„Copilul meu a răcit. Ce pot face?” Toți părinții își pun această întrebare, mai ales dacă este primul copil. De multe ori, e nevoie ca părintele să acționeze singur, să gestioneze cât mai rapid și cât mai eficient situația până să ajungă la medic. Infecțiile virale respiratorii sunt frecvente, în special la copii, și, de obicei, se pot trata ușor de acasă. Iată câteva sfaturi utile de la medicul pediatru:
În infecțiile virale, tratamentul administrat este în funcție de simptomele pe care le acuză copilul. Până să ajungem la medic, părinții trebuie să cunoască niște măsuri elementare de ameliorare a manifestărilor specifice răcelii. De exemplu, dacă apare febra, părintele poate încerca să o reducă acasă prin administrarea de antipiretice.
„Tratamentul corect este, de obicei, simptomatic. Febra este unul din simptome și o tratăm cu antipiretice, în funcție de vârstă. Unele dintre antipiretice au și rol antiinflamator și aici vorbim de ibuprofen, care scade și febra și inflamația”, explică dr. Ramona Nedelcuță, medic primar pediatru.
De ce trebuie să consumăm lichide când suntem bolnavi?
Hidratarea este un pas extrem de important într-o infecție virală. Copilul poate să refuze să mănânce, ceea ce este perfect normal, însă are nevoie să consume multe lichide: apă, ceai, sucuri naturale, apă cu lămâie. O hidratare corespunzătoare diminuează simptomatologia și asigură fluidizarea mucoaselor.
„Foarte important este să administrăm lichide. Hidratarea organismului determină, pe lângă ameliorarea stării de rău, și instituirea unei protecții superioare la nivelul mucoaselor. Acestea se fluidizează și sunt eliminate mult mai ușor”, spune medicul pediatru.
Ce beneficii au vitaminele C și D în infecțiile virale?
Știm foarte bine că vitaminele sunt necesare pentru buna funcționare a organismului. Atunci când copilul nostru suferă de o infecție respiratorie virală, sistemul imunitar este slabit și are nevoie de ajutor. Vitaminele C și D au numeroase beneficii asupra organismului uman, printre care și vindecarea mai rapidă în cazul unei răceli.
„Vitaminoterapia este o metodă eficientă de ameliorare a simptomelor. Vitamina C protejează integritatea membranelor celulare și grăbește vindecarea, iar vitamina D are rol în funcționarea corectă la nivel mitocondrial”, explică dr. Ramona Nedelcuță, medic primar pediatru la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova.
Pe lângă acești pași, părinții trebuie să îl învețe pe copil să își sufle nasul corect: „Dezobstrucția nazală este un pas esențial. Se realizează mecanic prin aspirație când copilul este mic sau, dacă este mai mare, trebuie să îl învățăm să sufle nasul corect. În ultima vreme, dau niște rezultate foarte bune instilațiile nazale cu apă de mare hipertonă. Acestea au rol de restabilire a echilibrului hidric la nivelul mucoaselor nazale”, precizează medicul pediatru.
Antiseptice bucale și antitusive
Pentru a calma inflamația de la nivelul gâtului, medicul poate recomanda spray-uri sau pastile supt, în funcție de vârsta copilui. Dacă apare tusea, atunci există o gamă variată de antitusive în farmacii: sub formă naturală sau de medicamente.
„Se administează preparate antiseptice bucale, diverse spray-uri cu rol în calmarea inflamației la nivel bucal, dar și rol secundar antiseptic. Pentru copiii mai mari, se pot da și pastile de supt. Se administează antitusive, unde avem o gamă foarte largă: de la cele pe bază de plante, care sunt formule naturale, până la antitusivele care sunt medicamente de sinteză. Acestea sunt primele trepte în ceea ce privește terapia”, conchide dr. Ramona Nedelcuță, medic primar pediatru la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.