Caria dentară, tratată fără durere. Tratamentul laser și avantajele lui

Caria dentară este una dintre cele mai frecvente probleme pentru care pacienții se prezintă în cabinetul medicului stomatolog. Din păcate, „frica de dentist” ține mulți pacienți acasă și ajung la medic târziu. Tratamentul de carie dentară cu laser este o procedură modernă și minim invazivă, care utilizează o sursă de lumină laser de înaltă intensitate, pentru a elimina caria și pentru a pregăti suprafața dintelui pentru umplere sau coroană. Tratamentul cu laser reduce semnificativ durerea, scapă pacientul de anestezie, dar și de zgomotul țipător pe care îl scoate turbina folosită pentru tratamentul clasic al cariei.  Cum se formează caria dentară? Când trebuie să mergem la medicul stomatolog, mai ales că există multe situații în care deși caria apare pacientul nu are nicio durere? Cum se realizează tratamentul laser?

Aflăm de la dr. Alexandra Ciucă, medic stomatolog și specialist în parodontologie, la Dr. Ciucă, clinica de stomatologie din Craiova unde poți beneficia de tratamentul cariei dentare cu ajutorul laserului.

Media10: Ce este caria dentară și de ce apare?

Dr. Alexandra Ciucă: Caria dentară este principalul motiv pentru care pacientul ajunge în cabinetul medicului stomatolog. Din fericire, sunt din ce în ce mai mulți copii care ajung preventiv pentru a diagnostica o carie incipientă sau o carie deja existentă. Caria are o etiologie relativ necunoscută. Nu știm exact cauzele pentru care apare, însă știm că sunt o serie de factori favorizanți care duc la apariția și progresia ei către leziuni profunde.

VIDEO

„Principalul factor favorizant este periajul incorect sau efectuat rar”

Media10: Care sunt acei factori favorizanți de care ați amintit?

Dr. Alexandra Ciucă: Principalul factor favorizant este periajul incorect sau efectuat rar. Asta înseamnă că resturile alimentare rămân în acele fosete, șanțuri sau suprafețe neregulare de pe dinte, stând acolo mențin o aciditate și apar zone de demineralizare, cu infiltrarea procesului carios care, ulterior, se agravează. Pe lângă placa bacteriană și resturile alimentare care stagnează pe suprafața dinților, mai vorbim și de agresiunea dată de dulciurile consumate și de alimentele cum ar fi: pufuleții, floricelele, bananele. Acestea sunt lipicioase și rămân pe suprafața dintelui. Nu putem să-i recomandăm pacientului să nu le mai consume deloc pentru că o să facă carii, însă îi sugerăm să spele imediat dantura, după ce a consumat aceste alimente cu risc pentru apariția cariilor.

La DR.CIUCĂ beneficiezi de tratamente dentare cu ajutorul laserului. Telefon: 0741.072.075

Media10: Ce simptome are pacientul cu carie dentară?

Dr. Alexandra Ciucă: Simptomatologia este nedureroasă în primele stadii. De cele mai multe ori, pacientul nu simte că are o carie. Când ajunge în cabinet, caria este deja medie, spre profundă. Sunt și situații în care pacienții nu simt deloc durere, dar vin cu distrucții coronare destul de mari și, din păcate, se ajunge la extracția dentară.

„Laser dentar se folosește și fără anestezie dentară, chiar și la cariile profunde”

Media10: Multora le este încă frică de medicul stomatolog. De ce se întâmplă asta?

Dr. Alexandra Ciucă: Tratamentul cariei dentare s-a făcut dintotdeauna și se face și în ziua de astăzi cu ajutorul turbinelor, frezelor și pieselor care se montează la unitul dentar și care sunt indispensabile oricărui stomatolog. Dezavantajul lor este acel zgomot neplăcut, ascuțit, pe care pacientul îl asociază cu trauma, pe care a simțit-o odată în cabinetul de stomatologie, când era copil. Acest zgomot este asociat cu mirosul neplăcut care era înainte în cabinete. Era un miros pătrunzător care exista și pe hainele medicului, asistentei. În plus, zgomotul ascuțit este asociat și cu durerea, pentru că pacienții știu că acel zgomot ascuțit precede durerea. Acum folosim anestezia locală, care se face fără probleme și fără riscuri la majoritatea pacienților, pentru a spori confortul. Exista și pe vremuri anestezia, însă se făcea cu precauție, în anumite situații. Acum se face fără probleme și riscuri. Dar ce ne facem cu teama de ace? Pentru că anestezia înseamnă înțepătură cu ac? Trebuie știut că în ceea ce privește înțepătura de la anestezie, pentru că și aici există o teamă, dispunem de laser dentar care se folosește și fără anestezie dentară, chiar și la cariile profunde. În plus, laserul dentar scoate un sunet aparte, de microexplozii, ca un fel de pocnitură care se aude, fără să vibreze dintele.

Avantajele tratamentului cu laser

Media10: Cum se tratează caria dentară cu ajutorul laserului?

Dr. Alexandra Ciucă: Îndepărtarea cariei dentare cu ajutorul laserului înseamnă, de fapt, aceste microexplozii. Sunt două unde laser care se folosesc, cea pentru carie fiind Erbium Yag. Aceasta are o afinitate pentru apa din țesuturi, absoarbe, crește temperatura apei și acolo se produce o microexplozie, motiv pentru care se produce, la suprafață fără dispersie de căldură, în țesuturile înconjurătoar, iar țesutul carios este întotdeauna mai bogat în apă, ceea ce face ca laserul să producă o distincție între țesutul carios, dentină ramolită și dentină sănătoasă. Asta ne ajută foarte mult, pentru a steriliza și pentru a avea grijă să nu sacrificăm substanța dentară acolo unde nu este necesar.

„Tratamentul cu laser reduce foarte mult durerea”

Media10: Cât de mult reduce durerea tratamentul cu laser?

Dr. Alexandra Ciucă: Tratamentul cu laser reduce foarte mult durerea. Îl putem folosi fără anestezie și în siguranță până aproape de camera pulpară și chiar în deschiderea ei, pentru că nu încălzește țesuturile înconjurătoare. Pacientul va simți un disconfort la rece, pentru că și laserul folosește apă, în cantități mai mari sau mai mici, pentru răcire, dacă apare disconfort.  La o cameră pulpară deschidă pacientul resimite o ușoară durere la rece, însă nu durerea pe care o dă turbina/ Turbina, pe partea cealaltă, produce căldură, are căldură reziduală, încinge țesuturile și inclusiv dintele, chiar dacă folosim apă.

Tratamentul cu laser nu are contraindicații

Media10: Sunt situații în care nu se poate folosi tratamentul laser sau oricine poate să beneficieze de el?

Dr. Alexandra Ciucă: Oricine poate beneficia de tratament laser. Tratamentul cariei dentare cu laserul Erbium Yag se poate folosi inclusiv la femeia însărcinată.. Când vorbim de caria dentară și de Erbium Yag, putem să-l folosim în siguranță de la cel mai mic copil până la cel mai mare adult.

Media10: Ce spun pacienții dumneavoastră care vin temători în cabinet și sunt tratați cu acest laser?

Dr. Alexandra Ciucă: La început este ideea de nou și toți pacienții sunt un pic curioși, un pic fricoși. După ce trec printr-un astfel de tratament, nu vor să revină la tratamentul clasic cu turbină, metoda clasică de tratament, cu toate că nu este o metodă greșită, adică o folosim, este la fel de eficientă, dar comoditatea pacientului este mai mare la tratamentul laser. Lipsa zgomotului, faptul că nu se face anestezie este un mare avantaj, mai ales la copii.

Două consulturi pe an la medicul stomatolog, te scapă de problemele dentare grave

Media10: Care ar fi principalele reguli pe care trebuie să le respectăm astfel încât să nu ajungem să avem carii dentare sau măcar să nu ajungem să avem carii dentare în profunzime, care să ne provoace durere și tratament de lungă durată?

Dr. Alexandra Ciucă: În primul rând, vorbim de periajul dentar. Aceasta este prima metodă de prevenție. A doua metodă importantă de prevenție este consultul la un medic, de cel puțin două ori pe an. Este foarte important să facem aceste consultații, pentru că nicio carie nu apare și nu evoluează atât de profund în aceste șase luni de zile. La un consult avem tot felul de dispozitive care ne ajută să vedem dacă s-a format deja caria sau dacă urmează să apară, dacă este zona dentară demineralizată și putem să o remineralizăm.

Caria dentară, odată pătrunsă, nu este reversibilă, adică nu există o metodă prin care să o regresăm. Totuși, dacă o surprindem în stadiul de demineralizare, putem să aplicăm remineralizant dentar și să o prevenim. Sunt pacienți care nu au dureri dentare deloc, dar au leziuni destul de profunde. Dacă amânăm vizita la medicul stomatolog de pe-o zi pe alta, totul se complică: de la tratamentul în cabinet, la costuri, până la confortul pacientului pe scaun. Una este să stăm o jumătate de oră pe scaunul stomatologic și alta este să prelungim terapia către o oră – o oră și jumătate  când deja devine neplăcut.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Diabetul zaharat. Cum se ține sub control și ce trebuie să știi?

Next Post

Ecografia cardiacă. Când se recomandă și ce rol are?

Related Posts
Verified by MonsterInsights