O afecțiune frecvent întâlnită de medicii ORL, mai ales în sezonul cald, este rinita alergică sezonieră sau, așa cum este cunoscută de mulți, febra fânului. Manifestările acesteia sunt zgomotoase și pot împiedica pacientul să își desfășoare activitatea zilnică. În plus, dacă nu mergem la medic și nu o tratăm sau dacă suntem expuși permanent la alergen, situația se poate agrava și se ajunge la complicații.
Ce trebuie să știm despre această afecțiune? Aflăm de la dr. Raluca Milcu, medic specialist ORL, la Centrul Medical Renașterea.
Media10: Ce este rinita alergică?
Raluca Milcu: Rinita alergică reprezintă o inflamație acută sau cronică la nivelul mucoasei nazale. Apare în momentul în care sistemul nostru imunitar devine sensibil și răspunde agresiv la o substanță din mediul extern, care, în mod normal, la majoritatea persoanelor nu creează probleme.
Media10: Care sunt factorii declanșatori ai rinitei alergice?
R.M.: Rinita alergică este de trei tipuri. Rinita alergică sezonieră, apare în principal primăvara, vara și toamna, iar factorul declanșator este polenul din iarbă, din arbori, din plante. Rinita alergică asezonieră sau perenă, apare pe tot parcursul anului, însă simptomele sunt mai blânde decât la cea sezonieră. Rinita profesională, care apare la persoanele care se expun constant la o substanță alergenă la locul de muncă. Alți factori declanșatori ar fi alte alergii, astmul bronșic, componenta familială, dermatitele atopice, factorii non alergenici, cum sunt fumul de țigară, chimicalele, parfumurile, temperaturile scăzute, medicamentele.
𝐂𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚ț𝐢𝐞 𝐆𝐑𝐀𝐓𝐔𝐈𝐓Ă 𝐎𝐑𝐋 la Centrul Medical Renasterea.
𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌𝐀̆𝐑𝐈: 0351. 423. 342
Care sunt simptomele
Media10: Care sunt simptomele ce ar trebui să ne dea de gândit și să ne trimită la medicul specialist ORL, într-o astfel de situație?
R.M.: O persoană care este sensibilă și se expune alergenului prezintă la câteva minute rinoreea apoasă, adică îi curge nasul, strănut în salve, adică strănută de mai multe ori și apare și lăcrimarea. Mai târziu, pot să apară obstrucția nazală, pruritul nazal, pruritul ocular, cefaleea.
Media10: Care sunt, pe de altă parte, factorii care pot să agraveze rinita alergică? Ce n-ar trebui să facem din acest punct de vedere?
R.M.: Trebuie evitată expunerea permanentă și constantă la alergenul care provoacă rinita alergică. Aici putem vorbi de oamenii care lucrează în medii cu diluanți, cu detergenți, în industria pielăriei, a lemnului. Ei sunt mai expuși, în cazul lor rinita se poate agrava pentru că sunt expuși în permanență la alergenii de acolo.
„Identificarea alergenului se poate face pe baza unor teste cutanate precum Testul Prick”
Media10: Cum se poate trata rinita alergică?
R.M.: În primul rând, trebuie să depistăm alergenul și după ce am depistat alergenul să încercăm să ne ferim pe cât de mult putem să ne expunem la el. Identificarea alergenului se poate face pe baza unor teste cutanate și aici aduc aminte despre Prick Testul, care este cel mai cunoscut. Testarea se face de către medicul alergolog. Practic se injectează cantități mici din mai mulți alergeni la nivelul antebrațului pacientului, de exemplu, din polen, mucegai, praf, tei, dacă după 15-20 de minute tegumentul se înroșește și se inflamează, înseamnă că pacientul este alergic la unul dintre alergenii injectați mai devreme. Se pot face și teste de sânge, testele de laborator care pot depista apariția anticorpilor de tip IG, imunoglobulină E.
În ceea ce privește tratamentul rinitei alergice sunt foarte importante antihistaminicele, care ne ajută la reducerea secrețiilor nazale și a pruritului.
De ajutor sunt și decongestionantele nazale care reduc inflamația mucoasei nazale, dar acestea pot folosi doar pe o perioadă scurtă de timp și anume, cinci, șapte zile. Dacă acest tratament medicamentos nu-și face efectul și rinita alergică nu se ameliorează, atunci trecem la o terapie care se numește imunoterapie. Și acest tratament se face de către medicul alergolog și constă în injectarea unor cantități mici, progresive de alergen pe o perioadă mai lungă de timp și anume, trei, cinci ani. Această terapie se face tocmai pentru ca organismul să se obișnuiască cu alergenul și să-l tolereze în timp. Tratamentul chirurgical se face doar în momentul în care vrem să corectăm obstrucțiile rinosale. Tot timpul medicul ORL-ist colaborează cu medicul alergolog în ceea ce privește rinita alergică.
„Rinita alergică poate să apară și la copii”
Media10: Există o anumită categorie de vârstă care poate este mai predispusă la a dezvolta o rinită alergică?
R.M.: Rinita alergică apare cam la toate vârstele, dar mai predispusă este categoria de vârstă între 5 și 25 de ani. Rinita alergică poate să apară și la copilași, în special la copiii cu vârste sub 9, 10 ani. Dacă părinții observă că micuțul prezintă simptome de răceală obișnuită, dar care apar într-o anumită perioadă a anului, atunci trebuie să se gândească că ar putea fi vorba de o rinită alergică sezonieră. Simptomele de rinită alergică la copil sunt asemănătoare cu cele ale adultului, dar dacă copilul pe lângă rinoree apoasă și ochi roșii, prezintă și lipsă de aer, atunci trebuie să ne gândim că cel mai probabil se instalează un astm bronșic. De cele mai multe ori, rinita alergică la copil se însoțește de astm bronșic, spre deosebire de adult, unde rinita alergică este frecvent independentă de astmul bronșic.
Media10: Există vreo metodă prin care putem preveni rinita alergică?
R.M.: Chiar dacă dobândim rinita alergică într-un anumit moment al vieții sau o moștenim genetic, poate fi prevenită parțial prin expunerea cât mai redusă la alergenul care o provoacă. Vă dau câteva exemple. Dacă un pacient este alergic la polen, în primul rând, trebuie să asculte de sfaturile și de recomandările pe care i le dau medicul alergolog și medicul ORL-ist și anume, să încerce să nu iasă din casă în perioadele în care cantitatea de polen este mai mare și anume, dimineața și seara, să nu deschidă geamurile dimineața și seara, iar dacă chiar trebuie să iasă să-și pună o mască care să-i acopere nasul și gura și ochelari de soare. Dacă pacientul este alergic la praf, la acarienii din praful din casă, trebuie să șteargă zilnic praful cu o lavetă umedă, să spele așternuturile, lenjeria de pat la 55, 60 de grade Celsius, cât mai des și să aspire sau să curețe covoarele cât mai des sau poate să renunțe definitiv la ele pentru că reprezintă o sursă foarte mare de acarieni, de praf. Dacă pacientul este sensibil la părul de animale trebuie, o dată, de două ori pe săptămână să spele blănosul: pisica, cățelul și să nu-l lase să intre în dormitor și să doarmă în pat.
„Trebuie să fim foarte atenți la aparatele de aer condiționat, să schimbăm filtrele”
Media10: Cum putem să ne ferim de afecțiunile ORL în perioada sezonului cald?
R.M.: În primul rând, trebuie să fim foarte atenți pentru că în perioada de vară avem tendința să consumăm alimente și băuturi foarte reci, care pe moment ne ajută, dar a doua zi ne putem trezi cu durere în gât, răgușeală, tuse, chiar cu cefalee. Dacă mergem la piscină sau la ștrand trebuie să avem grijă să nu ne intre apă în urechi pentru că putem să facem o otită externă care reprezintă inflamația conductului auditiv extern. Simptomatologia este dată de dureri foarte mari, de hipoacuzii, adică pacientul nu mai aude cum trebuie cu urechea afectată, apar chiar și secreții care se scurg din urechea afectată.
Simptomatologia se agravează, în special, pe parcursul nopții
Trebuie să fim foarte atenți la aparatele de aer condiționat, să schimbăm filtrele cât de des putem pentru că sunt o sursă de bacterii și de microorganisme care pot agrava sau dezvolta o alergie. În momentul în care setăm temperatura la aerul condiționat trebuie să o setăm cu maxim cinci grade mai jos decât temperatura de afară. Este bine să evităm să stăm în încăperi unde sunt și geamuri și uși deschise pentru că ne putem alege cu o durere de cap care trece destul de greu.