste manifestări se produc cu câteva ore sau câteva zile înaintea atacului migrenos. A doua etapă este cea a migrenelor cu aură, unde pot să apară tulburări de vedere de tip scotoame scintilante, adică niște flash-uri luminoase, pete sau o vedere încețoșată. În plus, pot să apară și parestezii, acele amorțeli pe care pacientul le resimte pe un membru sau pe o jumătate de corp, pe un hemicorp. Această etapă poate să dureze între cinci și 60 de minute.
Apoi avem etapa crizei migrenoase în care apare durerea de cap localizată unilateral. Este pulsatilă, însoțită frecvent de greață, senzație de vomă, pacientul poate să fie sensibil la lumină puternică, zgomote, să aibă o stare de agitație. Aceasta poate să dureze de la patru până la 72 de ore. Ultima etapă este cea post-dromală sau etapa rezoluției. Aici durerea începe să cedeze, însă pacientul poate resimți oboseală, dispoziție proastă timp de câteva zile după această fază.
Dacă administrăm mereu același medicament, nu își va mai face efectul
Media10: Migrenele apar și trec, de obicei, dacă luăm un simplu analgezic. Mulți pacienți observă că după ce administrează o perioadă lungă de timp un anumit analgezic nu își mai face efectul. De ce se întâmplă acest lucru și când ar trebui să cerem sfatul medicului?
Dr. Adriana Ninoiu: Migrena este o afecțiune neurologică cu un puternic impact socioprofesional asupra individului. Poate afecta semnificativ calitatea vieții pacientului pentru că îl împiedică să-și desfășoare activitățile zilnice. Atacurile migrenoase se agravează în timp, dar există și factori predispozanți, factori declanșatori. În unele cazuri pot să treacă cu un antialgic, în alte cazuri nu. Aici putem să intervenim noi, medicii neurologi, pentru a-i ajuta pe pacienți să identifice factorul declanșator, să-l evite și să le recomandăm o medicație analgezică sau o combinație de analgezice. Dacă pacientul administrează mereu același medicament, corpul se va obișnui cu el, durerea nu va mai dispărea și va fi nevoie să trecem la o clasă superioară de medicație antimigrenoasă. De aceea, trebuie îndrumat către medic de la început ca să poată fi tratat corect.
Ce factori pot declanșa migrena?
Media10: Care sunt cauzele și factorii declanșatori ai migrenei?
Dr. Adriana Ninoiu: Există mai mulți factori declanșatori (triggeri): hormonali, emoționali, fizici, de mediu, alimentari sau medicamentoși. Din punct de vedere hormonal, putem să vorbim despre nivelul scăzut de estrogen. Atunci identificăm o migrenă perimenstruală care apare în perioada de dinainte, în timpul și de după menstruație. Din punct de vedere emoțional, vorbim de stres, anxietate, problemele cu care ne confruntăm zilnic, o stare de tensiune care poate să declanșeze migrena. Triggerii fizici sunt oboseala, somnul deficitar, hipoglicemia. Factorii alimentari sunt cei care țin de mesele neregulare, amânate și de consumul alimentelor bogate în tiramină: carne afumată, pește afumat, brânzeturi afumate, brânzeturile cu mucegai, vin roșu, ciocolată, portocale. Acestea sunt alimente care pot să declanșeze o migrenă.
Trebuie amintiți și factorii de mediu, iar aici vorbim despre lumini puternice, ecrane intermitente, mediul cu zgomot, cu agitație. De asemenea, avem triggeri medicamentoși. Pacientul cu insomnie care consumă medicație pentru asta poate să aibă un atac migrenos. Medicația anticoncepțională poate să determine și ea migrena pentru că nivelul de estrogen se modifică. Alte cauze pot fi reprezentate de o tumoră cerebrală mascată de migrenă. Mai mult, poate să survină pe fondul unui accident vascular cerebral sau pe fondul unei malformații vasculare. Putem identifica aceste afecțiuni dacă facem o investigație imagistică, dar pentru asta pacientul trebuie să se adreseze medicului.
Cum recunoaștem migrena cu și fără aură?
Media10: Pe lângă durerea de cap, pacientul cu migrenă poate avea și alte simptome?
Dr. Adriana Ninoiu: Există migrenă fără aură și migrenă cu aură. Dacă vorbim despre migrena fără aură, aceasta se caracterizează prin crize cefalalgice cu durată de patru până la 72 de ore. Durerea are localizare unilaterală, este pulsatilă, de intensitate medie sau severă și se agravează la anumite activități fizice. Este însoțită de fenomene vegetative: hiperlăcrimare, fotofobie, fonofobie, stări de irascibilitate, transpirații abundente, tulburări de concentrare, de tranzit. Toate acestea pot să apară cu 72 de ore înainte de atacul migrenos.
Migrena cu aură (migrena neurologică) este caracterizată prin existența unei simptomatologii variate care reprezintă expresia unei suferințe neurologice focale. Simptomele se constituie în câteva minute, sunt reversibile și durează între cinci și 60 de minute. Ele preced episodul de migrenă. Simptomatologia variată include: prezența luminilor scintilante (pacientul poate să vadă forme luminoase, pete), scalp sensibil la atingere, parestezii chiar și la nivelul scalpului, vertij, tulburări de vorbire. Toate acestea pot să mimeze un accident vascular cerebral. De aceea trebuie să se facă foarte bine diferențierea între manifestările pacientului. Pe măsură ce aceste simptome dispar, se instalează durerea care este surdă, unilaterală, de intensitate crescândă, pulsatilă.
Migrena la menstruație. De ce apare?
Media10: Sunt femei care se confruntă cu migrena menstruală. De ce se întâmplă asta?
Dr. Adriana Ninoiu: Migrena menstruală sau catamenială este asociată perioadei perimenstruale: cu două zile înainte de începerea menstruației, în timpul ei și două-trei zile după menstruație. Factorul declanșator este reprezentat de modificarea nivelului de estrogen. Migrena menstruală se transmite pe linie maternă. Frecvența și intensitatea acesteia scad odată cu înaintarea în vârstă, cu intrarea la menopauză, dar și în timpul sarcinii pentru că atunci crește nivelul de estrogen.
Tratamente noi pentru migrene
Media10: Cum putem trata migrenele?
Dr. Adriana Ninoiu: În primul rând, există tratament medicamentos atât pentru atacul migrenos, cât și pentru întreținere, pentru profilaxie. Dintre acestea amintim analgezicele care pot da rezultate foarte bune dacă se administrează doza corectă. Se începe cu un analgezic, iar mai apoi, dacă nu mai funcționează, putem utiliza combinații de analgezice. Se dau și antiemetice pentru că majoritatea migrenelor sunt însoțite de senzație de greață, de vărsături. De asemenea, după ce am epuizat celelalte analgezice, putem utliza triptani, medicamente antimigrenoase.
În al doilea rând, au apărut terapii medicamentoase noi cu antagoniști ai peptidei CGRP asociați genei calcitoninei. Sunt reprezentați de gepanți și de anticorpi monoclonali. Mai există și terapia cu toxină botulinică care se poate injecta la nivelul mușchilor tensionați, fie ei și de la nivelul extremității cefalice. Are rolul de a relaxa musculatura, iar odată cu aceasta dispare și durerea. În al treilea rând, în clinicile de specialitate sunt folosite dispozitive non-invazive, ce utilizează curenți electrici, impulsuri pentru nervii transcutanați sau pentru nervul vag, precum și simularea magnetică transcraniană.
Soluții naturiste pentru migrenă
Media10: Există și anumite tratamente/soluții naturiste care ne pot ajuta să tratăm migrenele?
Dr. Adriana Ninoiu: Există preparate precum migrosun, care conține extract din plante, dar are și substanță activă. De obicei, îl utilizăm în cure. Un alt tratament naturist care se utilizează ca medicație antimigrenoasă este preparatul cu extract de rădăcină de brusture. De asemenea, la pacientul migrenos asociem câteodată preparate cu Ginkgo biloba cu multiple beneficii la nivel cerebral.
Media10: Ce complicații pot să apară dacă nu mergem la medic și ignorăm migrenele pe o perioadă lungă de timp?
Dr. Adriana Ninoiu: Dacă nu mergem la medic, durerea se va croniciza și va fi din ce în ce mai greu de tratat, de ținut sub control. Astfel, durata crizelor se poate prelungi, la fel și frecvența, deci vor deveni din ce în ce mai dese. În cel mai rău caz, migrena poate să evolueze spre status migrenos, adică durerea devine permanentă. Practic, nu mai avem perioadă fără durere sau perioada fără durere este mai mică de patru ore. Durerea devine continuă, zilnică, severă, din localizare unilaterală poate să se generalizeze, să fie regăsită la nivelul întregului craniu. Aceasta va ceda greu la medicație sau poate să nu mai cedeze deloc. O altă complicație este reprezentată de infarctul migrenos deoarece existența migrenei poate să crească de două ori riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral.
„Le recomand pacienților să își țină un jurnal în care să își noteze data apariției durerii, ora, durata, alimentele consumate”
Media10: Cum putem face ca să prevenim migrenele?
Dr. Adriana Ninoiu: În primul rând, trebuie să identificăm și apoi să evităm factorii declanșatori. Tocmai de aceea le recomand pacienților să își țină un jurnal în care să își noteze data apariției durerii, ora, durata, alimentele consumate. Mai apoi, să se prezinte la medic cu acest jurnal pentru a discuta pe baza lui. Astfel ne oferă și nouă mai multe detalii în legătură cu atacul migrenos, ce trebuie să evite, ce măsuri să ia mai departe, ce alternativă de tratament avem.
În al doilea rând, nu trebuie să uităm de stilul de viață pentru că are un impact major asupra pacientului migrenos. Trebuie să doarmă cât este necesar, să aibă un program de somn bine stabilit, un orar de masă pe care să-l respecte. În plus, trebuie să știe să evite alimentele care pot să-i declanșeze sau care i-au mai declanșat altă dată migrena. De evitat ar mai fi consumul de alcool și de cafea pentru că duc la deshidratare și, ulterior, la durere de cap. De asemenea, pacientul trebuie să aibă tratate corect toate celelalte afecțiuni de care suferă pentru a evita la minim stresul psihoemoțional la care se supune.