Cum alegem prima pereche de încălțări a copilului? Sunt convinsă că foarte mulți părinți au această întrebare. Cât de important este să îi dăm bebelușului încălțăminte corespunzătoare? De la ce vârstă trebuie să îl încălțăm? Cum alegem cea mai bună variantă? Ce se întâmplă dacă copilul nu poartă încălțăminte adecvată? Aflăm răspunsurile corecte de la Elena Dumitrache, kinetoterapeut la Kineto Plus Craiova.
„Trebuie să avem grijă să îl încălțăm încă din momentul în care începe să își lase greutatea pe tălpi”
Media10: Pe internet apar tot felul de informații, dar e bine să le luăm pe cele date de specialiști. În primul rând, vreau să te întreb cum și când trebuie să-l încălțăm pe copil?
Elena Dumitrache: Dacă vorbim despre un copil născut la termen, fără probleme de postură a piciorului, acesta începe să-și susțină toată greutatea corpului pe tălpi după vârsta de 10 luni. La început este susținut cu sprijin, adică se ține cu mânuțele fie de pătuț, fie de corpuri de mobilă, de canapea, de o jucărie. Dacă este vorba de un copil care nu a avut în antecedente alte probleme, trebuie să avem grijă să îl încălțăm încă din momentul în care începe să își lase greutatea pe tălpi. De ce? Pentru că are nevoie de o postură cât mai corectă a tălpii astfel încât mai apoi pașii și mersul independent să fie ajutați de încălțămintea pe care o poartă. Astfel, încălțămintea susține anatomia și forma corectă a tălpii piciorului și le crează senzația de echilibru de care copiii au nevoie foarte mare.
„Este important ca încălțămintea să fie preferabil din piele sau un material care să îmbrace din nou forma piciorului”
Media10: Din ce material trebuie să fie prima pereche de încălțăminte a copilului?
Elena Dumitrache: Când ajungem în magazine, cu precădere la fetițe, sunt foarte multe modele colorate, balerini sau încălțăminte cu talpă foarte subțire. Este important să alegem încălțămintea în funcție de anatomia piciorului, de forma piciorului bebelușului. De asemenea, este foarte important ca încălțămintea respectivă să permită tălpii să stea cât mai relaxată. Nu trebuie să fie o pereche de încălțăminte care să aibă un număr prea mic și să determine flexia degetelor la bebeluș sau să fie prea îngustă și piciorușul să fie puțin mai lat. Deci piciorușul trebuie să stea neapărat relaxat.
În sensul acesta, este important ca încălțămintea să fie preferabil din piele sau un material care să îmbrace din nou forma piciorului. Nu trebuie să nu fie un material dur în care piciorușul să se dezvolte în forma încălțămintei. Din contră, încălțămintea trebuie să îmbrace forma piciorului. Chiar dacă e vorba de o încălțăminte care este confecționată dint-un material textil, acesta trebuie să fie ajutat de ceva mai gros.
Încălțămintea cu șiret este cea mai bună alegere
Media10: Este de preferat să fie încălțăminte cu șiret, cu scai?
Elena Dumitrache: Din punctul meu de vedere, ca și kinetoterapeut, pentru a ajuta menținerea poziției corecte a gleznei și aliniamentului postural pe articulația glezenei, e bine să fie încălțăminte cu șiret. În momentul în care avem șiret și ghetuța sau săndăluța este îmbrăcată pe gleznă, putem să o reglăm în funcție de grosimea gleznei, dimensiunea șiretului, cât să fie de strâns sau de larg. De asemenea, mai există varianta cu scai, care este foarte ușor de adaptat și la care, după un an jumătate – doi, copilașul poate să se închidă singur. Foarte mulți părinți preferă tipul acesta de încălțăminte cu scai pentru că este mai comodă și este important să ne îndreptăm copiii către independență, adică să se poată încălța singuri.
Talpa încălțămintei trebuie să fie flexibilă, ușor moale
Media10: Cum trebuie să fie talpa încălțămintei alese?
Elena Dumitrache: Talpa trebuie să fie ușor flexibilă. O talpă dură creează durere pentru că se întinde foarte tare fascia plantară. La vârsta de un an – doi ani, copiii învață să țopăie, să alerge și atunci creează o presiune foarte mare pe talpă care provoacă durere. Trebuie să fie ușor flexibilă, ușor moale, dar nu exagerat pentru că va simți toate aderențele și toate șocurile în momentul în care va păși. Este important ca pe partea exterioară a tălpii să fie niște zimți care să nu producă alunecare.
După vârsta de 11-12 luni sau poate chiar un an când copiii învață să meargă, noi trebuie să le creăm mediul potrivit în așa fel încât să le ușurăm situația. Încercăm să le creăm un mediu în care ei să poată merge relaxați, fără să mai aibă un stres în plus pentru că talpa este lucioasă și alunecă foarte ușor. În momentul în care a căzut o dată, s-ar putea să se sperie și să nu-și mai dorească să meargă singur sau să o facă mai târziu.
„Este nevoie neapărat ca partea din interior a încălțămintei să aibă o semilună în zona de arc plantar”
Media10: Există și cazuri în care copilașul are niște probleme de postură a piciorului. Cum trebuie să alegem tipul de încălțăminte în această situație specială?
Elena Dumitrache: Dacă problemele sunt mai ușoare și nu se recomandă încălțăminte ortopedică sau talonet, putem alege un tip de încălțăminte obișnuit. Trebuie să avem un pic mai mare grijă în sensul în care este nevoie neapărat ca partea din interior a încălțămintei să aibă o semilună în zona de arc plantar. Aceasta ajută la înălțarea articulației gleznei și la dezvoltarea normală, pentru că aici intervine de fiecare dată problema de un tal valg și trebuie să avem grijă la talpă. Neapărat ar fi să avem o încălțăminte cu gleznă ca să susțină și să fie din piele sau dintr-un material care să îmbrace piciorul copilașului.
„Dacă copilul nu poartă încălțăminte adecvată și are o postură deficitară a piciorului, aceasta se dezvoltă și crește în grad odată cu vârsta copilului”
Media10: Ce se întâmplă dacă copilul nu poartă încălțăminte adecvată?
Elena Dumitrache: Dacă copilul nu poartă încălțăminte adecvată și are o postură deficitară a piciorului, aceasta se dezvoltă și crește în grad odată cu vârsta copilului. Deci accentuează postura inițială. Dacă glezna nu e așezată corect, atunci nici genunchiul nu va fi așezat corect, nici șoldul și poate că, în adolescență, va ajunge să aibă probleme cu coloana vertebrală. Practic, toată biomecanica corpului este schimbată, de aceea are o foarte mare importanță poziția piciorului. Dacă corpul nostru nu este așezat corect de la nivel inferior până sus la coloana vertebrală și terminând cu zona cervicală și capul, la un moment dat poate să fie influențat, înclinat într-o parte sau în celalată, în funcție de poziția piciorului.