Polipi apăruți pe colon sunt excrescente de celule care se formează la nivelul mucoasei colonului. Majoritatea polipilor sunt inofensivi. Însă, în timp, unii polipi colonici se pot transforma în cancer de colon. O dată cu înaintarea în vârstă, tipic după 40 ani, crește și incidența polipilor colonici, însă ei pot apărea și mai devreme pe fondul unor factori genetic. Majoritatea polipilor nu determină simptome decât atunci când cresc în dimensiuni. Unele persoane află întâmplător că au polipi în urma unei colonoscopii de rutină. Polipii mai mari, în general peste 1 cm, pot determina prezența sângelui în scaun (vizibil sau microscopic, evidențiat printr-un test pozitiv de hemoragii oculte). Când trebuie să mergem la medic? Cum putem diagnostica la timp polipi? Ce este de făcut dacă avem polipi colonici? Ce presupune rezecția polipilor?
Aflăm de la dr. Valentin Barbu, medic specialist gastroenterologie, la Centrul Medical Mogoș Med.
Media10: Ce sunt polipii care apar la nivelul colonului?
Dr. Valentin Barbu: În cei mai simpli termeni, un polip este o creștere discretă a țesutului care provine din mucoasa colonului sau rectului. În mod colectiv, polipii colorectali cuprind un grup heterogen de leziuni care prezintă o variabilitate marcată în dimensiune, morfologie și origine celulară.
Media10: De ce apar polipii?
Dr. Valentin Barbu: Epiteliul colonic este format dintr-un strat unicelular de epiteliu columnar care suferă cicluri continue de diferențiere, proliferare, apoptoză ( moarte celulara fiziologică). Practic epiteliul se reînnoiește o dată la aproximativ cinci zile, iar în cadrul acestui proces pot să apară diferite erori ce duc la apariția polipilor.
Media10: Cât de frecvent întâlniți pacienți cu polipi?
Dr. Valentin Barbu: Vârsta pacienților este cel mai important determinant al prezenței polipilor, frecvența acestora crescând la aproximativ 30% la pacienții care au peste 50 de ani.
Obezitatea, sedentarismul, alimentația nesănătoasă sunt factori de risc
Media10: Care sunt factorii de risc pentru apariția polipilor?
Dr. Valentin Barbu: În ceea ce privește factori de risc în apariția polipilor, a fost incriminată obezitatea și sedentarismul, de asemenea diabetul zaharat tip 2 este asociat atât cu apariția polipilor colonici, cât și a cancerului colorectal. Acoolul și fumatul sunt și ei incriminați ca factori de risc. Ba mai mult, sunt asociați cu polipi mai avansați la momentul diagnosticului. Nu în ultimul rând, dieta săracă în fibre și bogată în grăsimi procesate poate duce la apariția polipilor.
Majoritatea pacienților nu au simptome, în stadiile incipiente
Media10: Care sunt simptomele, pe care le resimt pacienții cu polipi?
Dr. Valentin Barbu: Simptomatologia, în general, este silențioasă, majoritatea pacienților fiind asimptomatici, polipii fiind descoperiți întâmplător când se efectuează o colonoscopie de screening. În general, polipii care generează simptomatologie sunt mai mari de 1 cm și rareori se pot prezenta ca hemoragii oculte sau modificări ale tranzitului intestinal.
După 45 de ani este recomandat să faci controale de prevenție
Media10: Când trebuie să mergem la medic?
Dr. Valentin Barbu: Eu îmi sfătuiesc pacienții care au peste de 45 – 50 de ani, sa înceapă screeningul cancerului colorectal (controale de prevenție), chiar și în absența simptomatologiei sau mai devreme de această vârstă dacă apar semne de alarmă precum: rectoragii, scădere ponderală, instalarea recentă a alternanței diaree-constipație, anemie feriprivă, istoric familial de neoplazii de tract digestiv la rudele de grad I.
Colonoscopia, investigația de bază pentru depistarea polipilor
Media10: Ce investigații se fac pentru a stabili diagnosticul?
Dr. Valentin Barbu: Există mai multe opțiuni pentru a depistarea lor cum ar fi: testul de hemoragii oculte, testul imunochimic fecal, enteroCT, dar standardul de aur în depistarea polipilor rămâne de endoscopia digestivă inferioară sau cum este mai bine cunoscută, colonoscopia.
Ce presupune rezecția polipilor
Media10: Ce opțiuni de eliminare ale polipilor intestinali există?
Dr. Valentin Barbu: Depinde de localizare, dimensiuni si cat de avansați sunt la momentul descoperirii lor. In principal aceștia se rezecă endoscopic la momentul diagnosticului
Media10: Ce presupune rezecția polipilor? Este o intervenție dificilă? Cât trebuie să rămână pacientul internat?
Dr. Valentin Barbu: Presupune îndepărtarea polipilor cu ajutorul unui anse de polipectomie prin care trece curent, practic ei sunt tăiați. Gradul de dificultate variază în funcție de mai mulți factori. În general, pacienții nu trebuie să rămână internați, aceștia putând pleca acasă la scurt timp după terminarea procedurii.
Polipii pe colon și riscul de cancer
Media10: Dacă nu sunt îndepărtați endoscopic, polipii se pot transforma în cancer?
Dr. Valentin Barbu: Da, există posibilitate, nu obligatoriu, este important de precizat că nu toți polipi degenerează malign. De asemenea se consideră că pentru secvența adenom, care este un tip de polip ce poate să se transforme în cancer, adenocarcinom, este nevoie în medie de aproximativ 10-15 ani.
Reguli de respectat după îndepărtarea polipilor
Media10: Ce reguli trebuie să respecte pacienții după rezecția polipilor?
Dr. Valentin Barbu: Este important de reținut că deși nu este o intervenție chirurgicală și procedura este endoscopică, minim invazivă, exista unele riscuri chiar dacă acestea sunt minime. De menționat faptul ca aceste complicații se produc rar, dar una dintre cele mai frecvente este sângerarea post-polipectomie, care de obicei, se produce la scurt timp după efectuarea procedurii, riscul cel mai mare fiind în primele 24 de ore. De aceea, recomandăm pacienților ca în prima zi să nu mănânce, ci doar să consume lichide, apa, ceai, supa strecurată, ulterior nu mai au restricții. De asemenea, este esențial să anunțe imediat medicul curant, în cazul în care apare sângerarea.