Atunci când calculii biliari produc durere și vezicula biliară nu mai funcționează corect, soluția este intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea colecistului. Denumită popular „operație de pietre la fiere”, colecistectomia laparoscopică este intervenția chirurgicală ce poate rezolva problemele cu „bila”, în cel mai scurt timp. Colecistectomia este o intervenție chirurgicală de dificultate scăzută, care presupune câteva mici incizii abdominale. Cum se efectuează intervenția chirurgicală? Cât de rapidă este recuperarea? Ce reguli trebuie să respecte pacientul? Aflăm de la dr. Dragoș Mărgăritescu, medic primar chirurg la Centrul Medical Mogoș Med, cu competență avansată în laparoscopie, șef lucrări la UMF Craiova. Dr. Dragoș Mărgăritescu a efectuat până în prezent mii de intervenții chirurgicale dintre cele mai complexe.
Media10: Ce este colecistectomia, pe înțelesul tuturor?
Dr. Dragoș Mărgăritescu: Colecistectomia este intervenția chirurgicală care presupune îndepărtarea veziculei biliare. Vezicula biliară reprezintă un rezervor în care ajunge bila – lichid produs de ficat. Intervenția constă în extirparea acesteia din patul hepatic, unde își are locul.
„Este tratamentul cel mai indicat pentru pietre la fiere”
Media10: Când se recomandă această intervenție?
Dr. Dragoș Mărgăritescu: Această intervenție chirurgicală este recomandată atât în patologii benigne, cât și în patologii maligne. Tema subiectului nostru este patologia benignă, și mă refer aici, în special, la litiaza veziculară, respectiv prezența calculilor în vezicula biliară. Colecistectomia este tratamentul cel mai indicat pentru „pietre la fiere”, pentru că încercările de a trata non-chirurgical, deci non-invaziv, au fost și sunt încă în faze experimentale. Manifestările clinice apar, de regulă, după consumul de alimente grase, prăjite, mese bogate. Printre simptomele date de calculii biliari se pot enumera: durerea sub rebordul costal drept, greață, intoleranță la consumul de alimente grase, balonare, vărsături, gust amar și în fazele complicate: febră, frisoane, icter (colorație galbenă a sclerelor și pielii).
„Timpul de recuperare este scurt, durerea postoperatorie este minimă”
Media10: Cum se efectuează intervenția chirurgicală?
Dr. Dragoș Mărgăritescu: Intervenția chirurgicală se efectuează laparoscopic, o tehnică minim invazivă, care presupune mici incizii. Colecistectomia laparoscopică se realizează sub anestezie generală, efectuată de medicul anestezist. În urmă cu 40 de ani
colecistectomia consta în extirparea colecistului printr-o incizie la nivelul peretelui abdominal. Avantajele laparoscopiei sunt numeroase, timpul de recuperare pentru pacient este mult mai scurt, mă refer aici la o durată de 1-2 zile după intervenția chirurgicală, față de 7-10 zile după o intervenție clasică, durerea postoperatorie este minimă, reacțiile adverse ale anesteziei sunt reduse, risc minim de infecție a plăgii, risc minim de dehiscență a plăgii (desfacerea inciziei).
Reguli de respectat înainte și după intervenția chirurgicală
Media10: Cum trebuie să se pregătească pacientul pentru această intervenție?
Dr. Dragoș Mărgăritescu: Odată depistați acești calculi la nivelul veziculei biliare, trebuie discutat cu pacientul faptul că se indică colecistectomia. Această discuție trebuie să plece de la faptul că prezența calculilor atrage după sine și posibilitatea apariției complicațiilor, fapt ce trebuie explicat pacientului.
Înainte de intervenție se recomandă un regim igieno-dietetic care constă în evitarea grăsimilor, prăjelilor, tocăturilor, crudităților, rântașurilor. De asemenea, este important ca pacientul să înțeleagă faptul că și după intervenția chirurgicală, este necesar să respecte un regim alimentar, adecvat. Treptat, după adaptarea fluxului biliar la noile condiții (adică absența colecistului), poate să diversifice alimentația.
Media10: Cât rămâne pacientul internat în clinică, după ce este făcută operația?
Dr. Dragoș Mărgăritescu: În mod normal, spitalizarea post colecistectomie este sub 24 de ore, doar în cazul în care există suspiciunea că ar putea apărea anumite complicații se poate prelungi internarea.
Media10: „Pietrele la fiere” pot să mai reapară după efectuarea acestei intervenții?
Dr. Dragoș Mărgăritescu: Pietrele nu mai pot să reapară după intervenția chirurgicală. Pacientul trebuie, însă, informat că există posibilitatea ca până la efectuarea intervenției un calcul să fi migrat. În această situație, se extinde gama de investigații preoperatorii pentru a descoperi eventualii calculi care au migrat deja și care uneori pot să fie asimptomatici.
.