Unele femei se pot confrunta cu polipii uterini sau endometriali. De cele mai multe ori, pacientele nu prezintă simptome și sunt diagnosticați întâmplător. Chiar dacă sunt benigni, de obicei, trebuie să îi supraveghem și să administrăm tratament pentru a ne asigura că nu se transformă în cancer. De ce apar polipii endometriali? Cum îi diagnosticăm? Mai putem avea o sarcină dacă depistăm polipii uterini? În ce constă tratamentul acestora? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la dr. Loredana Avram, medic primar obstretică-ginecologie la Materniatea MaDonna Maria din Craiova.
Media10: Ce sunt polipii uterini și de la ce vârstă apar de obicei?
Dr. Loredana Avram: Polipii uterini sunt, cel mai frecvent, de natură endometrială. Aceștia reprezintă o formă de hiperplazie endometrială focală, adică o creștere a stromei și a țesutului conjunctiv în jurul unui ax vascular. De cele mai multe ori, interesează decada a cincea a vârstei, fiind mai rar întâlnit sub vârsta de 20 de ani. Polipii endometriali au o incidență mai crescută între 20-50 de ani și o scădere a incidenței ulterior în postmenopauză.
Vârsta înaintată, obezitatea și tratamentul cu tamoxifen pot duce la apariția polipilor uterini
Media10: Care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției acestora?
Dr. Loredana Avram: Cele mai importante cauze de apariție a polipilor sunt: vârsta înaintată, obezitatea, precum și tratamentul cu tamoxifen. Acesta este un produs folosit în tratamentul cancerului de sân. S-a observat că duce la creșterea incidenței atât a hipertrofiei endometrului (îngroșării endometrului), cât și a apariției polipilor endometriali și a riscului de malignizare a acestora. Este de menționat că obezitatea nu influențează direct apariția polipilor, ci duce la un exces de estrogen care favorizează dezvoltarea lor.
Media10: Ce simptome au pacientele care suferă de această afecțiune?
Dr. Loredana Avram: Mare parte din pacientele cu polipi endometriali sunt asimptomatice, mai ales cele care au polipi endometriali de dimensiuni foarte mici. De multe ori, se pune diagnosticul cu ajutorul unei evaluări ecografice de rutină. Ca și simptomatologie intervine: menometroragia (sângerare intermenstruală), care apare la aproximativ 50% din cazuri; metroragia (sângerare abundentă); dispareunia (durerea ascuțită sau intensă), însă este mult mai rar întâlnită în cazul polipilor endometriali; infertilitatea.
Când se pot transforma polipii uterini în cancer?
Media10: În general, polipii uterini sunt benigni. În ce situații se pot transforma aceștia în cancer?
Dr. Loredana Avram: În mare parte din cazuri, polipii sunt benigni. Se observă o premalignizare sau malignizare a lor într-un procent destul de mic, aproximativ 4-5% din cazuri. Creșterea riscului de transformare malignă a acestora apare, în general: la femeile obeze, la vârsta înaintată, în postmenopauză, atunci când dimensiunile lor sunt mai mari de 1,5 cm, în cazul tratamentului cu tamoxifen, în cazul tratamentelor de substituție hormonală, estrogenică, la pacientele cu anovulație cronică, dar și la pacientele care au în antecedentele familiale cancerul de endometru, de colon sau de sân.
Media10: Cum diagnosticăm polipii uterini? De ce teste, investigații este nevoie?
Dr. Loredana Avram: În ceea ce privește diagnosticarea, cel mai important marker este folosirea ecografiei transvaginale. Este cea mai des folosită, cea mai simplă și cea mai ieftină din punct de vedere al unui screening. Totuși, pot fi folosite și alte tehnici de diagnostic, printre care: histerosonografia, care constă în evaluarea ecografică după injectarea în cavitatea intrauterină a unei soluții saline sau histeroscopia, care este folosită nu doar cu scop diagnostic, ci și cu scop terapeutic.
„Cea mai bună măsură terapeutică rămâne histeroscopia”
Media10: Ce soluții de tratament există pentru tratamentul acestora?
Dr. Loredana Avram: În ceea ce privește conduita terapeutică, baza rămâne polipectomia, adică extirparea polipilor. Polipectomia poate fi folosită prin chiuretajul uterin al cavității intrauterine. În astfel de situații, nu este tocmai cea mai adecvată pentru că, în cazul unor polipi de mici dimensiuni, se poate trece pe lângă ei și simptomatologia să persiste ulterior. Cea mai bună măsură terapeutică rămâne histeroscopia. Aceasta nu doar că ne ajută să diagnosticăm polipii uterini, ci ne ajută și să evidențiem alte modificări ale mucoasei endometriale. În stadiile incipiente, s-a încercat folosirea agoniștii dGnRH ca tratament medicamentos, dar s-a observat că eficacitatea lor este strict pe perioada tratamentului. După întreruperea lui, există riscul ca afecțiunea să reapară.
Media10: Care este legătura polipilor uterini cu infertilitatea? Dacă nu îi tratăm din timp pot duce la infertilitate?
Dr. Loredana Avram: Infertilitatea a fost asociată indirect cu polipii endometriali. Unele studii au evidențiat rate crescute ale obținerii sarcinii și rate scăzute ale avortului spontan post polipectomie histeroscopică. S-a demonstrat implicarea metaloproteinazelor, care intervin în procesul de nidație a sarcinii, și a citochinelor, care intervin în procesul de dezvoltare a sarcinii. Astfel, s-a observat o concentrație foarte crescută a acestora la nivelul polipilor endometriali față de țesutul endometrial înconjurător. În plus, atunci când polipii se poziționează în apropierea ostiumului tubar, în mod cert obturează canalul trompei și împiedică pătrunderea atât a spermatozoizilor, cât și a zigotului din trompă spre cavitatea intrauterină.
„Nu înseamnă că pierdem sarcina 100% dacă avem un polip endometrial”
Media10: Polipii uterini pot apărea și în sarcină? Depistarea acestora în timpul sarcinii pot duce la avort spontan?
Dr. Loredana Avram: Polipii uterini apar înainte ca pacienta să rămână gravidă. În timpul sarcinii nu își fac apariția pentru că endometrul suferă modificări secundare echilibrului hormonal. Ei sunt diagnosticați întâmplător cu ocazia confirmării unei sarcini. Într-adevăr, prezența polipilor crește riscul de avort spontan, dar asta nu înseamnă că pierdem sarcina 100% dacă avem un polip endometrial.
Am avut și situații în care pacienta avea polipi destul de mari, care au interesat chiar unul din ostiumurile tubare și, cu toate acestea, a rămas gravidă și a avut o sarcină destul de ușoară. Mai apoi, polipul a fost eliminat odată cu îndepărtarea placentei și a fost făcut chiuretaj postpartum. Deci depinde de fiecare organism în parte, depinde de poziționarea polipului, de zona unde se implantează placenta față de polipul respectiv, dar și de cât timp are pacienta acel polip.
„Femeile care au avut în antecedente polipi endometriali pot să mai dezvolte în cursul vieții”
Media10: Dacă am eliminat polipii uterini, ce șanse sunt să apară din nou?
Dr. Loredana Avram: În ceea ce privește polipii endometriali, există riscul de recidivă și de reapariție. În general, femeile care au avut în antecedente polipi endometriali pot să mai dezvolte în cursul vieții. Se impune supravegherea de rutină a pacientei (o dată pe an) și o evaluare ecografică. Sunt situații în care riscul de a dezvolta polipi endometriali se transmite genetic (dacă am avut sau avem pe cineva în familie).
Media10: Ce putem face ca să prevenim apariția polipilor endometriali?
Dr. Loredana Avram: Nu există măsuri de a preveni aparițiea acestor polipi endometriali. O soluție optimă este în cazul pacientelor care au un surplus de greutate. Surplusul de greutate duce la un exces de estrogen care se sintetizează din țesutul adipos și, bineînțeles, favorizează riscul de apariție a polipilor. Dacă avem grijă de noi și ne păstrăm o greutate optimă, sunt șanse foarte mari să scădem acest risc și să nu ne confruntăm niciodată cu polipii uterini.
„Simptomatologia apare în stadiile avansate și de aceea e bine să facem contrale de rutină”
Media10: Cât de important este să venim la medicul ginecolog și să facem controale anual pentru a diagnostica la timp atât polipii endometriali, cât și alte afecțiuni?
Dr. Loredana Avram: Din punctul meu de vedere, este foarte important să facem controale de rutină. Marea majoritate a afecțiunilor de la nivelul colului uterin au o simptomatologie minimă sau sunt asimptomatice în stadiile incipiente. Din păcate, simptomatologia apare în stadiile avansate și de aceea e bine să facem contrale de rutină. Astfel, reușim să punem în timp util diagnosticul și să luăm măsurile otpime la momentul potrivit.