Osteoporoza. Ce soluții de tratament există?

Osteoporoza este o afecțiune des întâlnită în rândul femeilor, dar poate apărea și la bărbați. Manifestările ei sunt silențioase și evoluează pe parcurusul mai multor ani. O putem diagnostica foarte ușor în urma testului DEXA, care trebuie efectuat de orice femeie aflată în perioada menopauzei. Dr. Cristina Ene este medic specialist reumatolog și ne răspunde la cele mai frecvente întrebări: de ce apare osteoporoza? Cum o putem depista? Care sunt cele mai eficiente soluții de tratament?

Media10: Ce este osteoporoza și de la ce varstă apare, în general? Este mai frecvent întâlnită la femei sau la bărbați?

Dr. Cristina Ene: Osteoporoza este o boală caracterizată prin pierderea densității osoase. Apare, în general, după vârsta de 45-50 de ani și cu preponderență la femei, raportul fiind de patru femei la un bărbat.

De ce apare osteoporoza?

Media10: Cum se formează osteoporoza?

Dr. Cristina Ene: Trebuie să înțelegem că sistemul nostru osos este într-o permanență remodelare, de când ne naștem. În copilărie și adolescență, procesul de osteosinteză este mai accentuat. În această perioadă, osul se formează, depozitează și se solidifică. Procesul de osteoliză sau ceea ce înseamnă pierderea de masă osoasă este mult mai lent în prima parte a vieții.

În schimb, după o anumită vârstă, când corpul începe să îmbătrânească, se produce un dezechilibru. Osteosinteza nu mai este atât de importantă cât este, mai degrabă, osteoliza. Acestea sunt influențate inclusiv de partea hormonală. Odată cu trecerea timpului, femeile intră la menopauză. Acest lucru duce la un deficit destul de mare de estrogen și la influențarea ostesintezei. Nemaifiind suficient estrogen, acest proces este încetinit și predomină, astfel, osteoliza.

Celulele care sunt responsabile de osteosinteză sunt osteoblastele, iar cele care sunt responsabile de osteoliză sunt osteoclastele. Bisfosfonații reprezintă o clasă de medicamente care sunt responsabile de inhibarea osteoclastelor, adică a celor care distrug osul și determină pierderea masei osoase. Deci le opresc sau le încetinesc și le stimulează pe cele care realizează sinteza osoasă, adică osteoblastele. Practic, lucrează pentru a înclina balanța în favoarea osteosintezei.

Trebuie să avem un aport suficient de minerale și vitamine încă din copilărie

Media10: Ce factori pot influența dezvoltarea osteoporozei?   

Dr. Cristina Ene: În prima parte a vieții are loc osteosinteza și, practic, solidificarea întregului sistem osos. Prin urmare, dacă nu avem un aport suficient de minerale și vitamine încă din copilărie, la maturitate oasele noastre nu vor ajunge la o densitate minerală osoasă adecvată. Astfel, declinul va începe de mai jos. Nu vom atinge niciodată un nivel optim al sănătății osului dacă în copilărie nu avem un aport suficient de: calciu, vitamina D3, zinc, cupru, magneziu, vitamina K.

Totodată, trebuie să știm că există și un determinism genetic. Dacă avem pe cineva în familie cu osteoporoză (mama, mai ales), avem șanse foarte mari să facem și noi. În plus, studiile au arătat că, spre deosebire de alte boli, unde obezitatea are un efect negativ asupra bolilor sau asupra riscului de a dezvolta anumite afecțiuni, pacientele cu un indice de masă corporal scăzut vor avea un risc mai mare de a dezvolta, în timp, osteoporoză. Un alt factor de risc pentru declanșarea acestei boli este sedentarismul. Combaterea lui prin activitate fizică regulată, mișcare ne ajută în procesul de înclinare a balanței în sens pozitiv.

Fracturile la șocuri mici ridică suspiciunea de osteoporoză

Media10: Ce simptome ar trebui să ne atragă atenția?

Dr. Cristina Ene: Osteoporoza este o boală silențioasă. Degradarea osului, adică slăbirea densității osoase, se realizează pe parcursul mai multor ani. În cazurile avansate, când osteoporoza se instalează și înaintează, putem să avem dureri osoase generalizate, cu precădere la nivel lombar și la nivelul șoldurilor. De asemenea, foarte multe paciente descoperă că au osteoporoză în momentul în care apare o fractură la impacturi sau șocuri mici la care, în mod normal, un os sănătos nu s-ar rupe. Aceste tipuri de fracturi ridică suspiciunea de osteoporoză, iar pacienților li se efectuează testele în consecință.

La examenul clinic, ca să ajugem să facem testele respective, vedem pacientul cu o cifoză, cu o coloană deformată sau cu contracturi musculare foarte puternice. Astfel, putem să indicăm efectuarea unui test de osteoporoză. Într-adevăr, pe măsură ce înaintăm în vârstă și osul se degradează, există o tasare a coloanei vertebrale. Vertebrele întregii coloane își pierd din înălțime și inclusiv pacientul remarcă o pierdere de aproximativ un centimetru și jumătate pe an.

Diagnosticul de osteoporoză se pune pe baza testului DEXA

Media10: Cum depistăm osteoporoza la pacienți și ce ne puteți spune despre diagnosticul de osteopenie?

Dr. Cristina Ene: Înainte de a ajunge în stadiul de osteoporoză, avem stadiul de osteopenie, când pierderea osoasă este constantă, a început, s-a activat, dar nu am ajuns încă în stadiul grav în care există riscul de fractură. Prin urmare, dacă inițiem tratamenul precoce, în stadiul de osteopenie, putem să anticipăm și să nu ajungem la osteoporoză.

În ceea ce privesc testele care se pot efectua, diagnosticul se pune pe evaluarea densității minerale osoase care se face prin mai multe metode. În principal, în cabinetul ambulator sau în policlinică, se efectuează osteodensinometria cu ultrasunete, dar care are o marjă medie de eroare. Este destul de limitată și se efectuează la nivelul călcâiului. În momentul în care vorbim de un picior, o zonă cu osteofite destul de mari, acel test poate să influențeze pozitiv rezultatul. Astfel, poate să nu indice osteoporoză, deși pacienta are.

În schimb, testul de fidelitate este osteodensitometria prin absorbțiometrie cu raze duale X (DEXA). Este cel mai fidel test, pe baza căruia se poate pune diagnosticul clar. Orice femeie care a intrat la menopauză (de doi-trei ani), mai ales dacă se știe cu istoric în familie de osteoporoză, e bine să efectueze acest test începând cu segmentele unde apare cel mai precoce, și anume: la nivelul antebrațului și la nivelul șoldurilor. Ulterior, ajunge și la nivelul coloanei vertebrale, mai ales lombare. Dacă testul a ieșit fără modificări, se repetă la intervale de doi-trei ani. Dacă sunt modificări de osteopenie sau osteoporoză, trebuie repetat din an în an.

Soluții de tratament pentru osteoporoză

Media10: Cum tratăm osteoporoza? Pacienții care au această afecțiune se pot vindeca?

Dr. Cristina Ene: Dacă avem un dezechilibru între formarea de os nou și distrugerea osoasă, trebuie să ne gândim că putem să înclinăm balanța. Tratamentul se bazează pe înclinarea balanței în favoarea creșterii sintezei de os nou. Dăm medicația pe care o avem la dispoziție și vedem cât timp se menține, dar asta ține de terenul fiecărui pacient. Trebuie să fim sinceri și să spunem că tratamenul, în cazul acesta, este unul de lungă durată. Există și posibilitatea vindecării, adică diagnosticul de osteoporoză poate fi reversibil.

Medicina a revoluționat destul de mult tratamentul și a introdus medicamente care inhibă distrugerea osoasă: bisfosfonații. Mai există un tip de tratament, mai nou, o clasă de medicamente pe care o numim terapia biologică. Denosumab este un medicament destul de important, un anticorp monoclonal, care se administrează pe bază de protocol în urma eșecului terapeutic anterior.

Aportul de suplimente și schimbarea stilului de viață contribuie la combaterea afecțiunii

Media10: Ce tratamente naturiste pot fi de ajutor pentru pacienții cu osteoporoză?

Dr. Cristina Ene: Dincolo de medicamentele clasice, trebuie să ne axăm, în primul rând, pe ceea ce numim non-farmacologic sau partea de suplimente. Aportul de vitamina D3, de calciu, zinc, cupru, magneziu și inclusiv vitamina K duc la o homeostază, la un echilibru al osului. Toate aceste suplimente ajută la menținerea calciului în oase și la înclinarea balanței, așa cum spuneam anterior, în favoarea sintezei de os nou. În al doilea rând, când vorbim de terapia non-farmacologică, avem în vedere și schimbarea stilului de viață. Asta înseamnă renunțarea la fumat, la consumul de alcool și menținerea unei diete echilibrate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Durerea de sâni. Când trebuie să te îngrijoreze?

Next Post

Leucemia. De ce apare și ce soluții de tratament există?

Related Posts
Verified by MonsterInsights