Ecografiile sunt extrem de importante în monitorizarea sarcinii, pentru că permit viitoarei mămici să afle din timp dacă există un risc de complicații, care necesită tratament de specialitate. Viitoarele mămici trebuie să știe că o monitorizare corectă a sarcinii presupune efectuarea unui set de analize de sânge, urină și secreții vaginale, conform unui calendar stabilit de medicul obstetrician, dar și o serie de ecografii. Acestea oferă detalii despre dezvoltarea fătului și îl ajută pe specialist să estimeze riscul unor complicații, cum sunt restricțiile de creștere, suferința fetală, nașterea prematură sau avortul spontan. Câte ecografii trebuie efectuare în sarcină? Care este rolul fiecăreia? Când este recomandată prima ecografie în sarcină? Ce fel de probleme sau anomalii morfologice pot fi depistate cu ajutorul ecografiei?
Aflăm de la dr. Loredana Avram, medic primar obstetrică-ginecologie, la spitalul privat MaDonna Maria din Craiova.
𝐆𝐡𝐢𝐝𝐮𝐥 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢𝐢, 𝐠𝐡𝐢𝐝𝐮𝐥 𝐦𝐚𝐦𝐞𝐢 – program de educație medicală pentru femei, sarcină, naștere, creșterea sănătoasă a bebelușului și grija pentru mamă lansat de Maternitatea MaDonna Maria Craiova și Media10. Este un program de educație medicală unic în Oltenia. SCOPUL este acela de a le oferi femeilor și gravidelor un ghid corect, ușor de parcurs și adaptat la întrebările lor reale, pentru a contribui la informarea lor medicală corectă.
Media10: Care este rolul ecografiilor în sarcină? De ce sunt ele importante?
Dr. Loredana Avram: Rolul ecografiilor în sarcină este, în primul rând, de a evidenția viabilitatea sarcinii. Ulterior, este foarte importantă și pentru diagnosticarea precoce a unor anomalii morfologice incompatibile cu viața sau tratabile încă din perioada sarcinii sau post partum.
Prima ecografie se face la șase săptămâni de sarcină
Media10: Când este recomandată prima ecografie în sarcină?
Dr. Loredana Avram: Prima evaluare ecografică cu ocazia sarcinii este indicat să se efectueze undeva în jurul vârstei de șase săptămâni de gestație, cu scopul exact de a evidenția viabilitatea sarcinii, poziționarea intra sau extrauterină, cât și particularitățile de implantare.
Media10: Câte ecografii sunt recomandate pe parcursul sarcinii?
Dr. Loredana Avram: Pe parcursul sarcinii, sunt aproximativ cinci ecografii importante, printre care: confirmarea sarcinii în jurul săptămânii șase de amenoree, morfologia fetală de trimestrul I asociată cu recoltarea serologică pentru dublu test și, ulterior, morfologia fetală de trimestrul II, urmată de evaluarea ecografică de trimestrul III, care are rolul de a evidenția bunăstarea fetală. Pentru noi, importantă este și evaluarea din ultima lună de sarcină pentru că ne ajută să preconizăm greutatea fetală la termen, poziția fătului la momentul termenului și, în funcție de asta, să stabilim conduita pe mai departe.
Ecografie 5D la Spitalul MaDonna Maria
Media10: Ce tip de ecografii oferiți în cadrul Spitalului MaDonna Maria?
Dr. Loredana Avram: Aici ne bazăm foarte mult, în primul rând, pe ecografiile 2D, 3D și 4D, care ne ajută în evidențierea particularităților ecografice fetale. În același timp, dispunem și de ecografia 5D, care a fost creată cu scopul de ajutor pentru examinator. În evaluarea ecografică a cordului și a sistemului nervos central, eu, ca și medic, fac secțiuni standard. Ulterior, ecograful mă ajută prin obținerea unor secțiuni suplimentare pentru o mai bune evaluare a particularităților.
Ecografia morfologică fetală de trimestru I se efectuează între săptămânile 11-13
Media10: Când se efectuează ecografia de depistare a anomaliilor fetale în primul trimestru și cât de importantă este aceasta?
Dr. Loredana Avram: Este foarte importantă pentru că se depistează anomaliile morfologice și structurale fetale foarte precoce și se pot lua măsuri în timp optim, fără efecte negative asupra statusului obstetric al femeii. În general, această evaluare este făcută în jurul vârstei de 11 săptămâni până la maxim 13 săptămâni și șase zile. Ideal este, însă, sfârșitul săptămânii 12 – începutul săptămânii 13.
Media10: Urmează apoi ecografia morfologică de trimestru 2. Ce este ea, când se recomandă și de ce este important să fie făcută?
Dr. Loredana Avram: Este o evaluare ecografică standard. Drept urmare, este clar necesar să fie recomandată tuturor pacientelor pentru că face parte din rutina medicului obstetrician. Ea are rolul de a evidenția viabilitatea fetală, caracteristicile morfologice fetale specifice vârstei, corionicitatea în cazul sarcinilor gemelare amnionicitatea și particularitățile legate de organele genitale materne, dar și de anexele fetale, unde includem aici cordonul ombilical, placenta și anusul.
„Sexul copilului se poate afla încă de la ecografia morfologică de trimestru I”
Media10: La care dintre ecografii putem să aflăm și sexul copilului?
Dr. Loredana Avram: Sexul copilului se poate afla încă de la ecografia morfologică de trimestru I. La această vârstă, în schimb, nu este recomandată scrierea propriu-zisă a sexului pentru că pot să apară mici erori, mai ales atunci când sunt folosite ecografe mai puțin performante.
Media10: Ce fel de probleme sau anomalii morfologice pot fi depistate cu ajutorul ecografiei morfologice de trimestru II?
Dr. Loredana Avram: Cu ajutorul evaluării ecografice morfologice de trimestru I se pot depista foarte multe anomalii morfologice fetale, doar că trebuie să avem în vedere că și ecografia are limitele ei. Nu toate anomaliile morfologice fetale au expresie ecografică și, în plus, ecografia nu poate exclude o anomalie cromozomială sau un sindrom genetic.
Ce putem observa cu ajutorul ecografiei din ultimul trimestru de sarcină
Media10: Apoi urmează ecografia din trimestrul 3 de sarcină, ultimul trimestru. Care este rolul acesteia?
Dr. Loredana Avram: Rolul acesteia este de a evidenția bunăstarea fetală. Ne asigură că bebelușul a avut o curbă de creștere optimă cu ocazia sarcinii, că are o stare generală bună și nu intervin alte particularități.
Media10: Ce informații utile poate oferi atât pentru liniștea mamei, cât și pentru liniștea medicului, mai ales că urmează apoi nașterea?
Dr. Loredana Avram: Poate să evidențieze, ca și particularități: poziția fetală în cavitatea intrauterină și, ulterior, față de rapoartele bazinului superior; greutatea fetală și aici vedem feții care sunt mai mari (supraponderali) sau feții micuți de greutate care nu au, totuși, o dezvoltare optimă corespunzătoare vârstei sarcinii.