Durerile de cap la copii. Când trebuie să ne îngrijoreze?

În România, specialitatea de neurologie pediatrică nu este foarte des întâlnită. Examenul este greu și foarte puțini reușesc să ajungă să lucreze în domeniu. Unul dintre puținii medici care profesează în acest moment în Oltenia este dr. Simona Godeanu, medic primar neurologie pediatrică la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova. Astăzi discutăm despre durerile de cap la copii: când și de ce apar, când mergem la medic, ce soluții de tratament există, dar și cum facem să le prevenim.

Media10: Sunteți singurul medic neurolog pediatru din Oltenia? Ce v-a determinat să alegeți această specialitate și cât de mare este adresabilitatea?

Dr. Simona Godeanu: Nu sunt singurul medic neurolog pediatru din Oltenia, mai sunt și alții în sistemul privat. În schimb, sunt singurul neurolog pediatru care lucrează și pentru sistemul de stat. Craiova este centru universitar și toate spitalele din regiune trimit către noi cazurile problemă, astfel încât adresabilitate este foarte mare. În ceea ce privește alegerea specialității, după examenul de rezidențiat pot să spun că am avut pur și simplu un moment de inspirație în care am simțit că asta vreau să fac.

Cefaleea și pierderea stării de conștiență sunt frecvente la copii

Media10: Ce tipuri de servicii poate oferi un neurolog pediatru? Care sunt cele mai frecvente afecțiuni pe care le întâlniți?

Dr. Simona Godeanu: În primul rând, medicul neurolog pediatru face consultație cu anamneză, examen clinic și neurologic. Uneori, acestea sunt suficiente pentru a pune un diagnostic, alteori sunt necesare și investigații electrofiziologice, imagistică sau analize de laborator. În al doilea rând, cei mai mulți copii sunt aduși la consultație neurologică pentru cefalee sau episoade de pierdere a stării de conștiență.

Media10: Cât de frecvente sunt durerile de cap la copii și de câte feluri sunt acestea?

Dr. Simona Godeanu: Cefaleea este frecventă la copii. Studiile relevă faptul că aceasta apare la cel puțin 40% dintre copiii până în șapte ani și la 75% dintre adolescenții până în 15 ani. În ceea ce privește clasificarea, există mai multe axe. Dintre acestea, axa temporală și cea etiologică sunt cele mai utile pentru practica clinică. Axa temporală clasifică cefaleea ca acută izolată, acută recurentă, cronică non-progresivă, cronică progresivă. Axa etiologică permite clasificarea cefaleei ca primară (migrena, cefaleea de tensiune) sau secundară (caz în care cefaleea este doar un simptom în cadrul unei alte afecțiuni).

De ce apare durerea de cap la copil?

Media10: Din ce cauze poate să apară un episod de durere la copil?

Dr. Simona Godeanu: Cauzele care pot determina apariția cefaleei secundare sunt: bolile acute febrile (infecții de tract respirator, meningite, sinuzite), traumatismele minore, medicamentele (cefaleea este trecută la aproape fiecare medicament ca potențial efect advers), hipertensiunea arterială, viciile de refracție oculară și tumorile cerebrale, hidrocefaliile, hemoragiile intracraniene.

Media10: Ce pot face părinții dacă copilul prezintă dureri de cap?

Dr. Simona Godeanu: În principiu, părinții pot să administreze copilului analgezice de tip paracetamol sau ibuprofen și sa meargă la consultație la medicul de familie. În situația în care apare o cefalee severă, însoțită de alte simptome (febră, vărsături, modificarea stării de conștiență), indicația este să se adreseze serviciului de urgență.

Care sunt semnalele de alarmă?

Media10: Ce semne ar trebui să ne îngrijoreze și să ne trimită la un control?

Dr. Simona Godeanu: Există câteva caracteristici ale cefaleei care ar trebui să ne alerteze în privința necesității unei consultații neurologice. Acestea sunt: modificarea caracteristicilor unei cefalee care era stabilă anterior, în sensul agravării, cu creșterea frecvenței sau severității episoadelor; cefaleea asociată cu anxietate, scăderea performanțelor școlare; absenteism; influențarea vieții sociale sau cefaleea care nu răspunde la administrarea medicației tipice.

Media10: Când sunt necesare teste și investigații pentru a diagnostica durerea de cap?

Dr. Simona Godeanu: Dacă anamneza este una tipică pentru migrenă și examenul neurologic este normal, nu sunt necesare investigații imagistice. În situația nefericită în care anamneza aduce argumente pentru existența unui sindrom de hipertensiune intracraniană, CT-ul cerebral demonstrează etiologia structurală. Uneori se recomandă RMN cerebral pentru evidențierea unor anomalii vasculare sau leziuni hipotalamo-hipofizare. De asemenea, măsurarea TA, examenul ORL și oftalmologic sunt investigațiile recomandate inițial de medicul de familie, ca primă etapă în evaluarea cefaleei la copil.

„Medicația preventivă este necesară pentru copiii cu mai mult de patru episoade lunar”

Media10: Când este nevoie de tratament și în ce constă acesta?

Dr. Simona Godeanu: Există două tipuri de tratament: pentru atac migrenos și preventiv. Tratamentul pentru atacul migrenos se administrează în primele 10 minute de la debutul episodului dureros. Medicația preventivă este necesară pentru copiii cu mai mult de patru episoade lunar, pentru cei a căror simptomatologie afectează sever activitatea școlară sau viața socială a copilului.

Media10: Ce putem face ca să prevenim apariția durerilor de cap?

Dr. Simona Godeanu: Abordarea non-farmacologică este foarte importantă în managementul migrenei. Aceasta presupune evitarea factorilor trigger (alimentație, cofeină, lipsa somnului, deshidratare, utilizarea în exces a device-urilor electronice), exerciții fizice, tehnici de relaxare, biofeedback. De asemenea, în cazul existenței unui abuz de analgezice (mai mult de 10 zile lunar pentru medicația prescrisă sau mai mult de 15 zile lunar pentru medicația auto-administrată), se recomandă întreruperea acestora.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Dr. Omordia, pediatrul nigerian păstrat cu recunoștință în amintirea pacienților din Craiova

Next Post

HimFU, terapia care te ajută să slăbești fără operație. În ce constă?

Related Posts
Verified by MonsterInsights