Matematica și informatica pot fi distractive dacă profesorul folosește metode noi, atractive pentru elevi. Pasiunea și dedicarea vin din iubire pentru copii, din dorința de a construi un viitor frumos pentru cei mici și de a-i sprijini să facă totul cu pasiune: să descopere, să învețe, să creeze. Adela Barbuceanu este profesor de matematică și informatică la Școala Gimnazială „Terraveda” din Craiova. Este dedicată și făcută să lucreze cu copiii, să aibă răbdare, căldură în voce, dar și rigoare. Elevii sunt relaxați la orele Adelei, pun întrebări și primesc răspunsuri, nu se tem să ceară ajutor, iar profesoara este acolo pentru ei ori de câte ori au nevoie.
„Trebuie să existe o legătură între profesor și copii, să existe o înțelegere reciprocă”
Media10: Ce înseamnă să predați claselor gimnaziale și de ce ați ales să fiți dascăl?
Adela Barbuceanu: Toată lumea percepe matematica ca fiind o materie grea, dar eu am crescut cu ea pentru că mama a fost profesor de matematică. Având mereu o persoană pe care să o întreb și căreia să îi adresez nelămuririle mele, mi-a fost mai ușor să o îmbrățișez. Același lucru încerc să fac și cu copiii. Nu este de ajuns să transmiți informația și atât. Este nevoie de explicații, de joc, de atracție pentru ca elevii să nu o perceaptă ca pe o materie grea.
Matematica este logică. Știu care este algoritmul de calcul, dar trebuie să-l înțeleg. Sunt profesor și de matematică și de informatică, iar pe partea de informatică am privilegiul să predau tuturor copiilor din școală: de la cei mici până la cei mari. Unii au informatica ca disciplină obligatorie, iar alții sub formă de opțional. A fi dascăl înseamnă să împărți un pic din cunoștințele tale unor mici oameni pe care îi modelezi și încerci să-i formezi pe drumul lor în viață. De aceea trebuie să existe o legătură între profesor și copii, să existe o înțelegere reciprocă.
„Mi se pare foarte important ca elevii să nu aibă frica de a întreba”
Media10: De multe ori, copiii sunt speriați de ora de matematică. Cum este privită matematica de elevii acestei generații? Dar informatica?
Adela Barbuceanu: Eu nu cred că elevilor le este frică de matematică. Este un pic de presiune pusă asupra lor din cauză că urmează un examen și probabil de aceea o văd un pic mai grea. Totuși, la Școala Gimnazială „Terraveda”, elevii obțin rezultate foarte bune la Evaluarea Națională. Un mare avantaj al lor este că au privilegiul să ne întrebe. Niciodată nu am refuzat un copil. Dacă mi-au cerut ajutorul, l-am oferit. Avem grup pe Whatsapp și i-am rugat să mă întrebe dacă au nelămuriri. Mi se pare foarte important ca elevii să nu aibă frica de a întreba pentru că există situații în care nu au de unde să afle din altă parte decât de la profesor. Poate acasă nu este nimeni în măsură să le răspundă și atunci prefer să vină să mă întrebe pe mine.
Trăim într-o mare expansiune informatică și atunci mă ajută foarte mult să unesc matematica și informatica. La informatică avem acces la multe informații și la o bază materială fantastică: tablă interactivă, conturi de Wordwall, Kahoot. Pentru că elevii trăiesc în lumea tehnologiei, sunt mult mai deschiși către genul acesta de transmitere a informației. În plus, sunt programe care ne permit în timp real să le arătăm ce se întâmplă.
„Învață că informatica nu înseamnă doar jocuri, filme și social media”
Media10: Cum folosiți tehnologia pentru a face orele clasice de matematică și informatică mai distractive și mai atractive pentru elevi?
Adela Barbuceanu: La geometrie avem aplicațiile matematice GeoBebra. Este doar la un click distanță și avem acees la tot felul de triunghiuri, vedem unde se intersectează, cum și de ce. Astfel, ne este mult mai ușor să transmitem informația. La informatică, trebuie să înțeleagă algoritmii, ceea ce este un pic legat tot de matematică. Pe cei mici, în special, îi fascinează toate aceste gadgeturi. La școală ei învață că informatica nu înseamnă doar jocuri, filme și social media. Văd cum funcționează un calculator și învață cum să lucreze în diferite programe. Cei mici învață să deseneze, să folosească forme geometrice și culori, iar cei mai mari învață să scrie, iar mai apoi să facă programare.
Cât despre partea de internet, este foarte bine că pot să-i învăț nu doar să navigheze pe internet, ci să-l acceseze în siguranță, să folosească norme de siguranță, să știe ce să facă, dar mai ales ce să nu facă astfel încât să le fie bine. Îi învăț cum să-și gestioneze timpul, resursele, folosim Google și Google Classroom.
Matematica ne dezvoltă gândirea logică și analitică
Media10: Mulți elevi probabil că își pun întrebarea: „De ce îmi trebuie mie matematică?” Răspunsul la această întrebare se rezumă, de obicei, la examen, pentru că „așa trebuie”. De ce e important să știm matematică?
Adela Barbuceanu: Matematica nu se rezumă doar la examen, ci ne ajută să ne dezvoltăm o gândire logică și analitică care este pentru toată viața. O găsim peste tot în viață și ne dăm seama că totul funcționează pe un simplu principiu matematic. Astfel, gândirea aceasta analitică și logică ne ajută să ne dezvoltăm mintea armonios și să facem față provocărilor de zi cu zi.
În ceea ce privește examenul, copiii se pregătesc, sunt ajutați și îndrumați, deci nu au de ce să se teamă. Formăm o echipă, suntem interconectați unii cu ceilalți. În plus, îi ajutăm să reușească în tot ceea ce își propun și nu doar din punct de vedere al matematicii sau informaticii, ci și punct de vedere al curajului. Eu sunt lângă ei să-i îndrum și să-i ajut acolo unde se împotmolesc puțin, unde au nevoie de ajutor, dar munca e a lor.
Metode moderne și interactive de predare
Media10: Matematica și informatica pot fi distractive dacă profesorul le abordează într-un mod diferit. Ce metode folosiți la clasă pentru a atrage copiii către aceste discipline?
Adela Barbuceanu: Avem metoda învățării prin descoperire, metoda jocului. Mergem mai mult pe partea de metode moderne pentru că tradiționalul ne limitează. Suntem într-o creștere continuă și avem multe resurse care ne permit să intrăm la clasă cu metode cât mai noi: ne jucăm cu copiii, folosim tabla interactivă, îi antrenăm prin tot felul de concursuri, îi învățăm să lucreze individual, dar și în echipă, le dăm fișe de lucru, dar facem și activități practice. Încercăm să le îmbinăm pe toate astfel încât să nu fie o oră plictisitoare. Nu îi ajută cu nimic dacă eu doar stau la catedră și le predau lecția. Ora trebuie să fie interactivă astfel încât ei să fie atrași de ceea ce fac și să își dorească singuri să descopere ce se întâmplă mai departe.
Media10: Câți dintre elevii de clasa a VIII-a se orientează către un profil real la liceu?
Adela Barbuceanu: Sunt mulți care merg pe profil real, sunt mulți care merg și pe partea de informatică sau la profil mixt, matematică-informatică. Bineînțeles că depinde de preferințele fiecăruia, de ce își doresc să facă mai departe. În ultimii ani, rata de promovabilitate la Evaluarea Națională a fost de 100% și suntem mândri de elevii noștri.
Ce facem dacă elevii sunt plictisiți?
Media10: Probabil sunt și momente în care simțiți că elevii nu sunt atât de atenți sau sunt mai distrați în acea zi, nu au chef. Cum procedați în această situație?
Adela Barbuceanu: De curând, am fost la o conferință la care, printre alte lucruri, s-a vorbit și de această temă. La un moment dat, a spus cineva: „Tu ești ca vremea. Tu aduci vremea în clasă” și mi s-a întipărit în minte. Am constatat că dacă eu sunt cea care intră în clasă cu o stare bună, voi reuși să-i fac să empatizeze cu mine, să le induc starea. Le spun: „Bine, dacă nu aveți chef de matematică, astăzi facem ora un pic altfel”.
Aici mă ajută foarte mult partea aceasta de bază materială. Deschid tabla și accesez un Kahoot (n.r. se referă la o platformă gratuită de învățare bazată pe joc și tehnologie educatională) sau un Wordwall (n.r. se referă la un perete de cuvinte folosit pentru a crea activități interactive la clasă) tot pe parte de matematică astfel încât ei să nu simtă covârșitor acest lucru. La sfârșitul orei îmi spun: „Mai vrem, a fost foarte frumos”. Deci totul este despre cum intri în clasă și despre cum vrei să se desfășoare ora.
Evaluarea elevilor se face constant, nu doar într-o anumită zi
Media10: În ce constă evaluarea la clasă? Le dați teste elevilor, îi ascultați la ore?
Adela Barbuceanu: Copilul trebuie să facă o analogie foarte clară între partea de teorie și aplicare. Pe mine nu mă interesează să-mi spună lecția ca atare, cât mă interesează să știe ce înseamnă și să o aplice. Dacă îl întreb ce este bisectoarea și el îmi spune: „Doamna, nu știu, dar pot să vă arăt”, nu pot să îl depunctez că nu știe teoria. Bineînțeles că există și evaluări scrise, mai ales că în clasa a VIII-a ei trebuie să susțină un examen și este important să învețe să își organizeze informațiile, timpul. Pe lângă evaluările scrise avem și proiecte, lucru în echipă, portofolii, evaluarea constantă a elevului.
Pe parte de informatică, țin foarte mult ca elevul să știe să lucreze pe calculator, să știe cum să își caute informațiile, de unde să le ia. Evaluarea elevilor este constantă, îi observ în ansabmblu, nu doar într-o anumită zi. Îi văd în zilnic și pot observa dacă evoluează sau involuează, iar în această situație caut să iau măsuri.
Ce facem dacă copilul nu mai dă randament la școală?
Media10: Ce faceți dacă observați că un elev nu mai dă același randament la școală?
Adela Barbuceanu: În primul rând, avem discuții cu copilul ca să aflăm motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru. Apoi îl luăm separat și lucrăm cu el la ore, în pauze, avem anumite fișe ajutătoare cu exemple pe care i le dăm și care ne ajută să aflăm motivul stagnării sau involuării acestuia. În al doilea rând, suntem într-o continuă discuție cu părinții. Ei ne adresează întrebări și noi lor astfel încât să fie o armonie, să fie o continuitate între ce se întâmplă la școală și acasă, iar copilul să nu resimtă acea presiune asupra lui.
Media10: Elevii dumneavoastră participă la olimpiade, concursuri la matematică și informatică? Ce rezultate au obținut?
Adela Barbuceanu: Am avut olimpiadă la matematică și copiii au luat mențiune la faza județeană. La informatică încă nu au participat la concursuri pentru că nu au existat doritori. Avem un program de pregătire suplimentară la matematică cu probleme deosebite pentru copiii care își doresc și care au un interes sporit pentru această disciplină. Atât eu, cât și colegele mele de catedră îi ajutăm și îi îndrumăm să ajungă acolo unde își doresc. La informatică avem niște copii, din clasele mai mici, foarte inteligenți pe parte de programare. Și-au exprimat dorința și interesul de a participa la concursuri, așa că îi voi trimite imediat ce voi găsi ceva pe programare Scratch.