Se vorbește mult despre hormonii de creștere injectați în carnea de pui și efectele dăunătoare ale acestora în creșterea și dezvoltarea normală a copiilor. Ei bine, sunt multe teorii, dar care nu sunt neapărat dovedite științific. Sunt injectați puii cu steroizi? Le putem da copiilor carne de pui cumpărată din comerț? Care este legătura dintre hormonii injectați și pubertatea precoce? Aflăm informații utile cu privire la acest subiect de la dr. Bogdan Pascu, medic specialist endocrinologie pediatrică.
În primul rând, trebuie să avem în vedere că nu sunt dovezi clare care să ateste că puii sunt injectați. Pe lângă asta, carnea trece prin mai multe verificări și controale înainte de a fi pusă la vânzare. Există legi care interzic injectarea cărnii cu hormoni steroizi sau cu orice alte substanțe care ar pune sănătatea consumatorului în pericol, așa cum afirmă și dr. Bogdan Pascu, medic specialist endocrinologie pediatrică: „Din studiile pe care le-am citit, nu am găsit o dovadă care să ateste că puii sunt injectați. Pe de altă parte, există o legislație clară care interzice injectarea puilor și, bineînțeles, orice carne este controlată.”
„Hormonii nu sunt injectați în pui, ci îi pot avea în circulație”
În al doilea rând, fiecare organism produce hormoni, indiferent că vorbim de animale sau oameni. Prin urmare, dacă consumăm prea multă carne, putem ajunge să avem un exces de hormoni. Acest lucru duce la dezvoltarea unor probleme hormonale, precum pubertate precoce, obezitate.
„Ce putem să cunoaștem este că orice carne animal conține o cantitate de hormoni. Pentru că orice organism dezvoltă hormoni, consumul excesiv de carne poate duce la un exces al acestora. Prin urmare, puii nu sunt injectați cu hormoni, nu sunt crescuți cu hormoni, ci îi pot avea în circulație”, spune dr. Bogdan Pascu.
„Consumul din exterior al cărnii nu ar putea impacta hormonul nostru de creștere”
Prin urmare, chiar dacă le dăm copiilor să mânce carne „cu hormoni”, nu poate fi influențată sau afectată creșterea și dezvoltarea acestora. Nu sunt studii care să demonstreze clar această legătură la un copil care are un consum normal de carne de pui, adică la două-trei zile.
„Așa cum bine știm, hormonul de creștere (chiar și la oameni) este administrat prin injectare. Deci consumul din exterior al cărnii nu ar putea impacta hormonul nostru de creștere. Legătura dintre pubertate precoce și consumul de carne de pui este, în momentul de față, slab dovedită. Nu există studii care să ateste acest lucru. Eu, personal, nu am avut cazuri în care să pot demonstra că un consum normal de carne de pui (la două – trei zile) poate induce apariția pubertății precoce”, explică dr. Bogdan Pascu, medic specialist endocrinologie pediatrică.
„Putem să variem consmul tipurilor de carne”
Pentru că orice exces dăunează, este important să diversificăm și să fim echilibrați în alimentația noastră. Putem alerna consumul cărnurilor (de curcan, de vită, de porc) pentru a preveni teoriile pe baza hormonilor injectați în carnea de pui.
„Pentru a preveni această legătură și pentru a evita orice asociere, putem să variem consumul tipurilor de carne. Asta fac și eu cu fetițele mele. Nu există zi în care să le dau același tip de carne. Orice alimentat consumat în condiții repetate poate duce la acumularea unor toxine pe care aceste păsări sau alte animale le au în organism”, conchide dr. Bogdan Pascu, medic specialist endocrinologie pediatrică.