Alexandra Șurtea Preda pe coperta revistei Femeia. Despre succes, în domeniul medical

Alexandra Preda Șurtea, managerul spitalului privat MaDonna Maria din Craiova a apărut pe coperta cele mai vechi reviste dedicate femeilor din România, revista FEMEIA. Într-un interviu de colecție, Alexandra a vorbit despre cum a construit alături de o echipă de medici profesioniști brandul de succes, în lumea medicală – spitalul privat MaDonna Maria din Craiova.

Performanțele obținute de Alexandra Preda Șurtea în managementul medical s-au bucurat în ultimii ani de recunoaștere la nivel național, dar și internațional.  Pentru Alexandra nu există nu se poate. Cu multă muncă, dăruire și responsabilitate reușește să facă față tuturor provocărilor și să ofere pacientelor cele mai bune condiții, un spital unde să meargă cu încredere și unde să fie înconjurate de cele mai frumoase și constructive emoții. Astfel, spitalul MaDonna Maria este recunoscut pentru premierele medicale, dotarea cu aparatură de ultimă generație, o echipă medicală bine pregătită și atentă, condiții hoteliere de excepție. Iar aprecierea pacientelor și comunității nu întârzie să apară.

  Sursă foto: revista Femeia

Succesul, pentru Alexandra Preda Șurtea înseamnă, în primul rând, foarte multă responsabilitate.

„Antreprenoriatul medical a venit ca un joc al sorții în viața mea.  Spun asta amintindu-mi de mine ca proaspătă absolventă de liceu. La momentul respectiv mi-aș fi dorit să mă perfecționez urmând cursurile universitare în unul dintre două domenii complet antitetice, cum le consideram eu atunci: medicina sau managementul afacerilor. Am ales a doua variantă, cea de managementul afacerilor și consider că a fost cea mai bună mișcare pentru mine. În adâncul sufletului meu, am continuat însă să tânjesc după medicină, iar atunci când a apărut oportunitatea de a mă lansa în domeniul medical, negreșit m-am urcat în acel tren. Aveam în jur de 22 de ani și mi se părea că lumea întreagă e a mea, că nimic nu e prea greu sau prea mult pentru mine, că pot orice și o să demonstrez asta. Sincer, și acum am aceeași viziune, nici măcar aplombul nu mi-a dispărut. Am muncit extrem de mult, înmiit mai mult, ca la orice început de drum, de altfel. Desigur, nimeni nu putea lua pe deplin în serios o prea tânără studentă care cu toată dăruirea voia să mute munții din loc și să schimbe mentalități. Cred că acestea au fost și sunt cele mai mari provocări care m-au marcat. În plus, faptul că sunt o femeie care activează într-o lume a bărbaților. Însă curiozitatea, ambiția, consecvența și faptul că sunt o fire autodidactă mi-au fost cei mai buni aliați. Mi-am dorit mereu ca din punct de vedere profesional să fiu ireproșabilă. Sunt tare exigentă cu mine însămi și cel mai mare critic al meu”, spune Alexandra Preda Șurtea în revista Femeia. 

Alexandra Șurtea Preda este imaginea clară a unei femei de succes. Când a apărut pasiunea pentru antreprenoriat medical în viața ta și care au fost provocările care au marcat-o?

„Succesul, pentru mine, reprezintă în principal foarte multă responsabilitate. Nu poți privi succesul doar dintr-o singură direcție. Succesul e o adevărată prismă și trebuie asimilat ca atare. Antreprenoriatul medical a venit ca un joc al sorții în viața mea.  Spun asta amintindu-mi de mine ca proaspătă absolventă de liceu. La momentul respectiv mi-aș fi dorit să mă perfecționez urmând cursurile universitare în unul dintre două domenii complet antitetice, cum le consideram eu atunci: medicina sau managementul afacerilor. Am ales a doua variantă, cea de managementul afacerilor și consider că a fost cea mai bună mișcare pentru mine. În adâncul sufletului meu, am continuat însă să tânjesc după medicină, iar atunci când a apărut oportunitatea de a mă lansa în domeniul medical, negreșit m-am urcat în acel tren. Aveam în jur de 22 de ani și mi se părea că lumea întreagă e a mea, că nimic nu e prea greu sau prea mult pentru mine, că pot orice și o să demonstrez asta. Sincer, și acum am aceeași viziune, nici măcar aplombul nu mi-a dispărut. Am muncit extrem de mult, înmiit mai mult, ca la orice început de drum, de altfel. Desigur, nimeni nu putea lua pe deplin în serios o prea tânără studentă care cu toată dăruirea voia să mute munții din loc și să schimbe mentalități. Cred că acestea au fost și sunt cele mai mari provocări care m-au marcat. În plus, faptul că sunt o femeie care activează într-o lume a bărbaților. Însă curiozitatea, ambiția, consecvența și faptul că sunt o fire autodidactă mi-au fost cei mai buni aliați. Mi-am dorit mereu ca din punct de vedere profesional să fiu ireproșabilă. Sunt tare exigentă cu mine însămi și cel mai mare critic al meu”, spune managerul Madonna Maria Craiova. 

Cum a început povestea Spitalului MaDonna Maria? Cât din imaginea proiectată la început de drum s-a și concretizat sau ce noi valențe a căpătat?

„Povestea Spitalului MaDonna Maria Craiova a început ca o afacere de familie, ca un vis care ușor-ușor a prins contur în anul 2011. Cu o investiție inițială enormă, urma să deschidem porțile primei maternități private din sud-vestul României într-o zonă în care femeile resimțeau o reală necesitate a unor servicii medicale superioare. În anul 2013, am căpătat statutul de spital înscris în Registrul Unic al Spitalelor din România, fapt ce a dus afacerea la un cu totul alt nivel. Pragmatismul din mine mi-a înșiruit cumva fiecare etapă prin care urma să trecem încă de la început. Nu a fost o surpriză! Nu se preconiza a fi un drum idilic în care lucrurile vor funcționa de la sine și mă bucur că nu am pornit cu astfel de așteptări nerealiste. Am fost convinsă că va fi cel mai dificil lucru din viața mea, am tras aer adânc în piept și mi-am spus: pot să o fac! Și o s-o fac! M-a ajutat enorm de mult experiența căpătată odată cu activitatea mea inițială din industria farmaceutică, mai mult decât îmi puteam închipui. Ce nu mi-am imaginat în schimb, ținând seama de climatul social și uman al unei astfel de instituții spitalicești, a fost lupta inițială cu mentalitatea oamenilor. Da, este ideal să fii primul într-o afacere, dar în egală măsură, ca vârf de lance, tu dai direcția, tu construiești reputația și încrederea oamenilor. Tu trebuie să le arăți celor din jur că se poate și altfel decât bine cunoscutul circuit din domeniul medical.  Acest aspect nu poate izbândi decât în timp, cu răbdare și perseverență”, povestește Alexandra Preda Șurtea în revista Femeia.

Cum reușește un business privat să suplinească necesitatea unor servicii atât de importante pentru populație? Cu ce responsabilitate vine această misiune?

„Întocmai, primul pas este să cunoști și să admiți lipsurile din sistem. Doar atunci putem lua cele mai bune decizii legate de bunul mers al activității noastre. Pentru orice femeie, binecuvântarea de a deveni mamă sau tot ce înseamnă rigurozitatea în prevenție pentru diferite afecțiuni trebuie să aibă loc într-un mediu de spital sigur. Vorbim de responsabilitatea a două vieți concomitent, mama și bebelușul, și de siguranța unui act medical. Spitalul MaDonna Maria Craiova furnizează atât servicii de obstetrică, prin structura de maternitate, cât și servicii ginecologice în vederea diagnosticării și tratării oricăror afecțiuni din sfera genitală feminină – aici exemplific prin efectuarea de intervenții chirurgicale și non-chirurgicale pentru femei de toate vârstele. Din perspectiva mea, acestea pot fi oferite doar într-un cadru cu personal medical ultraspecializat ce are la dispoziție cea mai bună și nouă aparatură, inclusiv cele mai performante ecografe la nivel mondial, unice în zona noastră, într‑un mediu spitalicesc fără cusur. Avem multiple contracte cu depozite farmaceutice atât din țară, cât și din străinătate pentru a putea asigura necesarul de medicamente chiar și atunci când acestea lipsesc de pe piața din România. Acest aspect ne-a ajutat de multe ori să schimbăm destine, să salvăm vieți. Faptul că ai la dispoziție toate pârghiile necesare atât în privința personalului, al dotărilor, al stocurilor de medicamente și material sanitar, al unui mediu steril,  sigur și curat îți dă toată încrederea. Chiar dacă este o afacere, nu uităm niciodată că lucrăm cu vieți omenești, iar în cei 12 ani de activitate am reușit să demonstrăm că niciodată nu s-a făcut rabat la calitate, povestește managerul spitalului MaDonna Maria.

Sursă foto: revista Femeia
Sursă foto: revista Femeia

Statul român se chinuie de ani de zile să pună pe picioare unități spitalicești moderne, iar rezultatul este aproape zero, în schimb, mediul privat reușește. Care este secretul echipei MaDonna Maria?

„Investiții constante. La Spitalul MaDonna Maria se fac în fiecare an investiții majore în tot ceea ce înseamnă dotările cu aparatură medicală ultraperformantă, în formarea continuă a personalului nostru medical, în schimburi de experiență prin participarea la congrese și cursuri de supraspecializare internaționale, dar și protocoale updatate anual după ultimele ghiduri și traiectorii internaționale. Autosuficiența este cel mai mare pericol pentru domeniul nostru. Atunci când îți imaginezi că ai totul, de fapt, gândește-te mai bine! Mai ai mult până să ajungi acolo! În plus, personal, nu cred că vreodată ai cum să ai totul în acest domeniu. Medicina este o știință în continuă metamorfoză. În fiecare zi se descoperă tratamente noi, proceduri, practici și tehnici noi din care pacientul are numai de câștigat. Atât pacientul, cât și noi toți cei care activăm în acest domeniu incredibil, care îți aduce noi provocări în fiecare zi”, explică Alexandra Șurtea Preda în interviul acordat revistei Femeia.

Infecțiile nosocomiale ridică probleme grave în spitale, în general, dar spitalul MaDonna Maria ne dă speranțe. Deci, se poate ține în frâu acest fenomen, mai ales într-o specialitate atât de delicată. În spitalul MaDonna Maria niciodată nu au fost niciodată infecții nosocomiale în toți cei 12 ani de când s-a deschis.

„Adresabilitatea noastră este una foarte ridicată, noi având paciente din toată România, dar în special din regiunea de sud a țării. Întotdeauna s-au respectat protocoalele de curățenie, dezinfecție și sterilizare cu sfințenie. Secretul constă în rigurozitate și în consecvență. De altfel, personal recoltez probe de autosanitație de câteva ori pe lună și nu doar din zonele critice ale spitalului cum ar fi blocul operator sau compartimentele de anestezie și terapie intensivă. Zilele le aleg aleatoriu, iar premergător acestui proces nu anunț pe nimeni. Tot personalul s-a obișnuit cu această practică a mea și chiar și pacientele, pentru că recoltez și din rezerve. Fac asta pentru că dacă există o problemă, eu vreau să fiu prima care află de ea, pentru a putea să iau măsuri în timp util. Nu-mi place doar să pretind că totul este bine când pot să știu sigur că totul este bine, astfel având și dovada susținerii acestor afirmații. În plus, avem și un sistem performant de sterilizare a aerului cu ultraviolete și ventilare forțată instalat încă de la deschidere, cu care ne‑am putut păzi cu succes atât pacientele, cât și personalul medical, chiar și în timpul pandemiei de Covid”, declară managerul spitalului.

Sursă foto: revista Femeia
Sursă foto: revista Femeia

Care sunt atuurile unei femei în antreprenoriat? Rutina din zona de business îi știrbește din feminitate?

„Fetele și femeile nu trebuie să fie doar soția cuiva, fiica cuiva sau cineva al cuiva. Nu mai trăim într-o societate în care nimeni nu te aude dacă ești de sex feminin sau nimeni nu îți cunoaște prenumele ca și cum tu nu ai identitate, ca femeie. Atuurile unei femei în antreprenoriat sunt date întocmai de faptul că este femeie. Și nu e nimic mai frumos pe lume decât asta. Chiar dacă uneori da, nu am de ce să mă ascund după deget, trebuie să muncești mai mult decât un bărbat pentru a obține și a menține o poziție‑cheie într-o companie. Ține în continuare de mentalitățile învechite care într-o bună zi se vor schimba și ele. Feminitatea nu ți-o poate lua nimeni și nimic pentru că feminitatea este, de fapt, o stare. Și ar fi păcat să renunțăm la ea doar pentru că uneori purtăm și ne purtăm în concordanță cu o pereche de pantaloni cu vipușcă, cămăși sau sacouri croite în stil masculin. Doar noi ne putem schimba în cea mai glamour rochie, purta cea mai frumoasă pereche de pantofi cu toc, desprinde părul și… zâmbi în cel mai frumos mod în care numai o femeie o poate face. Iată câte valențe avem de fapt, câte roluri însumăm, câte subpersonalități se află ascunse în aparenta noastră fragilitate. Dumnezeu chiar ne-a arătat o iubire nemărginită prin toate aceste daruri oferite numai nouă, femeilor”, spune Alexandra Preda Șurtea, în revista Femeia.

CITEȘTE INTERVIUL INTERGRAL AICI: https://www.femeia.ro/bani-cariera/interviu-alexandra-surtea-preda-despre-cum-este-sa-fii-o-femeie-de-afaceri-de-succes

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

O ședință de biostimulare are rezultatele a două ore de sală. Cum poți slăbi rapid?

Next Post

Simularea concursului de admitere 2023 la UMF Craiova

Related Posts
Verified by MonsterInsights