Dermatita atopică la copii. Cum se tratează?

Pîrlogea Claudia
8 Min Read

Dermatita atopică este una dintre bolile care apar cu preponderență și la copii. Ca tratamentul să fie cât mai eficient, este important ca părinții să fie atenți la simptomele specifice acestei afecțiuni și să se prezinte la medicul dermatolog cât mai repede. Care sunt cauzele apariției dermatitei atopice la copii? Cum o depistăm? Care sunt metodele de tratament și de ce recomadări trebuie să ținem cont? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: Dermatita atopică poate fi întâlnită și la copii. Cât de frecventă este în rândul acestora?

Dr. Cristina Popa: Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică și reprezintă una dintre cele mai întâlnite afecțiuni dermatologice la copii. La ora actuală, la nivel mondial, 1 din 5 copii suferă de dermatită atopică.

De ce apare dermatita atopică la copii?

Media10: Din ce cauze poate să apară această afecțiune în cazul copiilor?

Dr. Cristina Popa: Apariția dermatitei atopice presupune frecvent asocirea mai multor cauze. În primul rând, avem cauza genetică. Când gena care controlează o proteină (filagrina) implicată în structura pielii este modificată, celulele au o distribuție diferită și cel mic tinde să se deshidrateze mai repede. Acest lucru duce la uscăciune cutanată. În al doilea rând, o consecință a cauzei genetice este apariția unui dezechilibru al barierei cutanate. Când bariera pielii nu mai este protejată de triggerii din mediul extern (climă, infecții, iritanți, alergeni), pielea devine uscată, predispusă la inflamație și chiar infecție.

În al treilea rând, avem dezechilibrul sistemului imunitar, care va reacționa exagerat la orice stimul din interior sau exterior (haine, colorant, parfum etc). Practic, orice afecțiune, puseu de febră, creșterea dinților, infecții din sfera ORL, transpirații excesive sau vaccin pot produce dereglări ale sistemului imunitar. Astfel, se va declanșa un puseu de dermatită atopică, asta dacă vorbim și de un fond atopic al copilului. O treime dintre copiii cu dermatită atopică pot prezenta și alergii, în special alergii alimentare.

Primul semn este mâncărimea asociată cu uscăciunea

Media10: Ce simptome prezintă copiii cu dermatită atopică, în funcție de vârstă?

Dr. Cristina Popa: Primul semn, de cele mai multe ori, este pruritul (mâncărimea), asociat cu xeroza cutanată (uscăciunea) fără niciun alt semn. Ulterior, pot apărea leziuni eczematoase cu diferite localizări caracteristice, în funcție de vârsta copilului. La sugar, dermatita atopică afecteaza în special fața (obraji, frunte, bărbie) și scalpul. Se prezintă sub formă de placarde eritematoase, vezicule, eroziuni, fisuri și cruste. Caracteristic este că zona periorală și nasul rămân ușor palide, lipsite de leziuni.

La copii si adolescenți, dermatita atopică mai este numită și eczemă flexurală din cauza localizării la nivelul plicii cotului, în spatele genunchilor, la articulația pumnului, dosul mâinilor și picioarelor, la ceafă și zona laterocervicală. La acest nivel sunt prezente, în special, leziuni eritematoase imprecis delimitate și leziuni de grataj. Se pot întâlni și modificări la nivelul unghiilor de la mâini.

În general, diagnosticul este clinic

Media10: Cum se diagnostichează dermatita atopică la copii?

Dr. Cristina Popa: Diagnosticul este clinic, cel mai frecvent, și se bazează în principal pe prezența pruritului și pe distribuția tipică a leziunilor cutanate în funcție de vârstă, pe istoricul personal sau familial de atopie și pe caracterul cronic al afecțiunii care presupune pusee de dermatită intercalate cu perioade de acalmie. Testele de laborator pot completa diagnosticul de dermatită atopică în formele grave, extinse sau non-responsive la tratament.

Media10: Cum se tratează această afecțiune? Tratamentul este diferit în funcție de vârsta copilului?

Dr. Cristina Popa: Tratamentul presupune două etape: terapie de fond și terapia puseelor. Terapia de fond presupune o hidratare/emoliere corectă. Este extrem de important ca în momentul în care copilul prezintă eczemă (pielea este inflamată) să nu se mai aplice crema emolientă. Aceasta va fi înlocuită cu creme pe bază de cupru, zinc, glutation, sucralfat sau produse cu proprietăți epitelizante și abia apoi se revine la crema emolientă.

Terapia puseelor se realizează în funcție de severitatea dermatitei atopice și poate consta în: antiseptice pe bază de ioni de argint, antiinflamatorii topice (dermatoscorticoizi), imunomodulatoare topice (inhibitori de calcineurină), fototerapie, tratament antibiotic pentru leziunile suprainfectate). Se mai pot folosi tratamente sistemice cu Ciclosporină, Glucocorticoizi, Metotrexat, Azatioprină sau terapie biologică.

Recomandări de la medic

Media10: Ce recomandări le dați părinților pentru ameliorarea simptomelor copilului cu dermatită atopică?

Dr. Cristina Popa: Pielea copilului atopic este una fragilă, delicată, astfel că igiena excesivă nu ne ajută. Sunt recomandate dușurile sau băile scurte (nu mai lungi de șapte – 10 minute) o dată la două zile sau chiar mai rar, în funcție de leziuni. Trebuie folosite produse de curățare blânde, fără parfum, coloranți, parabeni. După baie aplicăm zilnic o cremă emolientă pe pielea ușor umedă, de preferat în primele cinci minute după baie. Atenție! O greșeală frecventă este aplicarea energică a cremei de corp, prin frecare, lucru care le poate face mai mult rău copilașilor. Este extrem de important să încălzim bine crema în mâini, să o aplicăm în mai multe puncte la nivelul corpului și să o întindem doar dintr-o mișcare sau două.

De asemenea, părinții trebuie să taie frecvent unghiile copilului pentru a preveni leziunile de dermatită apărute în urma scărpinării. Se vor utiliza haine moi, din bumbac. Hainele din poliester și lână pot fi prea aspre și provocă iritații. De preferat sunt hainele de culoare deschisă care nu au colorant. În plus, temperatura în cameră trebuie menținută la 21-22 °C, să fie cât mai liberă, fără jucării de pluș sau cărți care pot reține praf. Varia și iarna este indicat să utilizăm umidificatorul.

La ce complicații poate duce dermatita netratată?

Media10: Ce complicații pot să apară dacă nu mergem la medic și nu tratăm afecțiunea la timp?

Dr. Cristina Popa: Complicațiile dermatitei atopice sunt frecvent întâlnite. Pielea este mult mai fragilă, pot să apară dermatite de contact inclusiv din cauza unei țesături sintetice. Alte complicații sunt infecțiile microbiene (frecvent cu stafilococ auriu), micotice sau virale (infecția cu herpes simplex poate duce la eczemă herpeticum). La copiii cu forme extinse poate să apară dermatita exfoliativă sau fenomene de sensibilizare la medicamente (eritrodermii postmedicamentoase).

Media10: Dermatita atopică la copii se ameliorează sau dispare o dată cu înaintarea în vârstă?

Dr. Cristina Popa: Din fericire, dermatita atopică are o evoluție favorabilă în timp. La 90% dintre copii se autolimitează în jurul vârstei de doi – cinci ani și într-un procent mai mic până la vârsta de șapte ani. Există și cazuri (mult mai rare) la care dermatita atopică poate persista și în perioada de adult.

Share This Article
Leave a Comment