Expoziție de lucrări la Centrul „Constantin Brâncuși”. Ce au prezentat elevii de la Școala „Terraveda”?

Pîrlogea Claudia
6 Min Read

Ora de educație tehnologică s-a transformat în atelier de arhitectură și spațiu construit pentru elevii de gimnaziu de la Școala „Terraveda”, într-o colaborare cu Getrix Comunitate, pe durata întregului an școlar 2022-2023. Copiii au realizat machete și lucrări cu spații de locuit imaginate, pe care le-au prezentat părinților, profesorilor și celor interesați la Centrul „Constantin Brâncuși” din Craiova în cadrul unei expoziții.

Arhitectura este un domeniu mai puțin prezent în școli, o activitate care se poate materializa printr-o serie de ateliere practice care să apeleze la creativitatea fără limite a copiilor. În urmă cu 10 ani, Școala Gimnazială „Terraveda” a început să introducă o serie de ateliere de arhitectură în zona de activități opționale pentru copii. Toate aceste interacțiuni, focusate pe foarte multe activități practice, au fost primite cu  mult entuziasm de către copii. Astfel, în urmă cu un an, pentru a ajunge la un număr cât mai mare de copii, Școala „Terraveda” a asimilat atelierele de educație de arhitectură și spațiu construit, susținute în colaborare cu Getrix Comunitate, în cadrul orelor de educație tehnologică. Totul a fost dus într-o zonă mult mai interactivă și atractivă pentru copii.

„Am acceptat această  provocare cu convingerea că educația de arhitectură și spațiu construit făcută azi va reuși să facă diferența pe termen lung în dezvoltarea de comunități puternice, implicate și conștiente de <<locul>> pe care îl locuiesc sub toate aspectele sale”, spune Adela Trif, arhitect urbanist, coordonatorul proiectului.

Universul copiilor din ziua de azi este altfel colorat, cu o altă dinamică

Ideea de a transforma educația tehnologică într-o oră interesantă, interactivă pentru copiii din generațiile de azi, cu o dinamică a vieții în continuă schimbare, a venit din dorința de a oferi mai multe oportunități și de a le dezvolta abilități noi. Astfel, a fost o provocare atât pentru coordonatorii care au luat contact cu elevii de gimanziu, cât și pentru copii, care au învățat să comunice unii cu ceilalți, să accepte provocări și să aibă o atitudine diferită vizavi de învățare.

Universul copiilor din ziua de azi este altfel colorat, cu o altă dinamică și atunci e nevoie să venim în întâmpinarea acestora ținând cont de toate și multele ce îi înconjoară. Aceste ateliere au capacitatea să-i rupă din ritmul de zi cu zi și să-i transpună în universuri create de ei, fără limite de timp și spațiu. Detașare este cea care îi liniștește, îi relaxează și îi face să se simtă în siguranță”, explică Adela Trif.

Ateliere individuale și de grup pentru elevi

De-a lungul anului școlar, elevii au învățat să lucreze singuri, dar și în echipă. Și-au dezvoltat abilități noi, s-au cunoscut mai bine, au înțeles ce înseamnă un atelier și cum arată în mod practic educația tehnologică. Astfel, la finalul anului, și-au prezentat lucrările și machetele părinților, profesorilor și celor interesați în cadrul unei expoziții la Centrul „Constantin Brâncuși” din Craiova.

„Întregul an școlar a fost împărțit în două proiecte: unul a implicat exclusiv lucrul individual, iar celălalt lucrul în echipă. Atelierele primului proiect au vizat familiarizarea cu utilizarea materialelor, metode practice de a lucra cu acestea și, nu în ultimul rând, să ne cunoaștem. A fost despre modul în care se comportă diferite materiale și cum anume le pute utiliza pentru a obține ceea ce ne-am propus să creăm. A fost despre a descoperi alte căi de învățare, despre a fi curioși și perseverenți și despre a înțelege importanța pașilor într-un proces, drumul de la imaginat la palpabil. În ceea ce privește al doilea proiect, după familiarizarea cu instrumentele de lucru, ne-a fost la îndemână să-i îndrumăm în zona de colaborare, cooperare și comunicare. Astfel, am format echipe de lucru. S-a urmărit ca fiecare membru al echipei să preia rolul în care poate să contribuie în mod activ la rezultatul final, care să reprezinte viziunea întregii echipe”, spune Adela Trif.

„Toată experiența acestui an a însemnat enorm pentru copii

La expoziție, fiecare elev și-a pus amprenta în lucrarea finală și s-a putut observa entuziasmul în ochii lor. Idei diferite, concepții noi și poate de neimaginat pentru noi, ca adulți. Copiii au reușit să dea viață lucrărilor prin crearea unui univers propriu, spații de locuit care nu ar fi posibil de realizat în lumea reală. Imaginația și creativitatea lor sunt fără limite, iar asta s-a văzut în machetele realizate din cadrul expoziției.

Sunt convinsă că toată experiența acestui an a însemnat enorm pentru copii. Am simțit-o în fiecare clipă petrecută cu ei în timpul atelierelor și, în egală măsură, a însemnat foarte mult pentru noi. Am primit din partea lor entuziasm molipsitor, bucurie în stare pură, puterea de a crea fără limite și o foarte mare doză de optimism”, conchide arhitectul urbanist, Adela Trif.

Share This Article