Mesele copioase de Paște sunt o adevărată provocare pentru pacienții cu diabet. Este important ca pacienții să înțeleagă câteva reguli importante care să îi ajute să se bucure de masa de Paște. Secretul stă în felul în care combină și prepară alimentele, dar și în cantitate. Practic, nu vorbim de alimente interzise, ci despre felul în care alegem pacientul alege să le consume pe parcursul zilei.
„Stufatul este un aliment extraordinar de bun și sănătos”
Dacă ești diabetic, trebuie să fii atent la cantitatea de grăsime din alimentele pe care le consumi. Unele grăsimi precum cele care se găsesc în pielea de pasăre, untură, margarină pot crește colesterolul din sânge și riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Acestea sunt două afecțiuni pe care diabeticii au un risc crescut să le dezvolte.
„Pacienții trebuie să mânâce exact ca înainte de Paști. Dacă au ținut Post, trebuie să aibă grijă să nu mănânce toate alimentele pe care nu le-au consumat în timpul postului la prima masă de Paște, ci să le introducă treptat. Este foarte important să nu uite de hidratarea cu apă, nu cu sucuri carbogazoase. Este recomandat să mănânce legume și fructe. Acum este bogăție de fructe și legume în piețe: ceapă verde usturoi verde, ștevie, lobodă, dragavei, urzici, spanac. Stufatul este un aliment extraordinar de bun și sănătos, pentru că practic sunt bucățele de carne de miel într-o tocăniță de ceapă verde și usturoi verde, înăbuștite. Foarte sănătos este spanacul, care merge foarte bine cu carnea de mielul. Dacă mănâncă ouă trebuie să aibă grijă să mănânce un singur gălbenuș și de la celelalte ouă doar albușul”, explică dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție la Prima Clinic.
Ai grijă să-ţi urmăreşti regulat glicemia și să iei tratamentul
Excesele alimentare dăunează nivelului glicemiei astfel că dacă mergi în vizită şi te îmbie gazda să mai iei o porţie de mâncare, refuz-o elegant. Consumă alimente cu nivel scăzut de carbohidraţi, sare şi grăsimi. Ai grijă să-ţi urmăreşti regulat glicemia. Fereşte-te de alimentele procesate şi evită alcoolul. Evita sosurile, smântâna, untura, carnea grasă.
„Este important să se ferească de prăjeli, sosuri, rântaș, maioneze, să încerce să nu asocieze la aceeași masă mai multe tipuri de proteine, adică să nu mănânce și ouă și brânză și carne și să mai adauge și cozonac la aceeași masă. Dacă poftești la o felie de cozonac sau de pască, e bine să o mănânci în parte a zilei până în ora 12:00. Se poate consuma o cafea și o bucățică mică de cozonac sau un ceai, bineînțeles cu monitorizarea glicemiei”, spune medicul.
Fă mișcare după masă
Cel mai bun mod de a compensa faptul că ai mâncat puțin mai mult decât în mod normal este să fii activ. Dă startul unei noi tradiții, care implică faptul că faci mișcare după masă. Fă o plimbare cu întreaga familie prin parcul din apropiere sau mergeți pe jos prin zonă ori jucați-vă cu copiii.
„Este important să nu uite de mișcare. Mișcarea este extrem de importantă, mai ales că vremea este frumoasă, se poate face o plimbare în parc sau în natură. Atunci când faceți mișcare, musculatura se fortifică și consumă mai multă energie decât atunci când sunteți sedentari. Prin consumul sporit de energie, organismul arde mai multă glucoză și nivelul glicemiei scade”, explică dr. Iuliana Petrișor.
Ce ai voie să bei dacă ești diabetic?
Încearcă să nu bei alcool în exces. Medicii spun că, dacă faci injecții cu insulină sau iei anumite medicamente (tablete) pentru diabet, alcoolul poate să îți reducă glicemia, prin urmare crește riscul să ai un episod de hipoglicemie (adică glicemia ta poate să scadă periculos de mult). Nu bea alcool pe stomacul gol, pentru că și acest aspect îți poate crește riscul de hipoglicemie.