Spondiloza cervicală și amețeala. Ce trebuie să știi?

Pîrlogea Claudia
5 Min Read

Spondiloza cervicală este o afecțiune foarte frecventă în rândul populației. Pacienții care se confruntă cu această afecțiune se plâng și de amețeală, ceea ce îi orientează către o consultație la medicul neurolog. De ce apare amețeala în spondiloza cervicală? Ne explică dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.

Prin spondiloză cervicală înțelegem modificările care apar la nivelul vertebrelor cervicale, articulațiilor și discurilor intervertebrale. Este o afecțiune întâlnită, de obicei, la vârstnici, dar poate apărea și la tineri în urma unor traumatisme. Pacientul cu spondiloză cervicală va prezenta diverse simptome, printre care și amețeala. 

„Termenul de spondiloză este utilizat pentru a descrie o gamă largă de modificări degenerative progresive care afectează vertebrele cervicale, articulațiile acestora și discurile intervertebrale. Modificările anatomice ale coloanei cervicale pot să declanșeze apariția unor simptome în cascadă, printre care și amețeala. Simptomele vor apărea rând pe rând”, spune dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.

De ce apare spondiloza cervicală?

Apariția acestei afecțiuni este determinată de mai multe cauze, printre care: vârsta înaintată, solicitarea intensă a zonei cervicale, traumatisme, excesul de alcool sau tutun, factorul genetic. În timp, toate acestea pot duce la degenerarea discurilor intervertebrale și, deci, la apariția spondilozei cervicale.

„Vorbim despre un cumul de cauze care sunt reprezentate de o vârstă mai înaintată, de o activitate zilnică ce presupune solicitare intensă a zonei cervicale, de traumatisme la acest nivel, chiar și excesele de alcool, tutun, dar și un factor genetic. Toate pot conduce la degenerarea mai rapidă a unui disc intervertebral”, precizează medicul neurolog.

Ce manifestări are pacientul?

Senzația de amețeală cauzată de spondiloza cervicală apare ca urmare a altor simptome precum: durerea de cap, disconfortul cervical, limitarea mișcărilor gâtului. Apariția acestor manifestări preced amețeala, de aceea este indicat să ne adresăm medicului specialist încă de la început.

„Amețeala cervicogenă este, mai degrabă, un complex de manifestări care includ, pe lângă amețeală, și limitarea mișcărilor gâtului, durere de cap, disconfort cervical. Toate acestea vor conduce la senzația de amețeală”, afirmă dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.

Care este legătura dintre spondiloza cervicală și amețeală?

Senzația de amețeală apare ca urmare a modificării modului în care creierul nostru percepe poziția vertebrelor sau a gâtului. Informațiile proprioceptive permit coordonarea ochilor, capului, posturii pacientului, dar și orientarea în spațiu. Orice modificare care apare la nivelul nucleilor vestibulari este percepută ca fiind o anomalie și astfel se produce amețeala.

„Se consideră că aceste senzații pot fi generate prin afectare neurovasculară, modificarea percepției proprioceptive (modul în care creierul nostru interpretează poziția vertebrelor sau a gâtului), pot fi asociate sindroamelor cefalagice sau migrenelor. Informațiile proprioceptive de la nivel cervical permit coordonarea ochilor, capului și a posturii, precum și orientarea în spațiu. Acești receptori trimit informații către nucleii vestibulari (centrii echilibrului din trunchiul cerebral). Astfel, orice modificare la acest nivel poate fi interpretată de creier ca o anomalie și atunci apare amețeala, instabilitatea, tulburarea de echilibru. Aceasta este legătura dintre amețeală și spondiloza cervicală”, spune medicul neurolog.

Persoanele cu spondiloză cervicală se pot confrunta și cu amețeală, vertij, stări de leșin din cauza lipsei de oxigen a creierului. Ca să tratăm spondiloza și implicit simptomele de însoțire, trebuie să mergem mai întâi la medicul neurolog pentru a depista cauza problemei.

„Ca să tratăm spondiloza, trebuie să ajungem la medicul neurolog, să indentificăm problema. Trebuie să excludem celelalte cauze neurologice pentru amețeală și atunci diagnosticul spondilozei poate să fie unul clinic. Ulterior, planul de tratament poate include exerciții fizice și terapie fizică, medicamente pentru ameliorarea durerii și inflamației, terapie manuală, terapie ocupatională și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale”, conchide dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.

Share This Article
Leave a Comment