Anemia prin deficit de fier și vitamine. Ce trebuie să știi?

Pîrlogea Claudia
12 Min Read

Deficitul de fier și vitamine pe o perioadă lungă de timp poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi apariția anemiei. În cazul în care ne confruntăm cu această afecțiune, trebuie să știm că identificarea cauzei este primul pas în instituirea tratamentului corect și cât mai eficient al anemiei. De ce apare deficiența de fier și vitamine? La ce simptome trebuie să fim atenți? Ce alimente conțin fier și vitaminte? Care sunt soluțiile de tratament pentru anemie? Aflăm de la dr. Janina Georgiana Goanță, medic specialist hematolog la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova.

Media10: Ce este anemia carențială feriprivă?

Dr. Janina Goanță: Anemia se definește ca o scădere a hemoglobinei la bărbați sub 13 g/dL, iar la femei sub 12 g/dL. Deficit de fier înseamnă că fierul din organismul nostru este scăzut, adică se pierde sânge pe undeva ocult, fie că pacientul știe sau nu că a sângerat.

Media10: Ce se întâmplă în corpul nostru, mai exact, cand avem deficit de fier?

Dr. Janina Goanță: Să discutăm, de exemplu, despre hemoragiile digestive sau hemoragiile la nivel genital la femeie. Dacă femeile sângerează foarte mult la menstruație sau între menstruații sau dacă o persoană de vârstă medie, un vârstnic sângerează pe la nivelul tubului digestiv, atunci încet, încet organismul nostru se spoliază în fier. Astfel, nu mai există constituent pentru a se forma eritrocitele, vom avea o hematopoieză diminuată și hemoglobina va începe treptat să scadă.

Ce afecțiuni pot duce la deficit de fier?

Media10: Din ce cauze poate scădea nivelul fierului din organism?

Dr. Janina Goanță: La femeile tinere avem menoragii sau metroragii, sângerarea fiind cauza principală. La bărbați, de cele mai multe ori, avem asociată o patologie. Când suferim de anemie feriprivă, obligatoriu trebuie căutată cauza acesteia. Putem să vorbim despre sângerări la nivelul tubului digestiv și aici pot intra atât leziuni maligne, cât și leziuni benigne: hemoroizi, hernii hiatale, diverticulite sau chiar un neoplasm. În sfera ORL, de exemplu, putem să avem sinuzite sau diferite neoplazii care pot fi asociate cu epitaxis moderat sau sever (n.r. sângerare nazală), leziuni locale, leziuni traumatice. De asemenea, putem să avem varice esofagiene, esofag Barrett sau alte modificări patologice la nivelul esofagului.

La nivelul stomacului, cauzele pierderii fierului din organism pot fi date de: ulcere gastrice, gastrite hemoragice, tumori. Putem chiar să avem rezecții gastrice care să interfereze cu absorbția fierului, ulcere duodenale, rectoragii sau hemoroizi. Pe lângă acestea, putem să avem la nivelul vezicii urinare anumite infecții importante care pot fi depistate cu hematurie microscopică sau macroscopică, cum ar fi: cancerele (în special la adulți sau vârstnici), patologii renale în sfera genitală atât la bărbat, cât și la femeie. La bărbat putem să vorbim despre prostatite, infecții ale prostatei, adenoame de prostată, tumori la nivelul respectiv, iar la femei avem fibroame, cancere uterine, cancere ovariene, de col.

Ce simptome trebuie să ne alarmeze?

Media10: Ce ar trebui să ne atragă atenția la corpul nostru și să ne dea de înțeles că avem un aport scăzut de fier?

Dr. Janina Goanță: În momentul în care nu ne mai simțim bine, adică suntem amețiți, obosiți, fără putere, fără chef de muncă, avem palpitații, dureri de cap, apetit scăzut, părul și unghiile se rup ușor, când ne uităm în oglindă și vedem că suntem palizi sau în momentul în care scaunul nostru este negru, urina este de culoare roșie, atunci trebuie să ne prezentăm la medic.

Media10: Pe lângă scăderea fierului din sânge, pacienții cu anemie prezintă și o reducere a aportului de vitamine din organism. De ce vitamine au nevoie pacienții cu anemie?

Dr. Janina Goanță: Putem să discutăm despre anemiile megaloblastice pentru că, pe lângă anemia prin deficit de fier, mai sunt și anemiile carențiale prin deficit de vitamina B12 și de acid folic (vitamina B9). Putem să avem anemie la acești pacienți, însă, de cele mai multe ori, aceste anemii apar la o perioadă îndelungată de la carență. Dacă vorbim de lipsa vitaminei B12, deficitul apare după cinci ani, așa cum este menționat în literatură. Simptomatologia o resimțim după o perioadă mai îndelungată de la deficitul propriu-zis. De exemplu, sunt pacienți vegetarieni sau care devin vegetarieni dintr-o dată și după o perioadă de aproximativ trei – cinci ani apare deficitul de vitamina B12.

Media10: De cât fier are nevoie un adult? Dar un copil?

Dr. Janina Goanță: În organismul unui adult, cantitatea totală de fier este de aproximativ 4 g de fier, acesta fiind repartizat în mai multe compartimente. Necesarul zilnic este de 1 – 1,5 mg, ce se absoarbe din alimentație. În schimb, dacă avem un deficit important, cum este la gravide, la femei aflate la menstruație, se pot absorbi undeva la 1,5 mg. 

Alimente bogate în fier și vitamine

Media10: Ce alimente conțin fier, vitamine și pe care trebuie să le consumăm regulat?

Dr. Janina Goanță: Pentru a ne menține cantitatea necesară de fier, este suficient să mâncăm în fiecare zi alimente bogate în fier, precum: ficat, spanac, broccoli, salată verde, kiwi, sfeclă roșie. De subliniat este că nu trebuie să facem un abuz de aceste alimente. Organismul nostru își va lua atât cât are nevoie. În schimb, vitamina B12 o luăm din orice tip de carne (pește, carne de pui, vită, porc), precum și din ouă. Vitamina B9 se găsește în verdețuri, în legumele verzi. Dacă pacientul are talasemie (anemie congenitală), de exemplu, va avea nevoie permanent de acid folic, în special în perioada de primăvară – toamnă când se găsesc mai greu legumele verzi. Prin urmare, acesta va avea nevoie și de un supliment de vitamina B9.

Media10: Pe lângă alimentație este necesar să luăm și suplimente alimentare pe bază de fier și vitamine?

Dr. Janina Goanță: Atunci când avem niște investigații efectuate și pacientul are într-adevăr un deficit important de fier cu anemie, bineînțeles că va primi tratament cu fier. Fierul, de obicei, este sub formă de pastile și se administrează oral. În situația în care există pacienți care nu tolerează fierul oral, se poate administra și intravenos.

Hemoleucograma ne ajută să depistăm dacă pacientul suferă de anemie

Media10: Ce analize trebuie să facem periodic pentru a verifica care este nivelul fierului din sânge?

Dr. Janina Goanță: În primul rând, avem hemoleucograma care ne ajută să depistăm dacă pacientul suferă de anemie. În al doilea rând, după ce s-a stabilit că pacientul are anemie, va trebui să facem investigarea fierului, adică feritina (fierul nostru de depozit) și sideremia. Acestea se fac obligatoriu împreună și ne ajută să punem cu certitudine diagnosticul de deficit de fier.

„Tratamentul cu fier constă în administrarea zilnică de pastiluțe care conțin o cantitate de 100 – 150 mg de fier”

Media10: Cum se tratează anemia carențială feriprivă? Care sunt soluțiile de tratament?

Dr. Janina Goanță: În primul rând, tratamentul se face cu pastiluțe pe bază de fier. Le primesc toți pacienții care au hemoglobina în limite acceptabile. Dacă pacientul nostru este tânăr și are hemoglobină peste 7 g/dL, atunci poate să primească tratament cu fier. Dacă hemoglobina este sub 7 g/dL, atunci vorbim de administrarea de sânge. Dacă sunt persoane vârstnice cu comorbidități, dacă hemoglobina este peste 8 g/dL (8,5 g/dL – 9 g/dL), în funcție de patologia preexistentă, pacientul poate să primească fier. Dacă pacienții au o patologie importantă, adică probleme cardiace la care anemia dezechilibrează patologia cardiacă, ei vor primi tratament cu masă electrocitară și, ulterior, tratamentul cu fier.

În al doilea rând, tratamentul cu fier constă în administrarea zilnică de pastiluțe care conțin o cantitate de 100 – 150 mg de fier. Acestea se iau cu jumătate de oră – o oră înainte de masă și nu se asociază cu alte suplimente. De exemplu, dacă nu avem carență de vitamine, nu trebuie să asociem fierul cu vitamina B12 sau B9, atâta timp cât noi nu avem nevoie de ele. De menționat este că acest tratament se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp.

Dacă pacientul nostru are o hemoglobină de 9 g/dL, de exemplu, se spune că hemoglobina ar trebui să crească cu aproximativ 2 g/dL în două luni după tratamentul cu fier și apoi să se normalizeze. Deci oricum va trebui să urmăm minim două luni tratamentul până când hemoglobina se normalizează. După ce hemoglobina este normală, trebuie să continuăm tratamentul cu fier încă patru luni pentru umplerea depozitelor, pentru ca feritina noastră să fie și ea în limite normale. Per total, tratamentul cu fier durează aproximativ șase luni.

Dacă nu înlăturăm cauza care a dus la apariția anemiei, pacientul trebuie să administreze tot timpul fier de întreținere

Media10: Ce se întâmplă dacă nu identificăm cauza care a dus la apariția anemiei?

Dr. Janina Goanță: În momentul în care avem o anemie prin deficit de fier, obligatoriu trebuie căutată cauză. Dacă se identifică cauza pentru care a apărut deficitul de fier, atunci trebuie înlăturată pe cât posibil. În situația în care nu se poate înlătura cauza care a dus la apariția anemiei prin deficit de fier, pacientul trebuie permanent, cu perioade de pauză, să ia acest fier de întreținere. Dacă vorbim de femeile care au menoragii sau metroragii, acestea pot merge la ginecolog pentru a trata cauza și mai apoi vor urma tratamentul cu fier timp de șase luni. De asemenea, dacă pacientul prezintă o patologie neoplazică (cancer), se merge pe aceeași premisă: rezolvăm cauza, apoi dăm tratamentul cu fier.

Share This Article