Durerea de sâni. Când trebuie să te îngrijoreze?

Pîrlogea Claudia
9 Min Read

Durerea de sâni este un simptom des întâlnit în rândul femeilor. Poate apărea în fază premenstruală, în sarcină, dar pot exista și alte cauze care trebuie să ne trimită la un consult de specialitate. Dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic, ne răspunde la cele mai frecvente întrebări. Ce se întâmplă în corpul nostru când apare durerea de sâni? Ce putem face ca să o diminuăm? Când poate semnala un cancer de sân? Cât de important este să efectuăm periodic o ecografie de sân?

Media10: Ce este sânul?

Dr. Andreea Sultana: Sânul sau glanda mamară este un organ deosebit de complex și important. Este caracter sexual secundar, iar dezvoltarea sa depinde de hormonii sexuali feminizanți. Sânul este format predominant din țesut glandular numai în perioada de activitate ovariană, adică de pubertate până la climacteriu sau menopauză. Poate fi afectat de o patologie vastă și redutabilă, cancerul mamar ocupând locul II în ceea ce privește mortalitatea feminină după afecțiunile cardiovasculare.

Factorii genetici, nervoși și hormonali contribuie la apariția durerii de sân

Media10: Multe femei se confruntă cu durerea de sâni. Din ce cauze poate apărea?

Dr. Andreea Sultana: Creșterea, dezvoltarea și funcționarea glandei mamare în diferite etape de vârstă sunt influențate de factori multipli: genetici; nervoși; hormonali – în special estrogen –  progesteron, prolactină, androgen, hormon de creștere. La pubertate, sub acțiunea hormonilor sexoizi ovarieni, se produce creșterea și dezvoltarea glandei mamare. La femeia adultă (până la menopauză), sub influența hormonilor estrogeni, se întreține dezvoltarea glandei mamare realizată la pubertate, urmând să prezinte modificări ciclice lunare. La menopauză, estrogenul și progesteronul, factorii hormonali principali ai structurilor ștritoficității mamare, scad în concentrație. Astfel, glanda mamară involuează prin atrofia țesutului glandular. În schimb, proliferează țesutul elastic și țesutul adipos.

Media10: Ce se întâmplă hormonal în corpul nostru când apare durerea de sâni? 

Dr. Andreea Sultana: Activitatea funcțională a glandei mamare este subordonată, în principal, secreției estrogen-progesteronice. Prin urmare, suferă modificări ciclice mari, ce corespund etapelor de sexualizare, sau mici, lunare, ale acestor hormoni. Secreția de estrogen în exces (hiperstrogenismul) determină apariția unor manifestări caracteristice care predomină la nivelul receptorilor specifici, adică uter și sâni. La nivelul sânilor, determină apariția unei dureri denumită mastodinie.

Durerea de sâni poate să persiste și în timpul menstruației

Media10: Când este normală durerea de sâni și când ar trebui să ne îngrijoreze?

Dr. Andreea Sultana: Poate să apară durere la nivelul sânilor în perioadele premenstruale și sunt încadrate în așa-numitul sindrom premenstrual. Aceasta poate să persiste și în timpul menstruației, să dispară odată cu apariția ei sau după ce se termină perioada menstruală. Așa este normal și așa resimt marea majoritate a femeilor, dar pot să fie și variații. Orice altă durere care atrage atenția, din punct de vedere a duratei prelungite sau care nu cedează după un tratament specific, trebuie să orienteze pacienta către un control mai amănunțit, eventual endocrinologic și ginecologic, pentru a exclude alte cauze.

Sindromul premenstrual include și durerea de sân

Media10: Femeile se confruntă cu durerea de sâni la menstruație, în general. De ce se întâmplă asta?

Dr. Andreea Sultana: La nivelul sânului, concentrația estrogenilor crește în exces premenstrual și determină retenție hidrică, congestie. Acest lucru duce la creșterea volumului mamar cu apariția sensibilității, a durerii locale, așa-denumita mastodinie. Mastodinia se manifestă diferit și poate fi resimțită ca o senzație de tensiune, de plenitudine în ambii sâni, cu dureri la palpare sau spontane, uneori intense. Sânul este ferm, format cu precădere din țesut glandular, și se palpează cu ușurință. Aceste simptome definesc sindromul premenstrual și pot să apară cu câteva zile înainte (până la 10-12 zile premenstrual), urmând să dispară în timpul sau după terminarea menstruației.

Media10: Totuși, durerea de sâni poate apărea și în timpul sarcinii. Este normal?

Dr. Andreea Sultana: În timpul sarcinii, sânii se află sub influența modificărilor hormonale caracteristice, în special sub influența creșterii nivelului de prolactină. Astfel, sânii cresc în volum, poate să apară chiar o secreție lactată și un disconfort dureros. În această situație se efectueză o ecografie mamară tocmai pentru a liniști viitoarea mămică în legătură cu simptomele pe care le are. Ele au legătură cu variațiile hormonale și nu anunță neapărat o patologie anume.

Modificările observate la palpare pot anunța cancerul de sân

Media10: Când poate semnala durerea de sâni un cancer la sân?

Dr. Andreea Sultana: De cele mai multe ori, când este vorba de un cancer mamar, atrag atenția modificările observate la palpare, modificările care apar local la suprafața tegumentului. Durerea poate să survină mai târziu pentru că nu este neapărat un simptom principal, care apare de la început. De obicei, pacientele vin la medic după ce se palpează acasă și observă ceva modificat: modificări ale tegumentului, inflamație, modificări ale structurilor, mamelonului, semne inflamatorii, edemul tegumentului.

Media10: De la ce vârstă ar trebui să facem ecografie de sân pentru a preveni cancerul de sân?

Dr. Andreea Sultana: Ecografia este o investigație non-invazivă, care nu doare și care poate fi făcută de la orice vârstă: de la nou-născut până la femeia aflată în perioada de menopauză. Aceasta oferă informații legate de structură sau de patologii suspecte.

„Pe lângă ecografie, poate fi făcută o dozare hormonală”

Media10: Ce teste, investigații sunt necesare pentru a verifica starea sânilor?

Dr. Andreea Sultana: Pe lângă ecografie, poate fi făcută o dozare hormonală prin analizele de sânge, care arată nivelul hormonilor implicați în reglarea ciclului menstrual. Dacă sunt modificări, pot ducă la apariția mastodiniilor. În acest fel, știm dacă aceasta este cauza sau dacă trebuie să mărim gama de investigații, să facem și un control ginecologic sau altele.

Media10: O dată la cât timp este recomandată efectuarea unei ecografii de sân și de ce?

Dr. Andreea Sultana: Ecografia se poate face și în scop preventiv. În urma efectuării examenului imagistic ecografic, se stabilește scorul BI-RADS. În funcție de scorul obținut, recomandările de repetare a ecografiei sunt fie la 12 luni, fie la un interval mai scurt, de patru – șase luni. Poate fi un scor care să recomande o biopsie sau care necesită adăugarea altor investigații imagistice, precum: mamografie, RMN sau direct intervenție chirurgicală. Deci ecografia este o investigație de primă intenție care ajută foarte mult în stabilirea conduitei ulterioare.

Cum scăpăm de durerea de sâni?

Media10: Ce putem face ca să ameliorăm durerea de sâni?

Dr. Andreea Sultana: Pentru a ameliora durerea de sâni, se pot administra substanțe locale, unguente care să conțină antiinflamator, menite să reducă disconfortul dureros, edemul care apare premenstrual. Putem face asta până să ajungem în cabinetul medicului specialist, fie că este medic de familie, endocrinolog sau ginecolog. Ideal ar fi să efectuăm și o ecografie mamară, un profil hormonal ovarian, să avem o discuție cu pacienta pentru a vedea dacă acea durere a fost ameliorată cu administrarea acelui unguent sau persistă.

Pot fi recomandate, pe lângă antiinflamator, preparate hormonale sau administrarea sistemică de preparate hormonale în funcție de persistența și momentul apariției acestor dureri. Prin urmare, tratamentul poate fi administrat doar în a doua jumătate a ciclului menstrual sau după terminarea menstruației (din a cincea zi). În plus, pacientele pot lua și extract de luminița nopții, suplimente de vitamina E, care contribuie la ameliorarea durerii. De asemenea, recomand reducerea cantității de cofeină, reducerea expunerii la soare, o alimentație echilibrată, precum și evitarea purtării de lenjerie strâmtă (sutiene cu push up, cu balene).

Share This Article
Leave a Comment