CURSURI DE DANS pentru elevii de la Școala Gimnazială „Terraveda”. Care sunt beneficiile?

Pîrlogea Claudia
11 Min Read

Dansul este un mod de a ne exprima liberi, de a ne relaxa și, totodată, are multiple beneficii asupra corpului: de la îmbunătățirea condiției fizice, scădere în greutate până la stimularea memoriei, combaterea stresului, prevenirea depresiei și multe altele. La Școala Gimnazială „Terraveda”, elevii se pot înscrie la cursuri de dans. Andreea Parseghian este profesor de educație fizică și sport, dar și instructor de dans. Iubește să lucreze cu copiii, este energică și elevii o îndrăgesc. Ce stiluri de dans se practică la școală? Ce beneficii are dansul? Cum percep copiii această activitate și cât de implicați sunt? Ce trebuie să știe părinții despre acest curs? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la Andreea Parseghian.

Media10: Cum a fost integrat dansul în școală și de ce?

Andreea Parseghian: Eu sunt aici din 2018, iar acest concept a fost integrat încă din primii ani de la înfiițarea școlii. Doamna director a dorit să ofere o gamă cât mai variată de opționale din care părinții să poată alege ce este mai potrivit pentru copil. Prin urmare, toate beneficiile pe care le oferă dansul asupra copiilor a dus la introducerea acestui concept în școală. De asemenea, când vorbim despre dans, vorbim despre coeziunea la grup, despre orientarea spațio-temporală și respectarea spațiului personal al fiecărui copil, dar și de bucuria prezentării unui moment de dans împreună cu colegii. Totodată, se pune accent pe dezvoltarea atenției, dar și îmbunătățirea răbdării la nivel colectiv pentru că fiecare copil are timpi diferiți de a învăța coregrafiile.

„Părinții pot alege să-și înscrie copilul la cursurile de dans”

Media10: Cu ce clase faci ore de dans și de câte ori pe săptămână? Părinții pot alege să-și înscrie copilul la curs?

Andreea Parseghian: Orele de dans se fac cu toate clasele, de la clasa pregătitoare la clasa a VIII-a. Fiecare clasă are câte o oră de dans pe săptămână. Părinții pot alege să-și înscrie copilul la cursurile de dans, această disciplină fiind prezentă în lista opționalelor din care părinții și copiii pot alege la începutul fiecărui an școlar. Având în vedere că avem momente de dans la evenimentele pe care le organizăm, majoritatea copiilor aleg participarea la acest opțional de dans.

Media10: Cum este să lucrezi cu copii atât de mici? Este mai dificil pentru ei să învețe coregrafia?

Andreea Parseghian: Vârsta de la care se recomandă practicarea dansului este de cca. patru ani, iar noi, la școală, lucrăm cu copiii de la șase-șapte ani în sus. Pentru mine este o plăcere să lucrez cu ei, indiferent de vârstă. În ceea ce-i privește pe cei mici, atâta timp cât lor le este captată atenția, atunci lucrăm foarte bine. De aceea, pe lângă coregrafiile pe care le avem de învățat, introducem și jocuri care implică dansul, cum ar fi: „Statuile muzicale”, „Oglinda”, „Continuă mișcarea”, care îi ajută la dezvoltarea capacității de atenție și coordonare. În funcție de vârsta copiilor, dificultatea și complexitatea coregrafiilor diferă. La cei mici se merge foarte mult pe imitarea mișcărilor profesorului. Prin urmare, coregrafiile au mișcări mai simple, scopul fiind acela de a lucra sincron, pe ritmul muzicii.

Andreea Parseghian, profesor de educație fizică și sport și instructor de dans

Copiii învăță dansuri moderne, sportive, disco, rock-n-roll, dansuri populare, grecești

Media10: Ce stil învață copiii, mai exact? Tradițional sau modern?

Andreea Parseghian: Nu mergem doar pe un anumit stil de dans. Încercăm să învățăm coregrafii cât mai diverse, cu stiluri de dans cât mai diferite. De-a lungul anilor, copiii au învățat dansuri moderne, dans sportiv (vals, samba, cha-cha), disco, rock-n-roll, dansuri populare, dansuri grecești și multe altele. În acest fel, nu intervine monotonia la oră și reușim să păstrăm interesul copiilor pentru cursurile de dans. Mai mult decât atât, combinând diferite stiluri, putem observa ce tipuri de dans sunt îndrăgite de fiecare copil. Mai apoi, îi putem orienta să facă antrenamente în plus și, de ce nu, să ajungă la performanță.

Media10: Cum se desfășoară cursul de dans? Învățați coregrafii noi de fiecare dată când vă întâlniți?

Andreea Parseghian: Fizic, nu este posibil să învățăm coregrafii noi de fiecare dată. Realizarea unei coregrafii se desfășoară etapizat. La fiecare oră de dans, copiii învață părți din coregrafie până ajungem la forma finală. La cursurile de dans, în momentele de relaxare, includem jocurile despre care am vorbit. Pe lângă coregrafiile principale, copiii mai învață și dansuri sincron, dansuri care au coregrafii mai simple.

La evenimentele din școală, copiii pot prezenta și coregrafii proprii

Media10: Ce urmează după ce învățați o coregrafie? O prezentați în fața colegilor, profesorilor?

Andreea Parseghian: În decursul unui an școlar, copiii învață diverse coregrafii, unele dintre ele fiind prezentate la cele trei setări pe care le organizăm cu toată școala: de Crăciun, 8 Martie și de final de an școlar. De asemenea, în funcție de evenimentele pe care le mai avem în școală, copiii au ocazia să prezinte atât coregrafiile pe care le învățăm împreună, cât și coregrafiile realizate de ei.

Media10: Elevii au fost la concursuri de dans până acum?

Andreea Parseghian: În afara evenimentelor organizate de școala noastră, la care copiii au prezentat coregrafiile învățate, nu au participat la concursuri de dans. Începând cu următorul an școlar, luăm în calcul participarea la concursuri și chiar formarea unei trupe a școlii cu copii din toate clasele. Ne gândim să avem trupa școlii la nivel primar și gimnazial.

„Dansul are influențe pozitive atât la nivel psihic, emoțional, cât și la nivel fizic”

Media10: Care sunt beneficiile dansului?

Andreea Parseghian: Beneficiile asupra celui care practică dansul sunt nenumărate. Dansul are influențe pozitive atât la nivel psihic, emoțional, cât și la nivel fizic. Câteva dintre principalele beneficii ale dansului sunt: îmbunătățirea flexibilității corporale, creșterea forței corporale, antrenarea rezistenței fizice, inducerea unei stări pozitive, stimularea memoriei, combaterea stresului, prevenirea depresiei, prevenirea diverselor probleme de sănătate, facilitatea pierderii în greutate, îmbunătățirea echilibrului, creșterea nivelului de energie, întărirea sistemului imunitar și multe altele.

Media10: Dansul poate fi și o modalitate prin care cei mici sunt stimulați să socializeze mai mult, să iasă din zona de confort?

Andreea Parseghian: Este binecunoscut faptul că, prin intermediul dansului, încurajăm copiii să se exprime liber. Ei își pot exprima trăirile și sentimentele cu ajutorul mișcărilor realizate în ritmul muzicii. În plus, multora dintre ei le mai ușor să își arate emoțiile prin dans, cuvintele fiind de prisos. Mai mult decât atât, foarte mulți copii au reușit să iasă din zona de confort. Au scăpat de rușinea de a urca pe scenă și de teama de a nu arăta penibil atunci când dansează. În acest sens, ne-au venit în ajutor copiii, care și-au încurajat colegii să danseze pentru a prezenta împreună coregrafiile la diferite evenimente.

„Orice copil care practică un sport reușește să aibă rezultate foarte bune și la învățătură”

Media10: Dansul contribuie și la îmbunătățirea capacității de concentrare și învățare la copii?

Andreea Parseghian: Bineînțeles! Specialiștii sunt de părere că dansul este o soluție ideală pentru a avea un stil de viață cât mai sănătos, mișcarea fiind necesară pentru o dezvoltare fizică normală. În ceea ce privește dansul la copii, acesta este de mare ajutor atât în dezvoltarea fizică armonioasă, cât și în cea psihică. În plus, crește capacitatea de concentrare și învățare la copii pentru că are o influență pozitivă. Orice copil care practică un sport reușește să aibă rezultate foarte bune și la învățătură.

Media10: Ce părere au copiii despre această activitate? Dar părinții?

Andreea Parseghian: Fiecare oră de dans este o adevărată plăcere pentru copii și asta datorită diversității stilurilor de dans, dar și a faptului că dansul este un mod distractiv, relaxant de a-și consuma energia. Părinții au avut și ei un răspuns pozitiv în legătură cu acest opțional de dans datorită beneficiilor pe care acesta le are asupra copiilor. Putem spune, în acest fel, că dansul este una dintre activitățile cele mai îndrăgite din programul de după-amiază al elevilor școlii.

Dansul este un sport care se îmbină cu arta și eleganța

Media10: Ce le-ai spune părinților care încă nu și-au înscris copilul la dans?

Andreea Parseghian: Indiferent de sportul ales, încurajez toți părinții să își ducă copilul să facă mișcare. Orice tip de sport este benefic în dezvoltarea acestuia și asta încă de la vârste fragede. În ceea ce privește dansul, putem spune că este un sport care se îmbină cu arta și eleganța, dar care ajută și la responsabilizarea copiilor. Dansul provine din domeniul artei datorită complexității actelor motrice întâlnite și se desfășoară cu acompaniament muzical. Astfel, efectele pe care le produce sunt multiple: pe plan fiziologic, psihologic și estetic. El ne învață să fim armonioși prin limbajul gesturilor.

Share This Article