Ecografia cardiacă. Când se recomandă și ce rol are?

Ecografia cardiacă sau ecocardiografia este cea mai folosită metodă imagistică de evaluare a inimii, fiind esențială în diagnosticarea și monitorizarea bolilor cardiovasculare. Ecocardiografia este considerată standardul de aur al investigațiilor în cardiologie. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România și în lume. Efectuarea unui control de rutină, a unei ecografii cardiace și a unui set de analize îți pot salva viața. Ce afecțiuni putem diagnostica cu ecografia cardiacă? Când este recomandată această investigație? Ce se întâmplă mai exact în timpul ei? Dr. Oana Neagoe, medic specialist cardiolog la Centrul Medical Prima Clinic, ne răspunde la toate aceste întrebări.

Media10: Ce este ecocardiografia?

Dr. Oana Neagoe: Ecocardiografia este cea mai folosită investigație imagistică în cardiologie. Aceasta presupune o tehnică neinvazivă și neiradiantă ce utilizează ultrasunetele pentru realizarea unor imagini în mișcare ale aparatului cardiovascular.

Media10: Ce afecțiuni putem depista cu ajutorul acestei investigații?

Dr. Oana Neagoe: Afecțiunile depistate sunt numeroase: boli valvulare; boli ale miocardului; boli ischemice cardiace, inclusiv infarctul miocardic; infecții sau inflamații la nivelul structurilor cardiace sau ale dispozitivelor implantate intracardiac. De asemenea, putem diagnostica tumori cardiace, boli cardiace congenitale și boli ale pericardului.

Când facem ecocardiografia?

Media10: Când recomandați pacienților să facă o ecografie cardiacă?

Dr. Oana Neagoe: Cel mai frecvent, pacienții ajung în cabinetul medicului cardiolog când au durere toracică sau dificultăți de respirație, amețeli, pierderea stării de conștiență, oboseală sau mărirea de volum a membrelor inferioare. După discuția cu pacientul, realizăm un examen clinic complet, o electrocardiogramă și, ulterior, analizăm dacă ne poate ajuta ecografia sau nu.

Media10: Ce informații oferă această investigație?

Dr. Oana Neagoe: Putem obține informații legate de dimensiunile cavităților cardiace și ale principalelor vase de sânge care pleacă de la inimă, precum și informații despre integritatea pereților cavităților cardiace, despre valve atât ca structură, cât și ca funcție, despre funcția inimii per ansamblu.

„Ecocardiografia este o investigație deosebit de importantă pentru diagnostic, dar și ulterior pentru ghidarea tratamentului”

Media10: Cât de importantă este ecocardiografia pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor cardiologice?

Dr. Oana Neagoe: Alături de anamneză (n.r. discuția cu pacientul) și examen clinic, ecocardiografia este o investigație deosebit de importantă pentru diagnostic, dar și ulterior pentru ghidarea tratamentului. Aceasta poate fi folosită atât în afecțiunile cardiace, cât și în alte patologii. Spre exemplu, se face și în cazul pacienților cu patologie oncologică aflați sub tratament chimioterapic. Ne ajută să monitorizăm efectele pe care le pot avea anumite medicamente asupra funcției cardiace.

Media10: Cum se efectuează ecocardiografia? Ce se întâmplă, mai exact, în timpul ei?

Dr. Oana Neagoe: Ecocardiografia transtoracică se realizează cu ajutorul unei sonde speciale de ecografie. Mai întâi se aplică un gel pe toracele pacientului pentru a ajuta la transmiterea și recepționarea ultrasunetelor. Astfel, vedem imaginile cordului pe ecranul ecografului. E foarte important să utilizăm în paralel înregistrarea unui traseu EKG pentru a obține o corelare mult mai bună a imaginilor cu etapele ciclului cardiac. La Centrul Medical Prima Clinic utilizăm un ecograf de ultimă generație care ne permite să realizăm un diagnostic complet și monitorizarea pacienților, chiar și a celor cu boli cardiace complexe.

„Este o investigație sigură, lipsită de riscuri, poate fi efectuată ori de câte ori este nevoie”

Media10: Cât durează investigația? Pacientul simte ceva în timpul ei?

Dr. Oana Neagoe: În medie, ecocardiografia durează 15-20 de minute, însă în cazuri mai complicate se poate întinde până la o oră, depinde de ce modificări structurale găsim. Uneori este nevoie de măsurători repetate pentru a ne asigura că am obținut valoarea reală. În tot acest timp, pacientul poate simți un ușor disconfort, o ușoară presiune în momentul în care plasăm sonda pe torace, însă nu este o investigație dureroasă. Este o investigație sigură, lipsită de riscuri, poate fi efectuată ori de câte ori este nevoie, în mod repetat, inclusiv la copii și femeile gravide.

Tipuri de ecocardiografie

Media10: Pe lângă ecocardiografia transtoracică, investigația clasică, vorbim și de ecocardiografia transesofagiană și de stres. Când este nevoie de acestea și ce putem depista cu ajutorul lor?

Dr. Oana Neagoe: Ecocardiografia este de mai multe tipuri. În mod normal, noi utilizăm o ecocardiografie transtoracică de repaus. Aceasta este investigația de rutină pe care o facem în practica curentă. Există și ecocardiografie transesofagiană, care se realizează prin introducerea unei sonde în cavitatea bucală la nivelul esofagului. De obicei se face sub anestezie locală, dar aceasta este rezervată unor boli valvulare mai complexe, în cazul unor pacienți purtători de proteze valvulare, în cazul unor suspiciuni de endocardită infecțioasă sau ale unor malformații congenitale. Uneori chiar în cazul pacienților care au făcut un accident vascular cerebral și au nevoie de această investigație pentru completarea bilanțului și astfel de depistare a cauzei.

Ecocardiografia de stres se poate face fie prin efort fizic, fie prin administrarea unor substanțe care să stimuleze inima. Aceasta este uneori necesară în cazul diagnosticului bolii cardiace ischemice, dar numai în cazuri selectate, precum și în evaluarea impactului funcțional asupra miocardului la pacienții deja diagnosticați cu boală coronariană ischemică. Mai poate fi folosită și în alte cazuri, cum ar fi în evaluarea anumitor boli valvulare sau cardiomiopatii, având un rol important asupra diagnosticului, prognosticului și tratamentului pacientului.

„Este recomandat să facem o ecocardiografie după 45 de ani, dar se poate realiza oricând, la orice vârstă”

Media10: Ecografia cardiacă poate fi făcută și în scop preventiv?

Dr. Oana Neagoe: Sigur că da! În anumite cazuri, este de preferat să o facem în scop preventiv și mai ales în cazul pacienților care au deja factori de risc cardiovasculari: obezitate, fumat, pacienți deja diagnosticați cu diabet zaharat, pacienți cu valori tensionale crescute, cu valori ale colesterolului crescute sau la pacienții care sunt supuși frecvent unor factori de stres externi, sedentari, care au istoric familial de boli cardiovasculare. Odată cu înaintarea în vârstă, este recomandat ca fiecare persoană să-și facă un control. Este recomandat să facem o ecocardiografie după 45 de ani, dar se poate realiza oricând, la orice vârstă.

La Prima Clinic, pacienții pot beneficia de gratuitate pentru efectuarea ecocardiografiei

Media10: Este o investigație decontată de CAS?

Dr. Oana Neagoe: Ecocardiografia se realizează contra cost, însă în momentul acesta avem un pachet promoțional care include și efectuarea ecocardiografiei fără costuri suplimentare pentru pacienți. Acest lucru se realizează după o evaluare clinică completă, fiind rezervată în cazurile în care este absolut necesar. Pe lângă ecocardiografie, pachetul include analize de sânge uzuale, electrocardiogramă, precum și examen clinic complet în baza biletului de trimitere de la medicul de familie. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Caria dentară, tratată fără durere. Tratamentul laser și avantajele lui

Next Post

Elevii de la Școala „Terraveda”, locul I la concursul „Sanitarii pricepuți”

Related Posts
Verified by MonsterInsights