Diabetul zaharat este o boală care apare atunci când glicemia (glucoza sau zaharul din sânge) este prea mare. Tot mai mulți români sunt diagnosticați cu diabet și din păcate sunt afectați din ce în ce mai mulți tineri. România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa. 1 din 10 români are diabet zaharat, iar 3 din 10 români au prediabet, potrivit Forumului Român de Diabet. Există două tipuri de diabet, însă peste 90% din pacienți suferă de diabet zaharat de tip II. Riscul de a face diabet zaharat de tip 2 depinde de o combinație de factori, cum ar fi predispoziția genetică și stilul de viață. Care sunt simptomele diabetului și cum le recunoaștem? Ce analize de prevenție este recomandat să facem și când?Cum se poate ține sub control diabetul? Cum se pot evita complicațiile? Ce înseamnă un regim de viață sănătos pentru pacientul cu diabet?
Aflăm de la dr. Diana Timofticiuc, medic primar diabet și boli de nutriție, doctor în științe medicale, la Centrul Medical Mogoș Med.
Media10: Diabetul este o afecțiune tot mai întâlnită și din păcate afectează persoane tot mai tinere. De ce apare această afecțiune?
Dr. Diana Timofticiuc: Diabetul este o afecțiune cronică, multifactorială care apare din interacțiunea unor factori precum factorii genetici și factorii non genetici sau factorii de mediu. 90% din cazurile de diabet la nivel mondial sunt reprezentate de diabetul zaharat tip 2. În cazul diabetului de tip 2 predomină fie insulino-rezistența ce asociază un deficit relativ de insulină sau deficitul relativ de insulină este predominant la care se adaugă insulino-rezistență. Trebuie știut că, diabetul zaharat este o boală care apare atunci când glicemia (glucoză sau zahărul din sânge) este prea mare. Glucoza este vitală pentru sănătate deoarece este principala sursă de energie pentru celule și provine în principal din alimentele pe care le consumăm. Insulina, un hormon produs de pancreas, ajută glucoza să pătrundă în celule pentru a fi folosită pentru obținerea de energie. În diabetul zaharat de tip 2, pancreasul nu produce suficientă insulină sau aceasta nu este utilizată corespunzător, condiție care se numește rezistență la insulină. În cazul diabetului de tip 1, numit și diabet insulinodependent, are loc o distrucție masivă a celulelor pancreatice secretoare de insulină ce are ca si urmare o reducere importantă, chiar până la absența secreției de insulină la nivelul pancreasului.
Ce semne trebuie să îți atragă atenția
Media10: Care sunt primele simptome ce ar trebui să ne dea de gândit și să ne trimită la medic pentru un set de analize?
Dr. Diana Timofticiuc: De cele mai multe ori, diabetul este asimptomatic, de aceea, diabetul de tip 2 poate rămâne nedepistat pentru mulți ani după debut, dar când există anumite simptome ce ar putea să ne dea de gândit și aici ne referim la: sete intensă, o nevoie a pacientului de a se hidrata mult mai intens, cu 2 până la 6 litri de lichide pe zi, urinat mai des, urinat noaptea, stări de oboseală, apariția clasicilor cârcei apăruți la nivelul membrelor inferioare, predominant în cursul nopții, fatigabilitate extremă (n.r. oboseală), amețeală.
Media10: Care sunt analizele de bază ce ne pot ajută pentru diagnosticarea diabetului?
Dr. Diana Timofticiuc: Analizele uzuale de sânge și de urină, sunt cele care ne oferă aceste informații, în special măsurarea valorii glicemiei din sângele venos, à jeun, valoarea hemoglobinei glicate, analiza care ne arată media glicemiilor din ultimele 3 luni. Dacă valoarea acesteia este mare, înseamnă că și valoarea glicemiilor din ultimele luni a fost ridicată. De asemenea, se recomandă un clasic examen sumar de urină. Acestea ar fi cele mai importante și utile analize pentru a stabili diagnosticul de diabet. Este foarte important de știut faptul că multe persoane pot să nu prezinte vreun simptom aparte, dar să se afle la risc crescut de diabet, sau chiar să aibă diabet, astfel că au nevoie să fie testate și în absenta simptomelor. Testarea permite medicului să descopere diabetul din timp și să coopereze cu pacientul, pentru a gestiona diabetul și a preveni complicațiile.
Rude cu diabet? Ce risc ai tu de a face boala
Media10: Dacă în familie avem bunici, părinți cu diabet, ce șanse există să dezvoltăm și noi această afecțiune?
Dr. Diana Timofticiuc: Este foarte important să știm că literatura de specialitate spune că pacienții care au rude de gradul I cu diabet au un risc de 20-40 % de a dezvolta și ei această afecțiune, spre deosebire de cei care nu au rude de gradul întâi cu aceste afecțiuni, care au un risc de numai 6 %.
Media10: Cum putem preveni diabetul?
Dr. Diana Timofticiuc: Cel mai important lucru pe care putem să îl facem este efectuarea setului de analize uzuale o dată pe an sau măcar la 2 ani, iar persoanele care prezintă rude cu diabet, sunt hipertensive, dislipidemice, supraponderale sau au un anumit grad de obezitate ar trebui evaluate preventiv la câteva luni. Au un risc crescut de a face diabet zaharat tip 2 persoanele care au peste 45 de ani, sunt sedentare și supraponderale sau obeze.
Media10: Se spune că nu diabetul te omoară, ci complicațiile lui. AVC-ul și infarctul miocardic sunt, poate, cele mai de temut. Ce trebuie să facă pacientul cu diabet pentru a evit aceste complicații?
Dr. Diana Timofticiuc: În primul rând, trebuie știut că în cazul pacientului cu diabet zaharat regimul alimentar face mai mult de jumătate din tratament. Optimizarea stilului de viață al pacientului cu diabet presupune o dietă sănătoasă și echilibrată, exercițiu fizic regulat, controale medicale periodice, automonitorizare permanentă prin măsurarea glicemiei. Este foarte important ca pacientul să aibă o colaborare periodică activă cu medicul său, să meargă la control, să ceară ajutorul ori de câte ori este nevoie. Un nivel constant ridicat de glucoză în sânge poate duce la boli serioase care afectează inima și vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauza de deces la persoanele cu diabet zaharat tip 2. Hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, glicemia crescută și alți factori de risc contribuie la creșterea riscului de complicații cardiovasculare. De aceea, este extrem de important ca pacientul cu diabet să-și monitorizeze, regulat, tensiunea arterială în cabinetului unui medic cardiolog. De asemenea, este foarte important să fie monitorizat de medici din diverse specialități, pentru a preveni complicațiile.
Ce stil de viață este recomandat pacientului cu diabet
Media10: Cum trebuie să arate regimul alimentar al unui pacient cu diabet într-o zi? Ce combinații alimentare sunt cele mai greșite?
Dr. Diana Timofticiuc: Regimul alimentar al unui pacient presupune adoptarea unui stil de viață sănătos, o alimentație sănătoasă care înseamnă cel puțin trei mese principale pe zi: mic dejun obligatoriu, una-două gustări în funcție de necesități, de gradul de exercițiu fizic, de senzația de foame sau de medicație. Este important ca pacientul să aibă o durată a somnului de cel puțin 7-8 ore pe noapte. Diabetul zaharat este o boală cronică care poate fi controlată printr-un management corect, având grijă de tine și iubindu-te zi de zi.
Cele mai frecvente greșeli
Media10: Care sunt combinațiile alimentare cele mai greșite pe care le observați că le fac pacienții dumneavoastră?
Dr. Diana Timofticiuc: Cea mai frecventă greșeală este faptul că mănâncă foarte târziu seara și masa este bogată caloric. Nu știu să înlocuiască anumite produse, sper exemplu în loc să mănânce fructe și legume mai des preferă alimente cu o densitate calorică mare, fac combinații între glucide rafinate concentrate și lipide. La pacientul cu diabet zaharat tip 2 care se află pe o medicație care poate determina hipoglicemie, alimentele ce conțin carbohidrați este important să facă parte din alimentație. În acest sens, medicul îi explică pe înțelesul pacientului regimul alimentar, sunt categorii de alimente permise cu cântar și care nu trebuie să lipsească pentru că un pacient cu diabet aflat în tratament, care nu își ia cantitatea de carbohidrați recomandați la o masă, prezintă un risc mare de hipoglicemie. Secretul de multe ori stă în cantitate. Le spun pacienților mei că nu există niciun aliment care le este interzis, trebuie doar să știe să jongleze cu cantitățile. Ideal ar fi să mănânce cu moderație, cantități mici și dese.
Ce îndulcitori sunt de preferat
Media10: De ce glicemia este mai mare dimineața?
Dr. Diana Timofticiuc: Aici este o discuție puțin mai complexă. Poate să fie de vină un aport mare al hidraților de carbon, adică al glucidelor, din cauza mesei luate foarte târziu seara. Pe de altă parte, există acest dezechilibru hormonal între hormonii de contrareglare, cu o secreție mai mare a glucagonului, a hormonului de creștere, a cortizolului spre dimineață și acest lucru poate să constituie o cauză pentru creșterea glicemiei, fenomen cunoscut ca și fenomen al zorilor.
Media10: Ce îndulcitori le recomandați pacienților cu diabet?
Dr. Diana Timofticiuc: De-a lungul timpului au existat o serie de controverse în ceea ce privește utilizarea edulcorantelor sau cum le spunem noi, a îndulcitorilor. Literatura de specialitate ne arată că folosite în cantități reduse, acestea nu par a fi implicate în apariția cancerului. Pe piață, se găsesc atât îndulcitori naturali, cât și artificiali. Cel mai important îndulcitor natural este ștevia, care este cel mai puternic, mult mai puternic decât zahărul și fără calorii. Dintre celelalte, ar mai fi xilitolul și sorbitolul, dar acestea consumate în exces pot determina anumite tulburări gastrointestinale, în speță diaree.
Cum ajută mișcarea în controlul diabetului
Media10: De ce este importantă mișcarea pentru pacienții cu diabet și cu ce rigurozitate recomandați să se facă?
Dr. Diana Timofticiuc: Exercițiul fizic este bineînțeles recomandat pentru pacienții cu diabetul zaharat de tip 2. Intensitatea efortului fizic practicat trebuie să fie în conformitate cu bolile asociate. Poate să fie de intensitate mică, la cei care prezintă comorbidități importante în sfera cardiovasculară și neurologică și de intensitate mai mare la pacientul care doar are diabet zaharat de tip 2 și obezitate. Este recomandat să facă mișcare măcar 5 zile pe săptămână, o oră de mers pe jos în ritm alert prin parc s-a dovedit a fi benefică îmbunătățind insulino-rezistența pe de o parte și crescând insulino-sensibilitatea pe de altă parte, cu efecte pozitive pe termen lung.
Media10: De multe ori pacienții cu diabet de plâng de faptul că urinează frecvent noaptea. De ce se întâmplă acest lucru și ce trebuie să știe?
Dr. Diana Timofticiuc: Pacientul pacientul cu diabet zaharat de tip 2 dezechilibrat, cel care nu reușește să-și mențină în ținte valorile glicemice, se plânge de acest inconvenient. Explicația ar putea fi efectul diuretic al glucozei eliminate prin urină. În cazul pacienților de sex masculin este recomandat și un consult urologic, pentru a verifica sănătatea prostatei.