Ficatul gras este o afecțiune extrem de frecvent întâlnită în cabinetul de medicină internă. Din păcate, este o afecțiune pe care medicii o depistează chiar și la adolescenți, persoane tinere. Care sunt simptomele? Când trebuie să ne prezentăm la medic? De ce este important să luăm măsuri la timp?
Aflăm de la dr. Paula Ciucă, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Cardio Help.
Media10: Ce este ficatul gras, pe înțelesul pacienților?
Dr. Paula Ciucă: Steatoza hepatică sau ficatul gras reprezintă acumularea în exces de grăsimi la nivelul celulei hepatice, la nivelul hepatocitelor. Atunci când se asociază și o inflamație, boala se numește steatohepatită. Există steatoză hepatică de cauză non-alcoolică și steatoză hepatică de cauză alcoolică, adică datorată consumului de alcool. Ficatul este al doilea organ ca dimensiuni din corp și are un rol important în procesarea nutrienților, menținerea unei temperaturi corporale normale, precum și a eliminării substanțelor toxice din sânge.
În primă fază, pacienții sunt asimptomatici
Media10: Care sunt simptomele ce trebuie să dea de gândit pacientului și să-l trimită la un control medical?
Dr. Paula Ciucă: De cele mai multe ori, nu sunt simptome, adică pacienții sunt asimptomatici. Totuși, există și pacienți care se prezintă cu un disconfort abdominal, cu o jenă în hipocondrul drept, cu greață, oboseală. În situațiile avansate, poate să apară icterul, edeme, lichid în cavitatea abdominală sau ascită.
𝐌𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐧ă 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧ă – 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐜𝐮 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐀𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫ă𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐒ă𝐧ă𝐭𝐚𝐭𝐞, la Centrul Medical Cardio Help din Craiova.
𝐓𝐞𝐥: 𝟎251 708 626
Media10: Pentru că nu avem simptome de la început, este recomandat să facem prevenție prin investigații anuale sau analize medicale. Ce este recomandat din acest punct de vedere?
Dr. Paula Ciucă: Se recomandă analize de sânge: transaminazele, gama GT, UGPT, GOT, bilirubinele pot fi crescute într-o steatoză hepatică, colesterolul, trigliceridele. Se efectuează o ecografie abdominală care depistează un ficat mărit în dimensiuni, încărcat, gras, cu margini rotunjite. Se efectuează, în unele situații speciale, pentru a depista cauza steatozei hepatice, tomograf, RMN sau biopsie hepatică. Pacienții beneficiază la noi de pachete medicale gratuite în baza biletului de trimitere pentru consultații și investigații medicale de medicină internă.
VIDEO
Mâncarea fast food, principala cauză a ficatului gras la tineri
Media10: De ce se ajunge la ficatul gras la adolescenți, la copii, la persoanele tinere care sunt depistate cu aceste afecțiuni?
Dr. Paula Ciucă: La tineri, ficatul gras apare din cauza consumul de mâncare fast food, mâncatul pe fugă, mesele neregulate, consumul de Coca Cola, Pepsi, pentru că și acestea sunt incriminate. Din ce în ce mai des avem consumul de alcool la adulți și la vârstnici. O altă cauză frecventă sunt hepatitele cu virus B și virus C, precum și obezitatea, dislipidemiile, colesterolul, trigliceridele mari. Pe lângă acestea, avem și alte afecțiuni metabolice: diabetul zaharat, hipertensiunea, anumite medicamente (antibioticele, antiinflamatoriile, anticoncepționalele și tratamentul hormonal cu estrogeni).
Media10: Cum se tratează ficatul gras? Ce opțiuni avem?
Dr. Paula Ciucă: De cele mai multe ori, nu dăm tratament pentru că este nevoie doar de un stil de viață sănătos și o alimentație corespunzătoare. În cazul în care este nevoie și de medicație, se administrează în funcție de boala de bază. Dacă avem o hepatitiă cu virus B sau virus C, tratamentul este cu interferon sau antivirale. Diabetul trebuie ținut sub control, la fel și hipertensiunea, dislipidemiile, tratamentul colesterolului și al trigliceridelor. Se pot administra hepatoprotectoare de tipul silimarinei, vitamina E, anghirol sau anghinarea (o plantă care ajută foarte mult la stimularea funcției hepatice, având și rol hepatoprotector).
Dacă nu ne modificăm stilul de viață, se poate ajunge la ciroză hepatică sau chiar carcinom hepatic
Media10: La ce complicații se poate ajunge dacă nu începem să ne modificăm stilul de viață cât mai repede astfel încât să nu ajungem la consecințe mai grave?
Dr. Paula Ciucă: Prin acumularea în exces a grăsimilor la nivelul ficatului, se ajunge la o steatoză hepatică, iar ulterior se adaugă și o inflamație, steatohepatita. Aceasta ajunge la fibroză, la noduli de regenerare, la necroză care strică arhitectura normală a ficatului și funcția acestuia. Atunci când pacientul consumă alcool și nu renunță la acest viciu sau când există hepatite cu virus B, C, se poate ajunge la ciroză hepatică, care este un diagnostic destul de urât, dar și la un carcionom hepatic, care este un diagnostic sever.
„Trebuie evitate alimentele grase, procesate, alimentele cu multe glucide, alcoolul”
Media10: Alimentația este principalul lucru pe care putem să îl folosim pentru a ține sub control lucrurile. Ce trebuie să respectăm din acest punct de vedere? Ce e bine să mâncăm și ce ar trebui să evităm?
Dr. Paula Ciucă: Alimentația joacă un rol important în steatoza hepatică. Trebuie evitate alimentele grase, procesate, alimentele cu multe glucide, alcoolul. E indicat să avem mese regulate, să mâncăm în tihnă, fără telefon, fără televizor, fără mâncare fast food zilnic și în cantități mari. Copiii ar trebui educați din familie legat de alimentație pentru că joacă un rol important în apariția anumitor afecțiuni.
Media10: Când ar trebui să mergem la controale de prevenție?
Dr. Paula Ciucă: Dacă nu sunt simptome, dacă analizele de laborator sunt normale, este bine ca pacientul să se prezinte o dată pe an pentru o ecografie abdominală. În cazul în care pacientul suferă și de alte boli, dacă are medicație pentru aceste afecțiuni, dacă este consumator de alcool, ar fi bine ca o dată la șase luni să se prezinte la medic pentru a preveni astfel complicațiile.