Ce alimente stimulează producția naturală de colagen?

În piele, oase, mușchi, tendoane și ligamente avem colagen. Procesul de îmbătrânire duce la scăderea acestuia și la degradarea organismului. Pentru a ne menține sănătoși și pentru a spori procesul de formare a colagenului, trebuie să fim atenți la alimentația noastră. Ei bine, sunt anumite alimente care pot veni în ajutorul nostru în mod natural, fără să facem intervenții estetice.

Colagenul ne menține tineri, frumoși, sănătoși. Este produs în mod natural de organsimul nostru însă, cu cât înaintăm în vârstă, secreția acestuia scade. Ei bine, colagenul se găsește și în anumite alimente care, consumate regulat, pot favoriza producția proprie de colagen.

„Organismul produce în mod natural colagenul prin combinarea mai multor aminoacizi. Cei mai importanți aminoacizi din structura colagenului sunt glicina și prolina. Deci, automat, consumul alimentelor bogate în acești aminoacizi vor susține și producția proprie de colagen”, spune dr. Simona Marinoaica, medic primar dermato-venerologie.

Ce alimente sunt bogate în colagen?

Glicina și prolina sunt doi aminoacizi importanți care fac parte din structura colagenului. Aceștia se găsesc în proteine: „Alimentele bogate în glicină și prolină sunt alimente bogate în proteine de bună calitate cum sunt: carnea roșie, carnea de pasăre, fructele de mare, lactatele, legumele, tofu. Prolina se găsește în cantitate mai mare în albușul de ou, germeni de grâu, produse lactate, varză, sparanghel și ciuperci. Glicina se găsește, în special, în pielea de porc și pielea de găină”, afirmă medicul dermatolog.

Trebuie să asigurăm necesarul de zinc, cupru, vitamina C și siliciu pentru formarea colagenului

Pe lângă aminoacizi, formarea colagenului se bazează și pe asigurarea aportului de zinc, cupru, vitamina C și siliciu. Le putem găsi în diferite alimente. De exemplu, zincul este în carnea roșie, năut, scoici, ouă; cuprul este la organele de animale, în semințele de susan, pudra de cacao; vitamina C în citrice, roșii, căpșuni. Consumul acestor alimente stimulează producția naturală de colagen și previn îmbătrânirea.

„Pentru formarea colagenului mai sunt necesare și alte oligoelemente, cum ar fi: zincul, cuprul, anumiți antioxidanți (vitamina C), siliciu. Zincul se găsește și el în carnea roșie, în scoici, năut, linte, fasole, semințe de dovleac, nuci, ouă, produse lactate, cereale integrale. Cuprul se găsește, în special, la nivelul organelor de animale, dar și în semințele de susan, piper negru, pudră de cacao, ciocolată neagră, linte. Vitamina C este întâlnită cel mai mult în citrice, dar și în roșii, broccoli, conopidă, căpșuni. Deci, o alimentație echilibrată, cu puțin din toate, face foarte bine organismului”, conchide dr. Simona Marinoica, medic primar dermato-venerologie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Vertijul. De ce apare și cum se tratează?

Next Post

Cum tratăm corect infecțiile virale la copii? Recomandările pediatrului

Related Posts
Verified by MonsterInsights