Singurătatea de Paște. Cum o putem tolera mai ușor? Sfatul psihologului

Sărbătorile de Paște pot fi o perioadă dificilă cei care se simt singuri sau izolați. Aceste zile pot fi mai grele mai ales dacă avem în minte o imagine a „sărbătorilor perfecte”, fie în istoricul nostru obișnuiau să arate altfel. Cum poți tolera mai ușor singurătatea, dacă recent ai trecut printr-o despărțire sau divorț? Dar dacă ești un părinte al cărui copil se află departe? Dar dacă ești un adolescent care ar părinții plecați peste hotare? Indiferent de situația ta trebuie să știi că există  câteva lucruri pe care le poți face pentru a trece peste singurătate și a te bucura de această perioadă.

Aflăm de la Gabriela Ancuța, psiholog clinician principal, psihoterapeut de familie și cuplu și supervizor la PsihoMind-Care.

Singurătatea poate fi dureroasă din mai multe motive. În primul rând, ca ființe sociale, suntem programați să trăim în comunitate și să avem conexiuni cu alți oameni. Când suntem singuri și nu avem oameni cu care să interacționăm, putem simți un gol în viața noastră.  În plus, atunci când suntem singuri, putem fi mai susceptibili la gânduri negative și la autocritica, ceea ce poate agrava sentimentele de tristețe sau neliniște. De asemenea, singurătatea poate fi dureroasă și deoarece poate fi asociată cu traume sau pierderi din trecut, precum pierderea cuiva drag sau un eveniment care a schimbat viața într-un mod semnificativ.

„În astfel de momente, este important să îți amintești că nu ești singur în această experiență. Mulți oameni se simt singuri sau izolați în timpul sărbătorilor, dar există modalități de a face față acestor sentimente și de a te bucura de această perioadă. Încearcă să găsești activități care îți plac și care te fac să te simți bine, și încearcă să te conectezi cu persoanele dragi sau cu comunitatea în jurul tău. De asemenea, nu ezita să ceri ajutor sau să cauți sprijin dacă te simți copleșit de sentimentele de singurătate sau tristețe”, spune Gabriela Ancuța, psiholog clinician.

Trecerea prin divorț sau o despărțire poate fi o perioadă dificilă și emoțională, mai ales în timpul sărbătorilor când tradiția ne spune că trebuie să fim înconjurați de familie și prieteni. Însă există câteva lucruri pe care psihologul Gabriela Ancuța te învață să le faci poți face pentru a te simți mai bine și mai conectat cu lumea din jurul tău. 
 1. Petrece timp cu prietenii și familia – În loc să te concentrezi pe lucrurile care îți lipsesc, încearcă să te concentrezi pe oamenii care îți sunt încă alături. Organizează o cină de sărbători sau o petrecere cu prietenii, sau petrece timp cu familia ta sau cu membrii comunității.
 2. Participă la activități de voluntariat – În timpul sărbătorilor, multe organizații caritabile organizează activități de voluntariat. Alege o cauză care te pasionează și oferă-ți voluntar pentru a ajuta.
 3. Explorează noi interese – Sărbătorile pot fi un moment bun pentru a încerca ceva nou. Încearcă să înveți o nouă activitate, să te înscrii la un curs sau să te implici într-un hobby care îți poate oferi ocazia să întâlnești oameni noi.
 4. Caută sprijin – Dacă te simți singur sau trist, nu ezita să ceri ajutor. Vorbește cu un prieten de încredere sau cu un terapeut, care te poate ajuta să gestionezi emoțiile și să te simți mai bine..
 5. Ai grijă de tine. Nu uita să ai grijă de tine și să te răsfeți în această perioadă. Încearcă să faci exerciții fizice, să mănânci sănătos și să dormi suficient. De asemenea, poți merge la un salon de înfrumusețare sau la un masaj.
 6. Găsește o cauză în care să te implici. Voluntariatul poate fi o modalitate minunată de a-ți petrece timpul și de a face ceva pozitiv pentru ceilalți. Încearcă să găsești o cauză care te pasionează și să te implici în ea.
 7. Încearcă să faci ceva nou. Învață o nouă abilitate sau încearcă o nouă activitate care te poate ajuta să te concentrezi și să te simți bine. Poți încerca să gătești o rețetă nouă, să înveți să pictezi sau să începi să citești o carte.

Dacă ești un părinte care are copilul/copii plecați departe și te simți singur este important să îți amintești că există multe modalități de a face față singurătății și de a te bucura de viață. Iată ce sfaturi îți dă Gabriela Ancuța, psiholog clinician principal, psihoterapeut de familie și cuplu și supervizor la PsihoMind-Care:

 

 1. În primul rând, încearcă să îți păstrezi legătura cu copiii tăi și să comunici cu ei cât mai des posibil, prin telefon, camera web. Împărtășește-le cum te simți și solicită ajutorul lor, dacă ai nevoie de el.
 2. În al doilea rând, încearcă să îți faci noi prieteni și să îți extinzi cercul social. Participă la activități sociale, cum ar fi cursuri de dans, cluburi de carte sau grupuri de voluntariat pentru a întâlni oameni noi și a-ți face prieteni.
 3. În al treilea rând, încurajează-te să îți petreci timpul în mod creativ și plăcut. Încearcă să te implici în hobby-uri sau activități care îți plac. Poți citi, găti, picta, merge la pescuit sau la grădinărit, sau să faci orice altceva care te face fericit și îți aduce satisfacție.
 4. În plus, poți căuta grupuri de sprijin sau organizații care se ocupă cu problemele legate de îmbătrânire și singurătate. Aceste grupuri pot oferi sprijin și resurse pentru a face față sentimentelor de singurătate și pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.
 5. În cele din urmă, este important să îți amintești că singurătatea poate fi o experiență comună pentru persoanele care se îmbătrânesc și că există multe opțiuni disponibile pentru a primi sprijin și pentru a te conecta cu alți oameni.
Dacă ești un adolescent și părinții tăi sunt plecați departe de tine în timpul sărbătorilor, poate fi dificil să te simți conectat cu ei și să te bucuri de perioada sărbătorilor. În astfel de situații, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a face față sentimentelor de singurătate și pentru a te bucura de această perioadă, spune psihologul.

 1. Comunică cu părinții tăi. Încearcă să comunici cu părinții tăi prin telefon, astfel încât să vă puteți vedea și vorbi. Împărtășește-le cum te simți și solicitați-le sprijinul lor și dragostea lor.
 2. Petrece timp cu familia sau prietenii apropiați. Dacă este posibil, petrece timp cu familia sau prietenii tăi apropiați în timpul sărbătorilor. Chiar dacă nu sunt părinții tăi, poate fi reconfortant să petreci timp cu oameni dragi și să te simți conectat cu alții.
 3. Implică-te în activități sociale sau de voluntariat. Încearcă să găsești activități sociale sau de voluntariat în comunitatea ta, cum ar fi să faci voluntariat la o bancă de alimente sau să participi la un eveniment comunitar de Paște. Aceste activități pot fi o modalitate excelentă de a-ți petrece timpul și de a întâlni oameni noi.
 4. Învață ceva nou sau implică-te în hobby-uri. Încearcă să înveți ceva nou sau să te implici în hobby-uri care îți plac, cum ar fi să înveți să cânți la un instrument, să pictezi sau să joci un sport. Aceste activități pot fi distractive și pot fi o modalitate excelentă de a te concentra pe ceva pozitiv.

INFOBOX

Studiile arată că singurătatea poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice a unei persoane. Persoanele care se simt singure frecvent pot prezenta un risc crescut de depresie, anxietate, tulburări de somn, stres cronic, scăderea imunității și a speranței de viață. Persoanele care se simt singure pot avea, de asemenea, un risc crescut de comportamente dăunătoare pentru sănătate, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau droguri, sau alimentația neadecvată. Este important să recunoaștem că singurătatea este o experiență umană comună și că este important să căutăm sprijin și să încercăm să ne conectăm cu alți oameni în mod activ pentru a ne menține sănătoși și fericiți.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

CURSURI DE DANS pentru elevii de la Școala Gimnazială „Terraveda”. Care sunt beneficiile?

Next Post

Ce pot să mănânce pacienții cu DIABET de Paște? Sfatul medicului

Related Posts
Verified by MonsterInsights